Case Study – Sorion.hr logo

Case Study – Sorion.hr

U nastavku pročitajte kako smo od prvih koraka u planiranju web trgovine, kroz nekoliko godina rada, došli do rekordnih komercijalnih rezultata (online i offline), prvog mjesta na Google tražilici te snažne zajednice na društvenim mrežama.

Klijent: BioMundus d.o.o. Brend: Sorion Hrvatska
Case Study – Sorion.hr
Case Study – Sorion.hr

BioMundus d.o.o. tvrtka osnovana je 2005. godine i glavni je distributer dermokozmetičkog proizvoda Sorion za Hrvatsku. Predmet naše suradnje je brend Sorion - linija dermatološki ispitanih kozmetičkih proizvoda koji unapređuju kvalitetu života osobama s kožnim oboljenja, s naglaskom na ublažavanje simptoma psorijaze.

Kao najznačajnije ciljeve suradnje izdvajamo:

 • Bolje pozicioniranje brenda Sorion kod osoba sa simptomima psorijaze
 • Privlačenje posjetitelja na web shop i ostvarivanje pozitivnog trenda u online prodaji
 • Stvaranje pozitivnog utjecaja na offline prodaju (u ljekarnama)

BioMundus je godinama funkcionirao prema tradicionalnom modelu , karakterističnom za ovu djelatnost. Uvođenje web trgovine, odnosno alata za direktnu prodaju krajnjim kupcima, označilo je inovativan zaokret u kontekstu ustaljenog modela rada. Klijent nam je odlučio dati povjerenje s prvim iskoracima u online poslovanju te smo 2019. lansirali prvi Sorion web shop, a nedugo zatim kreirali smo i prvu precizno targetiranu online kampanju - sa “startupovskim” (malim) oglašivačkim budžetom.
S nekoliko godina odmaka, možemo reći da smo ponosni na ostvarene rezultate, ali još više na snažan i korektan odnos koji smo izgradili s timom dr. Želimira Vukšića.

Case Study – Sorion.hr
Case Study – Sorion.hr

Izazovi projekta

 • Neinformiranost dijela potencijalnih korisnika (oboljelih od psorijaze) o postojanju Soriona kao brenda u Hrvatskoj
 • Neinformiranost o postojanju tek nedavno lansiranog Sorion web shopa, čak i kod korisnika koji kupuju proizvod u fizičkim ljekarnama
 • Cijena proizvoda - Sorion je kvalitetan, ali i relativno skup proizvod te nije bilo lako pridobiti povjerenje potencijalnih posjetitelja web shopa (konvertirati ih u kupce)
 • Savjetovanje za uvođenjem novih operativnih procesa u poslovanju klijenta - popratni proces od kreiranja sadržaja za web, korisničke podrške kupcima putem maila i društvenih mreža, obrada naruđžbi, maloprodajna e-commerce logistika, itd.
Case Study – Sorion.hr
Case Study – Sorion.hr
Case Study – Sorion.hr
Case Study – Sorion.hr
Case Study – Sorion.hr

Razrada rješenja i
njihova primjena

Izradili smo privlačnu i funkcionalnu web trgovinu koja jasno prikazuje sve prednosti ove palete proizvoda, koristeći jednostavan dizajn usklađen s temeljnim karakteristikama brenda. Uvedeni su svi učestali načini plaćanja putem web trgovine te smo na taj način stvorili mjesto za sigurnu i jednostavnu kupovinu. Sve na webu rađeno je s pažnjom posvećenom prikazivanju sadržaja na manjim (mobilnim) ekranima, s ciljem pružanja ugodnog korisničkog iskustva neovisno o tipu uređaja.

Važno

Bez adekvatnog ulaganja u marketing, vaš web shop teško će generirati ikakvu posjećenost, a još teže prihode ili dobit.

Stoga je neophodan sljedeći korak u suradnji bio marketinški iskorak, odnosno ostvarivanje vidljivosti ciljanim plasmanom poruka jasno definiranoj ciljnoj skupini. Srećom, razumijevanje klijenta oko logičnosti marketinškog ulaganja olaškalo je rad nama kao agenciji, te smo dobili povjerenje u implementaciji, testiranju i optimizaciji oglašivačkih kampanja.

Kreirali smo stranice / profile na relevantnim društvenim mrežama i, oslanjajući se na znanje i stručnost klijenta, kreirali vrijedan content koji smo distribuirali koristeći web, društvene mreže, newslettere i druge komunikacijske kanale. Početak izgradnje brenda nerijetko je nezahvalan i obeshrabujući posao, ali sustavnim radom, poticanjem dvosmjerne komunikacije, prikupljanjem povratnih informacija i kvalitetnom korisničkom podrškom, malo po malo, stvorili smo vrlo aktivnu i zadovoljnu zajednicu Sorion korisnika na društvenoj mreži gdje ti korisnici provode najviše vremena.

Uloga koju je Google odigrao u unapređenju tržišnog položaja brenda, plaćenim oglasima i organskim rezultatima, možda je i značajnija.

Jedinstvena tehnologija Google Adsa omogućila nam je da prikazujemo relevantne oglase potencijalnim kupcima točno u trenutku kad su se informirali o mogućim opcijama za pomoć kod simptoma psorijaze - odnosno kad su korisnici guglali pojmove o psorijazi, svrstavajući se jasno u target skupinu web shopa.

Razrada rješenja i<br>njihova primjena

“Krema za psorijazu”
prvi rezultat na Google
tražilici - organski!

Ostvarivanje ovog rezultata izuzetno je vrijedan doprinos generiranju konzistentnog priljeva relevatnog prometa na web trgovinu. Svaki vlasnik web trgovine ili stranice želio bi ostvariti prvi organski položaj za najtraženiji pojam vezan uz njihovu ponudu.

Za prvu poziciju na Google tražilici zaslužna je kombinacija faktora, ali sve kreće od dobro optimizirane web stranice koja gradila uz promišljanje SEO ciljeva. Važan čimbenik je nedvojbeno kvalitetan sadržaj kompletnog weba te generalno konzistentno visoka razina aktivnosti u stvaranju vrijednog, autentičnog sadržaja koji cijene i korisnici i tražilice.

„Krema za psorijazu“ pojam je kojem smo na Google tražilici osigurali prvo mjesto – organski - i time omogućili stalan priljev novih potencijalnih kupaca koji traže upravo temeljni Sorion proizvod, kremu za psorijazu.
Ovakva vidljivost na vrhu Google tražilice doprinijela je i jačanju tržišnog položaja te širenju pozitivne percepcije Soriona kao proizvoda koji je sinonim za kvalitetnu kremu kada tražimo učinkovitu pomoć za ublažavanje iritacija na koži.

Volumen pretraga za kw “sorion” kroz godine (19, 20, 21, 22)

67% porast 2019 2020
20% porast 2020 2021
50% porast 2021 2022

Pojašnjenje: sustavnim radom postigli smo višestruke učinke - pozicionirali smo Sorion shop na prvom mjestu google tražilice za najpoželjniju ključnu riječ, a istovremeno smo gradeći autoritet brenda Sorion, drugim kanalima, u konačnici smo postigli i da se pojam Sorion iz godine u godinu pretraživao sve više, odnosno bio je sve prisutniji u svijesti ciljne skupine korisnika.

Konstantna analitika
i optimizacija

Naravno, sve ove aktivnosti, kao i ponudu samog shopa, potrebno je konstantno obogaćivati i prilagođavati očekivanjima korisnika, aktivnostima konkurencije, tehnološkim inovacijama, itd. Kroz godine rada uvijek smo pažljivo slušali korisnike te u suradnji s klijentom oblikovali nove pakete proizvoda - koji su sjajno prihvaćeni od strane kupaca i pospješili su komercijalne rezultate klijenta.

Uz navedene aktivnosti, spomenuli bismo suradnju organiziranu s online platformom Ženski recenziraj. Sorion kremu poslali smo na recenziranje i bili smo uvjereni da će dati dobre rezultate - što se i dogodilo! Glas o Sorion djelotvornosti dodatno je odjeknuo i proširio zajednicu zadovoljnih korisnika na društvenim mrežama.

Sve aktivnosti koje smo provodili mjerili smo, a na temelju prikupljenih podataka nastojali donositi ispravne zaključke o poboljšanju budućih marketinških ulaganja. Još jednom želimo naglasiti i važnost kooperativnosti klijenta u diljenju bitnih metrika za mjerenje učinkovitosti.

Case Study – Sorion.hr
Case Study – Sorion.hr
Case Study – Sorion.hr

Što je bilo s ciljevima?

Bolje pozicioniranje brenda Sorion kod osoba sa simptomima psorijaze
Bolje pozicioniranje brenda Sorion kod osoba sa simptomima psorijaze
Sorion je na prvom organskom položaju google tražilice za najrelevantiji nišni pojam - krema za psorijazu. Vidljivost koja se time generira pred ciljnom skupinom od izuzetne je vrijednosti u akviziciji novih kupaca, poticanju usmene predaje te pozicioniranju brenda kao sinonima za predmetni pojam.
Privlačenje posjetitelja na web shop i ostvarivanje pozitivnog trenda u online prodaji
Privlačenje posjetitelja na web shop i ostvarivanje pozitivnog trenda u online prodaji
Relevantnim sadržajem i uz pomoć marketinških alata stvarili smo aktivnu zajednicu zainteresiranih korisnika. Usmjeravanjem na web shop user-friendly sučelja, vrlo je jednostavno saznati sve potrebne informacije o proizvodima. Zahvaljujući i pogodnostima online kupovine te brze dostave, mnogi se odlučuju naručiti proizvode upravo online.
Stvaranje pozitivnog utjecaja na offline prodaju (u ljekarnama)
Stvaranje pozitivnog utjecaja na offline prodaju (u ljekarnama)
Kontinuirana prisutnost na digitalnim kanalima te dvosmjerna komunikacija s korisnicima, rezultirala je sve većim brand awarenessom online, kao i offline. Pozitivne recenzije mogu značajno utjecati na povjerenje potrošača prema brandu jer ih potencijalni kupci često čitaju prije nego se odluče na kupovinu.

Offline prodaja u ljekarnama diljem Hrvatske

2020. prodaja u bolje opremljenim ljekarnama
2021. porast od 9%
2022. porast od 9%
2023. (Siječanj-Svibanj) u usporedbi s istim periodom 2022. broji porast od +32%

*Napomena: ovi brojevi su relevantni jer u navedenom periodu klijent nije provodio bilo kakve dodatne niti nove offline marketinške aktivnosti koje bi mogle utjecati na rast offline prodaje

Online prodaja

2020. početak web kampanje
2021. porast od +23%
2022. porast od +37,5%
2023. (Siječanj-Svibanj) u usporedbi s istim periodom u 2022. broji porast od +26%

Zaključak

Sorion je nama, kao maloj agenciji, jedan od najdražih slučajeva za analizu. Podupire naše mišljenje da, uz fantastično učinkovitu tehnologiju i sve dostupne alate, ključni sastojci za uspjeh ipak su povjerenje i razumijevanje. Početak suradnje bio je vrlo izazovan i rezultati su dolazili sporo. To je i logično jer je alociran relativno mali budžet za oglašivačka ulaganja, ali i prillično uobičajen iznos za online oglašavanje na domaćem tržištu. Istražujući i testirajući, stjecali smo sve veće povjerenje ali i obostrano razumijevanje u stvaranju odlične poslovne sinergije. Danas uživamo u suradnji jednako kao i prvog dana, nastojimo iz mjeseca u mjesec opravdati povjerenje koje smo dobili.

Izuzetno nam je drago da je BioMundus u Virtualnoj tvornici pronašao partnera i povjerio vođenje online poslovanja koje iz godine u godinu raste, a ujedno brojnim zadovoljnim korisnicima pomaže u postizanju veće kvalitete života uslijed kožnih oboljenja.

Nakon skoro 13 godina pronašla sam kremu koja doista pomaže kod psorijaze. Presretna sam i slobodno se odlučite isprobati, vjerujte nije bačen novac, a mi psorijatičari najbolje znamo koliko košta ova bolest.
Ivana

Najbolja krema za psorijazu koju sam do sada koristio, a isprobao sam ih dosta. Ne koristim druge preparate dok koristim Sorion kremu.
Željko

Kvaliteta na prvom mjestu, dakle Sorion. Učinkovit preparat nema usporedbe sa drugim preparatima.
Snježana

Sažetak za nestrpljive koji su samo scrollali do kraja

 • Klijent BioMundus d.o.o. povjerio nam je da ih vodimo u iskoraku na dva nova područja poslovanja - maloprodaju i online poslovanje
 • Izradi smo jednostavan ali funkcionalan web shop s odličnim sadržajem
 • Započeli smo prve male, konzervativne online kampanje u cilju testiranja / prikupljanja podataka i ostvarivanja prvih prodajnih rezultata putem shop
 • Izgradili smo aktivnu i zadovoljnu zajednicu korisnika na društvenim mrežama
 • Implementirali i održavamo Google Ads kampanje
 • Pozicionirali smo web shop na prvom mjestu tražilice za stratešku ključnu riječ
 • Iz godine u godine bilježimo rekordne prodajne rezultate, online i offline
 • Uživamo radeći s klijentom jednako kao prvog dana

Ako vam se sviđa način na koji pristupamo radu s klijentima i mislite da možemo pomoći u razvoju vašeg online poslovanja, slobodno nam se javite. Bit će nam drago barem popričati o suradnji, bez ikakve obveze.

info@virtualna-tvornica.com