Kako do profitabilnog web shopa uz PrestaShop?

Kako do profitabilnog web shopa uz PrestaShop?

U današnje doba napredne tehnologije, važno je biti u koraku s vremenom i svakodnevnim promjenama u tehnološkom svijetu. Koristeći napredni pregled statistika, možete saznati kako Vaši kupci dišu i u skladu s time kreirati marketinšku kampanju koje se ni Philip Kotler ne bi posramio. Donosimo vam edukativni vodič “PrestaShop statistika”, kroz koji ćete saznati kako možete upoznati svoje kupce i njihove navike – kada najčešće kupuju, na koji način plaćaju, s kojeg uređaja se prijavljuju na Vaš web shop, koje kurirske službe prefeririaju, koliko vremena provode na Vašoj stranici, što ih je tamo dovelo i još mnoštvo indikatora koji će vam pomoći da ga pogurate iznad konkurencije i dobijete veći tržišnog kolača.

Ovaj vodič detaljno predstavlja korisnost različitih dostupnih statistika PrestaShopa. Klikom na svaku od kategorija, prikazanim sa strane na stranici statistika, glavna se stranica ponovno učitava, prikazujući najnovije brojke.
Za neke od statistika je ponuđeno potpuno objašnjenje, koje vam pomaže razumjeti podatke koje ste dobili, kako bi mogli koristiti dane informacije za poboljšanje svog shopa.

Glavno sučelje (Main interface)
Zadano je da stranica prikazuje ploču sa statistikama, pregled glavnih brojeva prikupljenih od strane PrestaShop sustava, od dana izrade web shopa i stavljanja u funkciju.

statistička_ploča 1

 

 

Na vrhu stranice se prikazuje polje koje vam pomaže odabrati razdoblje za trenutno prikazanu statistiku. Tri opcije su ponuđene:

 • Trenutni dan, mjesec ili godina
 • Prethodni dan, mjesec ili godina
 • Točan odabir datuma

Statistička ploča sadrži 8 poglavlja (nalaze se na samoj početnoj ploči):

 • Statistička ploča (The main statistics)

Ovo je srce vaše statistike. U jednoj tablici, nudi vam se pregled najvažnijih brojeva koji su prikupljeni za vrijeme određenog perioda: posjetitelji, nove registracije, nove narudžbe, broj narudžbi, zbroj artikala svih narudžbi, postotak registracija po korisniku, postotak narudžbi po korisniku, količina iskorištenih kupona, zbroj svih prodaja. Možete promijeniti vremenske intervale koristeći padajući izbornik u gornjem desnom kutu. Možete izabrati dnevni, tjedni, mjesečni i godišnji prikaz. Na tri linije na dnu ne utječe odabrano razdoblje. Ukupni, prosječni i predviđajući brojevi (podaci) vam prikazuju u kojem smjeru se vaš shop razvija.

statistička ploča

 

 • Konverzija (Conversion)

Ovo poglavlje vam daje predodžbu koliko vaših posjetitelja ili registriranih korisnika vrijedi – vodeći se brojem narudžbi koje ostvare. To je dobar pokazatelj koliko je uspješan vaš web shop.

Važno: Razlika između košarica i puna košarica  – košarica prikazuje korisnikovu košaricu samo s proizvodima, dok puna košarica prikazuje proizvode i adresu za dostavu i odabranu kurirsku službu za dostavu. Ukratko košarica je gotovo puna do kraja procesa, jedino što je potrebno da se narudžba finalizira i plati.

konverzija

 • Distribucija plaćanja (Payment distribution)

Ovo poglavlje prikazuje koji oblici plaćanja se najčešće koriste kod vaših kupaca. Vodeći se tim podacima, možete prilagoditi plaćanje s obzirom na najčešće izabrane oblike ili možete istaknuti najpopularnije oblike kako bi ih vaši kupci izabrali. Koristeći „Zone“ padajući izbornik, možete vidjeti koji se oblici plaćanja koriste po određenim geografskim zonama.

distribucija_plaćanja

 

 • Distribucija kategorija (Category distribution)

U ovom poglavlju vam se prikazuju korisni podaci (za svaku kategoriju): proizvodi, rasprodaje, postoci prodaje za cijeli shop, postoci koliko pojedina kategorija ima udio u cijelom shopu, prosječna cijena proizvoda. Ako iz podataka iščitate da je neka kategorija uspješnija od druge, možete ju promovirati. S druge strane, kategorije koje nisu pretežno popularne možete popularizirati tako da ponudite kupone/vaučere ili slične promotivne akcije. Koristeći „Zone“ padajući izbornik, možete vidjeti koji se oblici plaćanja koriste po određenim geografskim zonama.

distribucija_kategorija

 • Jezična distribucija (Language distribution)

Vaši kupci mogu izabrati jezik pri registraciji, a vi možete vidjeti raspodjelu jezika u ovoj sekciji. Pripazite da su vam svi proizvodi točno prevedeni, na barem dva popularna jezika.

jezična_distribucija

 • Distribucija po zonama (Zone distribution)

Možete filtrirati sekcije po zonama i za svaku zonu dobijete podatke koliko se korisnika registriralo ili ostvarilo kupnju.

distribucija_po_zonama

 • Distribucija valuta (Currency distribution)

Ako prihvaćate plaćanje u više valuta, u ovoj sekciji možete vidjeti koje su najčešće valute korištene kod vaših korisnika. Koristeći padajući izbornik „Zone“ – s gornje desne strane, možete limitirati podatke po određenoj geografskoj zoni te na taj način možete vidjeti koja valuta se najčešće koristiti u kojoj regiji/zoni.

distribucija_valuta

 • Distribucija atributa (Attribute distribution)

Ovo je puno više no interna statistika – prikazuje vam koje koje kombinacije proizvoda se najčešće koriste (kombiniraju).

distribucija_atributa

Sljedeće su kategorije koje se nalaze s lijeve strane (izbornik) glavnog sučelja. Na svaku kategoriju se može kliknuti i ući u njezino sučelje.

Glavna ploča

 

 • Kvaniteta (Available quantities)

Ovo poglavlje vam nudi pregled proizvoda koji su na skladištu.

 • Najbolje kategorije (Best categories)

Ovo poglavlje vam prikazuje kako vaš shop posluje s obzirom na kategorije. Možete pronaći koliko je proizvoda u pojedinoj kategoriji prodano, uključujući prihod i broj pregledanih stranica. Morate redovito provjeravati rezultate među kategorijama, kako bi prilagodili koheziju shopa.

najbolje-kategorije

 • Najbolji kupci (Best customers)

Ovo poglavlje vam prikazuje najbolje kupce na vašem shopu. Prikazuje njihove e-mail adrese, kao i koliko puta su posjetili web stranicu, kao i koliko vremena provode na stranici. Kako bi poboljšali svoj shop i svojim najvjernijim kupcima ponudili najbolju uslugu, pratite njihove kretnje i brinite se za njih. Kada kliknete na gumbe na vrhu kolone, možete izabrati na koji način ćete sortirati ove podatke.

najbolji_kupci

 • Najbolji dobavljači (Best suppliers)

Ovo poglavlje vam nudi statistike vaših dobavljača, koliko je čega prodano i koliki vam je prihod.

najbolji_dobavljači

 • Najbolji kuponi (Best vouchers)

U ovom poglavlju možete vidjeti listu najpopularniji kupona, vaučera, pravila vaše košarice i listu kataloških cijena koje ste vi kreirali i distribuirali kroz kampanju ili osobno za svakog korisnika. Tablica također prikazuje promet i broj iskorištenih kupona.

najbolji kuponi

 • Najbolji proizvodi (Best-selling products)

Ovo poglavlje prikazuje vaše najprodavanije proizvode. Možete vidjeti promet koji ste ostvarili, prosječnu prodaju po danima, koliko je puta stranica posjećena i koliko je proizvoda ostalo na skladištu. S ovom tablicom možete vidjeti svoje najbolje/najprodavanije proizvode i odlučiti hoćete li im smanjiti cijenu ili ponuditi popust na iste.

najbolji_proizvodi

 • Preglednici i operacijski sustravi (Browsers and operating systems)

Ovo poglavlje vas informira koje preglednike koriste posjetitelji kada posjećuju vašu stranicu. Vaša stranica mora biti prilagođena najtraženijim preglednicima ili možete izabrati tri najpopularnija i prilagoditi shop na najpopularije  – Chrome, Mozilla i Internet Explorer. Također vam se prikazuju podaci – pristupaju li vaši korisnici vašoj stranici putem mobilnih uređaja. Na temelju tog izvještaja, vrlo je bitno da vaša stranica i shop budu responzivni – dobro vidljivi na svim mobilnim uređajima – pametnim telefonima i tabletima. Također, možete vidjeti i koji operativni sustav koriste vaši kupci i prilagoditi stranicu svim sustavima.

preglednici_operacijski

 

 • Raspodjela dostavljača (Carrier distribution)

Ovo poglavlje vam prikazuje koju kurirsku službu najčešće koriste vaši kupci. Možete filtrirati rezultate s obzirom na narudžbe.

raspodjela_dostavljača

 • Procjena kataloga (Catalog evaluation)

Ovo poglavlje vam daje cjelokupni prikaz vašeg kataloga. Možete vidjeti koji proizvodi su aktivni i jesu li njihovi opisi točno napisani na svim jezicima. Također možete vidjeti imaju li svi proizvodi odgovarajuće fotografije, opise i status sa skladišta (jesu li dostupni ili ne). Cjelokupni rezultat za svaki proizvod je prikazan koristeći obojanu ikonicu. Kriterije po kojem će se prikazivati rezultati možete namjestiti na vrhu stranice.

procjena kataloga 1

procjena-kataloga-2

 • Statistike kataloga (Catalog statistics)

Ovo poglavlje sadrži praktične informacije o prodanim proizvodima u vašem shopu i proizvodima u katalogu koji su pregledavani. Rezultati mogu biti filtrirani, koristeći padajući izbornik u gornjem desnom kutu. Katalog možete filtrirati po sljedećim indikatorima:

Dostupni proizvodi – broj proizvoda koji su dostupni za narudžbu (zadano je da prikazuje sve kategorije proizvoda)

Prosječna cijena (Average price – base price) – prosječna cijena u pojedinoj kategoriji

Pregledano stranica proizvoda (Product pages viewed) – broj koji prikazuje koliko je stranica vaš potencijalni kupac otvorio na shopu prije nego je otišao s vaše stranice. Usporedite ove podatke u nekoliko različitih kategorija kako bi vidjeli koji su najproduktivniji posjeti ili što odbija kupce da ne nastave boravak na stranici. Iskoristite ove podatke kako bi poboljšali katalog.

Kupljeni proizvodi (Product bought) – broj proizvoda koji su kupljeni u pojedinoj kategoriji

Prosječan broj pregledanih stranica (Average number of page visits) – broj posjeta određenog proizvoda u kategoriji

Prosječan broj kupnji (Average number of purchases) – broj korisnika koji su se vratili na stranicu zbog popusta na određeni proizvod u kategoriji

Nikada pregledani proizvodi (Products never viewed) – proizvodi koji nikada nisu bili kliknuti ili nikada nisu bili odabrani do strane vaših kupaca. Pregledajte ih i probajte dokučiti zašto je to tako.

Nikada kupljeni proizvodi (Product never purchased) – proizvodi koji nikada nisu kupljeni. Ovo je vrlo ozbiljan problem i trebali bi naći vremena i vidjeti u čemu je problem s navedenim proizvodima.

Omjer konverzije (Conversion rate) – prikazuje vezu između broja posjetitelja i broja kupovina. Vrlo je bitno da broj bude što veći. Tablica pri dnu stranice vam prikazuje koji proizvodi u toj određenoj kategoriji nikada nisu bili kupljeni. Bilo bi dobro da im promijenite cijenu ili da napišete zanimljiv opis proizvoda koji će privući kupce.

statistike kataloga 1

statistike-kataloga-2

 • Računi kupaca (Customer accounts)

Ovo poglavlje prikazuje graf s novootvorenim računima kreiranim na vašem shopu. S ovim informacijama, možete mjeriti učinak vaše marketinške kampanje. Možete vidjeti koliko korisnika koji su se prijavili nikada nisu ništa kupili, ali i koliko je onih koji su kupnju izvršili odmah nakon registracije.

računi_kupaca

računi kupaca 2

 • Bilteni (Newsletter)

Ovo poglavlje prikazuje statistiku newsletter subscribera. Iskoristite ove podatke kako bi na vrijeme informirali svoje kupce. Newsletter najčešće pomaže pri povećanju prometa na vašem shopu. Ako želite poboljšati informacije koje dobivaju vaši subscriberi, uvedite kupone/vaučere u svaki newsletter.

bilten

 • Stranice nisu pronađene (Pages not found)

Ovo poglavlje vam prikazuje koje stranice/linkove na vašem shopu korisnici nisu mogli otvoriti (HTTP 404 error). Vrlo je bitno da se na vrijeme otklone svi tehnički problemi kako bi kupci mogli nesmetano nastaviti kupovinu.

stranice_nisu_pronađene

 • Detalji proizvoda (Product details)

Ovo poglavlje vam prikazuje sve vaše proizvode i njihove šifre, ime i dostupnost na skladištu. Možete sortirati rezultate koristeći padajući izbornik iznad kategorije proizvoda koju želite vidjeti. Stisnite na proizvod kako bi vidjeli njegovu statistiku. Također možete vidjeti graf s dva podatka – kupljeni proizvodi i broj korisnika na stranici.

detalji_proizvoda

 • Informacije o registriranom kupcu (Registered Customer Information)

Ovo poglavlje je podijeljeno na 5 grafova:

Distribucija spola (Gender Distribution) – možete vidjeti kako su vaši kupci distribuirani s obzirom na titule koje ste postavili – Gđa, G. i Gđica., no dodati još možete i razne titule poput dr., ing…  Zbog toga vam ovaj graf ne prikazuje podjelu po spolu, ukoliko niste umjesto titule stavili samo spolove.

Raspon godina (Age Ranges) – možete vidjeti koliko godina imaju vaši kupci – ukoliko smatrate da dob kupaca nije onakva kakvom ste ju zamišljali, promijenite marketinšku strategiju i upotrijebite drugačiji pristup

Distribucija po zemljama (Country Distribution) – možete vidjeti u kojim državama žive vaši kupci – pomaže vam orijentirati marketinšku strategiju na određenu zemlju

Distribucija po valuti (Currency Distribution) – možete vidjeti s kojom valutom vaši kupci najčešće plaćaju

Jezična distribucija  (Language Distribution) – možete vidjeti na kojem jeziku je vaš shop najčešće pretraživan

info_o_registriranom_kupcuinfo_o_registriranom_kupcu2

info_o_registriranom_kupcu3info-kupac

 • Prodaja i narudžbe (Sales and orders)

Prikazuju vam se dva grafa na kojima možete vidjeti rast prodaje i narudžbi. Informacije možete filtrirati s obzirom na zemlju, koristeći padajući izbornik u gornjem desnom kutu.

Prvi graf prikazuje broj svih valjanih narudžbi, kao i broj svih naručenih proizvoda. Pomoću ovog grafa, možete analizirati u kojem periodu ste primili najviše povrata proizvoda.

Drugi graf vam vizualno prikazuje svu prodaju. Analizira period kada ste imali najveću prodaju. Uz pomoć ovih podataka možete odrediti sljedeću marketinšku kampanju.

prodaje i narudžbe

prodaje i narudžbe2

 • Ključne riječi tražilice (Search engine keywords )

Ovo poglavlje vam prikazuje koje su ključne riječi dovele kupce na vaš web. Uz pomoć ovih podataka možete kreirati ključne riječi kako bi se vaš shop što prije pronašao. Možete vidjeti i koje riječi nisu na ovom popisu, znači da nisu efektne.

ključne riječi tražilice

 • Pretraga trgovine (Shop search)

Ovo poglavlje prikazuje dva indikatora

Prvi graf vam prikazuje koje riječi korisnici najčešće upisuju u tražilicu na vašem shopu.

Drugi graf prikazuje sve pretrage vaših kupaca. Možete vidjeti koje su ključne riječi korištene, koliko često su upisivane, kada i koliko rezultata je bilo dostupno. Vrlo je bitno da sve što vaši kupci pretražuju, na kraju i dođu do rezultata.

pretraga_trgovine

 

 • Posjetitelji na liniji (Visitors online)

Ovo poglavlje prikazuje koliko je trenutno kupaca na vašem shopu. Možete vidjeti njihova imena i stranice koje trenutno pretražuju.  Podaci se prikazuju uživo – onako kako korisnici pretražuju vaš shop.

posjetitelji na liniji

 • Podrijetlo posjetitelja (Visitors origin)

Ovo poglavlje prikazuje graf s deset stranica i pretraživača koji su doveli korisnika do vašeg shopa.Ispod grafa se nalaze imena stranica koje su vas dovele do korisnika, s brojem korisnika sa svake stranice u desnoj koloni.

podrijetlo 1

 

podrijetlo 2

Izrada web shopa ne prestaje njegovim stavljanjem u funkciju. Mora ga se kontinuirano ažurirati i prilagođavati novim tehnologijama. Promjenom tehnologije, mijenjaju se i navike kupaca, stoga je vrlo važno pratiti statistiku prodaje koja je najbolji indikator kada nešto radimo pravilno ili kad nešto treba mijenjati. Iskoristite detaljne informacije koje vam nudi PrestaShop i upotrijebite ih kako bi Vaš web shop postao još profitabilniji.