Što je Landing Page?

Što je Landing Page?

Landing page, odnosno landing stranica, je jedan od najbitnijih pojmova u digitalnom marketingu, no većina ljudi ili nisu upoznati s ovim pojmom ili nisu sigurni na što se točno odnosi.

Ako vas zanima što je točno landing page, zašto je bitan, te kako vam može pomoći unaprijediti poslovanje, pročitajte tekst u nastavku.

 

Web stranica vs Landing page

Nakon što kliknete na bilo koji oglas online, u pravilu ćete “sletjeti” na neku web stranicu. U doslovnom prijevodu, pojam “landing page” se odnosi na upravo na tu stranicu na koji korisnik “sleti”, nakon što je kliknuo na oglas. Može biti riječ o naslovnoj stranici, određenom blog članku ili stranici za kontakt. Ipak, u digitalnom marketingu se pojam landing page odnosi na ipak nešto određeniji tip (pod)stranice weba.

Landing page, prije svega, mora imati jasno određen i mjerljiv cilj. Zamislite scenarij u kojem ste tvrtka koja uskoro lansira novi proizvod i želite o tome pravovremeno informirati korisnike, odnosno generirati interes za novi proizvod. U tom slučaju, preporučili bismo vam da na postojećem webu izradite novi landing page – upravo u svrhu uspješne kampanje za lansiranje proizvoda. Taj landing page mogao bi za cilj imati prikupljanje email adresa zainteresiranih korisnika, kojima ćete putem maila poslati eksluzivnu early-bird ponudu čim proizvod bude dostupan. Dakle, cilj ovog landing pagea je izgradnja mailing liste korisnika koji su zainteresirani za proizvod. Ciljevi mogu biti raznovrsni, a ova imaginarna tvrtka koja lansira proizvod može napraviti više landing stranica. Osim mailing liste, može se izraditi landing page s ciljem prednaručivanja proizvoda ili preuzimanjem ebooka o proizvodu, itd. Bitno je da postoji jasan cilj koji landing page mora ispunjavati. Da bismo maksimizirali konverzije, odnosno što veći broj posjetitelja naveli na ciljanu radnju, landing stranicu je preporučljivo izraditi po prinicipu conversion-centered dizajna. To znači da je prilikom izrade LP-a poželjno implementirati elemente koji dokazano utječu na poboljšanje konverzija, te ukloniti sve eventualne distrakcije koje korisniku odvlače fokus od obrasca za mailing listu.

Oslonite se na naše iskusne profesionalce za izradu savršenog landing pagea koji će privući nove klijente i povećati vašu prodaju – javite nam se za savjet!

Sales page

No, uspješna landing stranica je samo dio prodajnog procesa putem digitalnog marketinga. Landing page koja je dizajnirana za prezentaciju i prodaju proizvoda ili usluga se zove sales page, odnosno prodajna stranica.

call to action
Online prodajni proces se sastoji od više povezanih elemenata.

Sales page je slična landing stranici, no osim osnovnih informacija o proizvodu/usluzi te što korisnici mogu dobiti kupnjom ili pretplatom, sadrži dodatne elemente kao što su pohvale i komentari kupaca, detaljni sadržaj onoga što se nudi, primjerak (npr. poglavlje iz knjige), te konačno – link za jednostavnu online kupnju.

Sales page može sadržavati više ili manje od navedenih elemenata, no prethodno spomenuti dijelovi su oni koji se najčešće koriste. Kao i kod svakog landing pagea, potrebne su jasne informacije, privlačan dizajn i tekst koji poziva korisnika na akciju.

 

Važnost i utjecaj

Landing stranice često nude nešto u zamjenu za korisnikove informacije, kao što se besplatne e-knjige, popusti ili informacije. Cilj ovakvih stranica je da korisnik “sleti” na nju, da mu na jednom mjestu budu prezentirane sve potrebne informacije, te zahtjev da ostavi svoj kontakt putem obrasca, u zamjenu za određeni “poklon”.

Cilj landing pageva je tzv. “konverzija”, odnosno pretvaranje običnih posjetitelja vaše stranice u potencijalne klijente.

Najčešće informacije koje se traže od korisnika su email i ime, čime se korisnici stavljaju na vašu mailing listu kako bi dobili svoj “poklon”. Većina korisnika će ostati na toj listi i nakon toga, te će moći primati vaše informacije i ponude.

Na taj način stvarate bazu potencijalnih klijenata kojima možete uzastopno dijeliti informacije o proizvodima, uslugama ili popustima.

Koliko su ovakve stranice efektivne? Evo nekoliko primjera.

64% marketinških stručnjaka je potvrdilo da su landing stranice najefektivniji način za testiranje vrijednosti produkta ili usluge. Kompanija Moz je samo s jednom landing stranicom ostvarila povećanje od 52%  u prodaji svojih članarina.

uspjeh

Landing stranice su dokazano efektivne, no i njihov broj znatno utječe na uspjeh.

Kompanije s više od 30 landing pageva su ostvarili 7x veći broj potencijalnih klijenata, a kompanije s više od 40 stranica čak 12x veći brojpotencijalnih klijenata. Tehnološka kompanija Dell ima oko 1000 landing stranica čime su ostvarili 300% više konverzija klijenata.

Landing stranice dokazano povećavaju prodaju, ostvaruju veći povrat ulaganja (ROI), a 95% onih koji ih koriste bi preporučili ovu metodu drugima. Unatoč tome, veliki broj tvrtki dalje na webu nema niti jedan jasno definiran landing page.

Ako vam landing page zvuči kao odličan alat za unaprjeđenje vašeg poslovanja, obratite se Virtualnoj Tvornicikako biste unaprijedili vaše poslovanje već danas.