tiktok

TikTok dominacija

Dobro došli u TikTok svijet – platformu koja ozbiljno preuzela tron među društvenim mrežama.

Svojom inovativnom kombinacijom kratkih videozapisa i nevjerojatnog algoritma, TikTok je postao vodeća društvena mreža, transformirajući način na koji se sami korisnici povezuju i angažiraju u digitalnom prostoru.

 

Što je TikTok?

TikTok nije još samo jedna društvena mreža u nizu. TikTok je revolucija u digitalnom svijetu. Ova platforma omogućuje korisnicima da kreiraju, dijele i otkrivaju kratke videozapise, koristeći različite filtere, glazbu i efekte. Iako se kroz godine mijenjala dužina videa, trenutno maksimalo trajanje videa može biti do 10 minuta prema čemu TikTok postaje vodeći konkurent za ovu funkciju.

Trendovi na TikToku pokretači su globalnih trendova. Opušteniji koncept videozapisa poput izazova, plesova i sličnih viralnih sadržaja najčešće dolazi upravo s ove platforme, odakle se širi na ostale društvene mreže i postaje mainstream trend.

Ipak, broj pratitelja ne utječe na to koliko će sadržaj biti promoviran. To znači da novi korisnici imaju jednaku šansu za dijeljenje svog sadržaja kao i veći brendovi ili postojeći korisnici. Na TikToku mnogi imaju priliku istaknuti se (potrebno je znati kako)!

 

Prvih nekoliko sekundi je presudno!

Zgrabite pažnju korisnika u prvim trenutcima. Prvih nekoliko sekundi potrebno je da privučete njihovu pažnju svojim sadržajem. Zainteresirajte gledatelje odmah, jer što duže zadržite njihovu pažnju, to je veća vjerojatnost uspjeha vašeg sadržaja.

 

Zašto svako poslovanje treba TikTok?

U svijetu digitalnog marketinga, TikTok brendovima nudi priliku da stvore autentičan i kreativan sadržaj koji će odjeknuti njihovom ciljanom publikom, s obzirom na to da sadržaj može postati vrlo viralana i visoku angažiranost korisnika unutar platforme.
Jeste li znali da prosječan korisnik TikToka u prosjeku svakodnevno provede oko 52 minute u aplikaciji? Vrijeme je da iskoristite taj veliki doseg koji vrlo lako možete postići na TikToku.

 

Visoki reach

Jedna od ključnih prednosti koje TikTok pruža za poslovanje je visoki reach, tj. broj ljudi koji vide vaš sadržaj. TikTok algoritam omogućuje sadržaju da se širi vrlo brzo i vrlo “daleko”, često dosežući velik broj korisnika u kratkom periodu. Tako čak i novi korisnici ili manje poznati brendovi imaju jednaku priliku da postignu značajan reach ako stvore kvalitetan sadržaj.

 

Hashtag i brand awareness

Povećanje svijesti o brendu putem TikTok platforme često se postiže korištenjem popularnih hashtagova, što omogućuje proizvođačima sadržaja da iskoriste trendove i postignu veću vidljivost. Korištenje hashtagova pomaže algoritmu TikToka da prepozna temu vašeg videa i preporuči ga korisnicima koji su zainteresirani za sličan sadržaj. To može biti ključni faktor u postizanju visokog dosega i povećanju svijesti o vašem brendu na TikToku.

Angažiranje (engl. engagement) same publike na TikToku vrlo je važno jer direktno utječe na doseg vašeg videa. Doseg je od vitalnog značaja za kompanije koje žele proširiti svoj brend na ovoj mreži. Iako engagement utječe na doseg i na drugim društvenim mrežama, na TikToku je on znatno veći i češće će doseći širu publiku.

 

Neformalan i zabavan pristup

Ono što čini TikTok platformu posebnom jest neformalan i zabavan pristup. Umjesto tradicionalnih marketinških pristupa, poput objavljivanja oglasa ili promocija, TikTok vam omogućuje da se povežete sa svojom publikom na opušteniji način nego na drugim platformama. Tako možete koristiti stroytelling, izazove, plesne videe, razne alate i efekte za stvaranje autentične veze sa svojim pratiteljima.

 

Sadržaj koji stvaraju korisnici

User-generated content (UGC) ili User Generated Content ključna je komponenta za uspjeh mnogih brendova na TikToku. Zamislite da pregledavate TikTok feed i susretnete se s videozapisom koji promovira proizvode ili usluge na kreativan i autentičan način? Upravo takav sadržaj povećava povjerenje i interakciju s potrošačima.

 

Započeti avanturu TikTok oglašavanja ne znači samo pridružiti se trendu, već i stvarati prave veze s potencijalnim kupcima, razvijati prepoznatljivost vašeg brenda i ostvarivati stvarne poslovne rezultate. Neka naš tim stručnjaka bude vaš partner u ovom putovanju prema uspješnom online poslovanju.

 

 

Tko koristi TikTok u Hrvatskoj?

 

Iako se TikTok često prikazuje kao platforma za mlade, istraživanja su pokazala da je zapravo najbrže rastuća publika ona od 25 do 29 godina. Generacija Z i dalje čini veliki dio korisničke baze, ali postoji i značajan udio korisnika u dobnim skupinama od 20 do 39 godina. Može se zaključiti kako je to pravi pokazatelj da je TikTok odličan marketinški alat za poslovanja, jer pruža priliku za dosezanje raznolike publike.

 

TikTok poslovanje u praksi: kampanja “Postani policajac/policajka”

TikTok sve više se koristi i za promociju i poslovanje poslovnih sektora, uključujući i policijske snage. Jedan je od primjer tako i suradnja mladog poduzetnika Ivana Tokića i Policijske uprave Primorsko-goranske. Ovaj mladi TikToker pokrenuo je kampanju na TikToku pod nazivom “Postani policajac/policajka” i na nesvakidašnji način prikazao što sve treba napraviti kako bi se položio policijski poligon.

Ovakvo je oglašavanje privuklo veliki broj regrutanata da se pridruže policijskim redovima, ali i populariziralo zanimanje policajaca kao takvo. Ovaj primjer pokazuje kako TikTok danas može biti vrlo koristan alat koji će potaknuti interakciju s ciljanom publikom, povećati brand awareness i angažman korisnika.

 

Oglašavanje na TikToku

Važno je reći kako prisutnost na ovoj platformi donosi nevjerojatnu priliku za brendove s ciljem dosezanja široke publike. Iako oglašavanje na TikToku još nije dostupno u Hrvatskoj, kontinuirana aktivnost svejedno otvara prostor za izgradnju zajednice i promociju brenda na samoj platformi. Stoga, dok čekamo da ono bude moguće, naš je prijedlog da iskoristite ovu priliku i počnete graditi zajednicu. Svakako neće pogriješiti jer objavljivanjem kvalitetnog sadržaja možete doći do sasvim novog segmenta publike.

Za više informacija kako izgleda oglašavanje, pogledajte naš Vodič za TikTok oglašavanje.

 

Ako ste zainteresirani za iskorištavanje punog potencijala TikToka, kontaktirajte nas kako bismo vam pomogli s izradom plana i upravljanjem ovog kanala. Pružite svojem poslovanju nove horizonte i poslovanju omogućite novu razinu za dosezanje relevantne publike.