Do sada su društvene mreže prepoznale ogromne mogućnosti, posebno što se tiče segmenta poslovnih korisnika. Njima je trenutačno na raspolaganju čitav niz alata. Najnovija vijest se tiče upravo Instagrama, o kojemu smo pisali u jednom od prošlih postova, a koji je prije mjesec dana predstavio profile za poslovne korisnike iz Hrvatske.

U predstavljenim novostima se, osim otvaranja poslovnog profila, ističe mogućnost konverzije postojećeg privatnog profila u onaj poslovni, kao i mogućnost izravnog pretvaranja objava u oglase. Ipak, najveća novost se odnosi na implementaciju analitičkih alata kojima će Instagram imati na uvid dostupne informacije o korisnicima, kao što su primjerice starost, spol, zanimanje, lokacija itd. Dobiveni podaci će se koristiti u svrhu lakšeg targetiranje oglasa prema željenim ciljanim skupinama, kao i za praćenje dosega, impresija i interakcija vezanih za  pojedini post.

Sljedeća promjena se odnosi na gumb ‘Contact’ na profilnoj stranici tvrtke, a koji korisnicima omogućuje dobivanje uputa i slanje e-maila ili direktne poruke, dok će brendovima zasigurno najzanimljivija biti opcija ‘Promote’ koja će im omogućiti pozicioniranje svojih objava na vrh vijesti svojih followera. Instagram je u službenoj izjavi objavio da će tom opcijom „omogućiti kompanijama da dođu do novih kupaca u pokretu, koristeći vrhunske alate za ciljanje i mjerenja  koje koristi Facebook“.

Postavljanje poslovnog profila

Kako bi postavili poslovni profil, prvo i osnovno – preuzmite najnovije ažuriranje aplikacije.

Nakon toga odaberite  „Settings“ gdje ćete vidjeti novu opciju „Switch to Business Profile“ te bi vaš zaslon trebao izgledati približno ovako:

Instagram for business

Izvor: socialmediaexaminer.com

Klikom na opciju „Continue“ prikazat će vam se niz opcija koje uključuju:

  • Spajanje Instagram računa s Facebook stranicom;
  • Dodavanje broja telefona, e-maila ili lokacije kako bi kupci / klijenti mogu dobiti željenu informaciju klikom na gumb „Contact“;
  • Mogućnost kreiranja promocija u svrhu unaprijeđenja poslovanja.

Instagram profile settings

Izvor: socialmediaexaminer.com

Klikom na „Done“ potvrđujete završetak prijelaza na poslovni profil i to je – to![/fusion_text][fusion_text]Nakon objave željenog sadržaja imate mogućnost uključivanja targetirane skupine korisnika i prilagođavanja oglasa. Kako bi to napravili, dovoljno je odabrati sliku koju želite objaviti te ispod nje kliknuti na „Promote“, a u istom izborniku možete određivati budžet i trajanje oglasa. Važno je voditi računa o tome da je objava prilagođena Facebookovim smjernicama te će biti pregledana u narednih sat vremena. Dakle, vaš oglas će se početi prikazivati onog trenutka kada je vaša objava pregledana i oglašavanje odobreno.

Etablirani poslovni portal Business Insider objavio je nedavno listu 11 najpopularnijih business profila na Instagramu, među kojima su prva tri mjesta zauzeli MTV (983,820 followera), Starbucks (862,290 followera) i Burberry (546,124 followera) (izvor: businessinsider.com).
Što se tiče hrvatskih tvrtki, „njih oko 13 je prisutno na Instagramu, a najuspješnija je Vindija čiji je broj followera 3,5 puta veći od prosječnog broja followera ostalih kompanija (734 prosječno)“ (izvor: poslovni.hr).

Za kraj vam savjetujemo da svakako isprobate prednosti novih poslovnih profila kako bi unaprijedili poslovanje i dosegli segment klijenata koji vam je nedostupan putem ostalih društvenih mreža. Kao i uvijek, za sva pitanja, prijedloge i suradnju na raspolaganju Vam stoji tim Virtualne Tvornice : – )

Poslovni profili od sada i na Instagramu – kako započeti s oglašavanjem