U prijašnjim smo tekstovima fokus stavili na izradu web shopa, razmatrali važnost online trgovine, potrebne elemente za pokretanje, te najpopularnija softverska rješenja. Ipak, nakon što uspješno postavite i pokrenete svoju e-trgovinu, nedostaje vam još samo jedan element – payment gateway.

Taj se pojam odnosi na sustav sigurne autorizacije i naplate kartica putem Interneta, kako biste vašim kupcima osigurali brz, siguran i jednostavan proces kupnje. Upravo zbog toga smo sastavili popis najboljih payment gateway opcija za hrvatske poduzetnike.

 

1. WS Pay

Prednosti:  Predautorizacija, sigurnost, naplata

WS Pay je hrvatski proizvod koji je jednostavan za implementaciju zahvaljujući pripremljenim modulima za razna open source rješenja, kao što je WordPress. Omogućuje naplatu kreditnih i debitnih kartica u realnom vremenu, visoki stupanj zaštite, te predautorizaciju s naknadnom naplatom transakcija.

Priključenje na sustav je besplatno, no naknada za korištenje iznosi 2.380,00 kn + PDV godišnje. Također, provizija po transakciji se ne naplaćuje, što ovo rješenje čini idealnim za kompanije koje ostvaruju veći godišnji prihod, te im se više isplati platiti fiksnu cijenu nego određeni postotak po svakoj transakciji.

 

2. PayPal

paypal logo

Prednosti: Popularnost, raširenost, cijena

PayPal je jedan od najpopularnijih i najraširenijih opcija za plaćanje preko interneta. Ima oko 140 milijuna aktivnih računa, dostupan je u više od 190 zemalja, podržava 26 valute, a na dnevnoj bazi provede oko 8 milijuna plaćanja.

Osnovan 1998. PayPal ostaje relevantan s konkurentskim cijenama transakcije od samo 2.9% + 30¢ po transakciji. Osnovno postavljanje sustava je besplatno, a naprednije mogućnosti zahtijevaju mjesečna plaćanja.

 

3. Pay Way (T-com)

Pay Way

Prednosti:  Dodatne mogućnosti, niža transakcija, spajanje na više banaka

Pay Way je T-comova opcija provedbe plaćanja koja omogućuje  pogodnosti kao što su procesuiranje kreditnih i debitnih kartica, automatska naplata ili predautorizacija, te spajanje na više banaka.

Cijena inicijalnog priključenja na sustav je 1.000 kn, nakon čega se plaća mjesečna naknada od 200 kn, te naknada po transakciji od 1% (do najviše 5kn).

 

4. Pencepay

Prednosti:  Dizajn, jednostavnost, integracija

Sada internacionalna opcija za online naplatu, Pencepay je pokrenut 2005. od strane hrvatskih poduzetnika. Baziran je na jednostavnom i neintruzivnom dizajnu, kojeg možete prilagoditi po volji. Proces kupnje i naplate je intuitivan čime se smanjuje broj korisnika koji odustanu zbog kompliciranosti sustava.

Uz razne dodatne mogućnosti, kao što je mogućnost integracije s drugim aplikacijama, Pencepay je kvalitetan sustav naplaćivanja. Stranica ne nudi fiksne cijene, već je potrebno zatražiti ponudu putem emaila.

 

5. MyCheckOut (PBZ)

Prednosti:  Konkurentnost, sigurnost

PBZ je 2003. pokrenuo IPG (Internet Payment Gateway), uslugu koja omogućuje internetski prihvat i autorizaciju kartica. 2008. je pokrenuta nova usluga pod nazivom MyCheckOut, kojom je PBZ htio objediniti sve dijelove online plaćanje – ne samo autorizaciju, već i naplatu – kako bi postali konkurentni u dotičnom području poslovanja.

MyCheckOut koristi suvremene metode zaštite i provedbe plaćanja, no podržava kreditne, ne i debitne kartice. Za više informacija i uspostavu usluge, potrebno se obratiti direktno PBZ-u.

Koju metodu online naplate koristi vaša kompanija? Ostavite komentar i podijelite s nama vaša iskustva.

Ako razmišljate o pokretanju vlastite online trgovine, no niste sigurni kako, obratite se Virtualnoj Tvornici – mi ćemo vam olakšati cijeli proces.

5 Najboljih Payment Gateway Sistema