Internet marketing edukacija

Internet marketing edukacija

Sve što trebate znati za uspješan početak online poslovanja

Internet marketing edukacija – o čemu je zapravo riječ?

Internet marketing ili online marketing odnosi se na suvremene metode oglašavanja različitih vrsta djelatnosti, usluga i proizvoda putem interneta. Područje novih medija razvija se i mijenja izuzetno brzo, stoga i ovakva vrsta marketinga zahtijeva kontinuiranu prilagodbu novim tehnologijama i trendovima.

Unatoč takvoj promjenjivoj prirodi interneta kao medija, ovdje čekaju brojne poslovne prilike koje poduzetnici još prepoznali ili iskoristili. Jedna od prednosti interneta kao medija oglašavanja je njegova nadaleko povoljnija cijena. Prilikom pokretanja kampanje ovakve vrste, ističe se mogućnost vrlo preciznog targetiranja određene ciljne skupine, čime se štede sredstva unutar raspoloživog budžeta i sadržaj promotivnih poruka usmjerava se upravo prema onima koji čine skupinu potencijalnih kupaca. Osim promotivnih poruka, barem jednako važan je sadržaj koji je informativnog, edukativnog karaktera, kao i poticanje dvosmjerne komunikacije i zaprimanje te uvažavanje povratnih informacija. Ključna razlika između Interneta i tradicionalnih medija je upravo te komponenta interaktivnosti. Suvremeni potrošači se propisno informiraju prije kupnje, istražuju karakteristika proizvoda od različitih firmi i na koncu donose informiranu odluku o tome što i gdje kupiti. Uz izuzetno bogatstvo dostupnih informacija, kupcima se trebate približiti kroz vrijedne sadržaje koji im pomažu u tome da dođu do idealnog rješenja za njihove potrebe. Generičke, prodajne parole sve su manje efektne, dok kreativan pristup dvosmjernoj komunikaciji rezultira novim, zadovoljnim kupcima. Internetski marketing također podrazumijeva praćenje uspjeha kampanje u stvarnom vremenu, pomoću jasnih i lako raspoloživih pokazatelja učinkovitosti određenih oglasa, kanala komunikacije i prodajnih rezultata. Najbolje od svega, internetski marketing još uvijek je daleko najpovoljniji u odnosu na tradicionalne medijske platforme. U kombinaciji s vrijednim informacijama koje prikupljate i jedinstveno preciznim metodama targetiranja, lako je zaključiti da ignoriranje internetskog marketinga zapravo može biti vrlo skupo i štetno za poslovanje na duge staze – vaši konkurenti se informiraju i prihvaćaju silne prilike novih tehnologija.

Facebook marketing

Iako su društvene mreže započele kao sredstvo interpersonalne i privatne komunikacije, tijekom vremena razvile su se u neizbježno sredstvo oglašavanja i brendiranja za poslovne korisnike. Fokus ćemo staviti na Facebook jer je zasad u RH još uvijek najdominantnija mreža i najrelevantnija za većinu tvrtki koje tek kreću s profesionalnim pristupom marketingu na društvenim mrežama. I druge društvene mreže nedvojbeno donose određene prilike za poslovanje, posebice za neke djelatnosti, no zasad ćemo se fokusirati samo na Facebook i prilike koje otvara domaćim poduzetnicima.

Ukoliko ste odlučili kreirati identitet vaše tvrtke ili obrta na Facebooku, napravili ste prvi korak u poboljšanju komunikacije s ciljnom skupinom. Ovo se prvenstveno odnosi na B2C tvrtke, iako postoje mnogi benefiti dobre komunikacije na društvenim mrežama i kod B2B segmenta. U kontekstu Facebook marketinga, valja spomenuti i community management, odnosno uslugu koja podrazumijeva upravljanje zajednicom koja se okuplja oko brenda na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram itd.), a počiva na tome da je komunikacija dobro osmišljena i prilagođena karakteru brenda, te pomaže u stvaranju pozitivnog i prepoznatljivog imidža vašeg brenda, kao i ukupnom unaprjeđenju poslovanja.

Community management predstavlja i svojevrsnu korisničku podršku jer community manageri moraju stajati na raspolaganju svim korisnicima za sva pitanja i u bilo koje vrijeme.

S obzirom da u odgovorima ne zastupaju vlastite stavove i ne izražavaju vlastito mišljenje, već nastupaju isključivo u ime brenda, u slučaju CM-a radi radi se o takozvanoj B2C (Business-To-Consumer) komunikaciji. Tri zlatna pravila svakog community managera su:

Tri zlatna pravila svakog community managera su:

  1. Neprestano praćenje svega što se na društvenim mrežama događa
  2. Aktivna participacija na društvenim mrežama
  3. Animacija njihovih korisnika.

Facebook je donio revoluciju u načinu komunikacije i pravi je fenomen, u smislu broja aktivnih korisnika, intenziteta korištenja i mogućnosti korištenja svih podataka koje korisnici neprestano „ostavljaju“ na Facebooku. Vaše potencijalne kupce možete targetirati prema lokaciji, dobi, spolu, afinitetima i interesima, razini obrazovanja itd. Osim kreativnih poruka plasiranih kroz precizno targetirane oglase, moderne i agilne tvrtke danas koriste Facebook i kao inovativan oblik korisničke podrške, te zaprimaju i obrađuju povratne informacije koje rezultiraju boljim poslovnim odlukama, odnosno bolje prilagođenim ponudama za kupce, te u konačnici zadovoljnim i lojalnim kupcima.

Google Adwords

Zasigurno ste svjesni koliko Google tražilica važan i popularan alat u informiranju – bilo da birate destinaciju za odmor, tvrtku za izradu web shopa, kupujete uredske stolice ili nešto sasvim deseto.

Jeste li znali da se u svijetu svake sekunde vrši preko 40.000 pretraga putem Google tražilice? To se zove potražnja! Specifičnost Google Adsa jest što vašu ponudu spaja s osobama koje vrše potražnju, točno u trenutku kad se potražnja vrši.

Ako se bavite prodajom uredskih stolica, želite biti na vrhu Google tražilice svaki put kad netko upiše pojam “uredske stolice”, “kancelarijske stolice”, “cijena ergonomskih stolica” ili neki drugi pojam koji može rezultirati povećanjem prodaje.

Svaka tvrtka može pametno odabrati cijeli niz pojmova (ključnih riječi) koji su profitabilni za poslovanje, te osigurati da se njihova ponuda servira potencijalnom kupcu upravo u onoom trenutku i putem onog kanala koji potencijalni kupac koristi za istraživanje ponude – Google tražilicu.Google Display oglasi
Uz oglašavanje na tražilici, Google Ads nudi još nekoliko vrlo zanimljivih opcija. Display mreža je ogroman broj različitih web stranica i web servisa koji su dio velike mreže – na svim stranicama te mreže (npr. Index.hr, Jutarnji.hr, Youtube.com i mnogi drugi) mogu se prikazivati tekstualni, grafički ili animirani oglasi. Ovaj način oglašavanja pomaže u stvaranju prepoznatljivosti brenda, a oglasi se mogu plasirati na temelju brojnih korisnih kriterija targetiranja.

Primjerice, možete osigurati da se oglasi prikazuju na web stranicama unutar Display mreže koje sadrže određene pojmove (u članku, tekstu weba, blog postu) ili prema tematici koju obrađuju (zdravlje, ljepota, poduzetništvo, putovanja itd.)

Dakle, što su Google AdWords Display oglasi?želite poboljšati prodajuRiječ je o još jednom obliku Google Ads oglasa, s tim da se ovi oglasi ne prikazuju isključivo na Google tražilici, već s prikazani u grafički/vizualno dopadljivom obliku na tematski relevantnim, visoko posjećenim portalima i drugim web stranicama. Posebno zanimljiva je još jedna, relativno nova mogućnost targetiranja – oglasi se mogu prikazivati u okviru tzv. remarketing kampanje, a na taj način se serviraju samo posjetiteljima koji su posjetili vaš web. Time se dodatno jača prepoznatljivost brenda i stječe prednost nad konkurencijom koja ne koristi ovaj oblik oglašavanja – vaš oglas će i dalje biti prisutan u svijesti potencijalnog kupca, a konkurentska ponuda past će u drugi plan ako ne koriste remarketing. Ovo je posebno važno ako se uzme u obzir da se kupnja / upit putem weba ostvaraju već prilikom prvog posjeta web stranici.

U pravilu, kupovni ciklus traje dulje i uključuje istraživanje, informiranje, uspoređivanje ponuda različitih firmi. Remarketing vam pomaže da pridobijete kupca koji razmatra više opcija, uz prilagođenu komunikaciju, pametno targetiranje i eventualne dodatne pogodonosti koje možete komunicirati upravo kroz ovaj oblik oglasa. Ipak, to su posjetitelji koji su već bili na vašem webu i formirali su već određenu percepciju vaše ponude, a ovo je način kako možete osigurati učvršćivanje odluke koja ide u prilog vašoj firmi. Gledajući još dublje u opcije naprednog remarketinga, možete sadržaj svakog remarketing oglasa prilagoditi specifičnoj skupini potencijalnog kupca, sukladno određenoj podstranici koja je na vašem webu pregledavana – ako imate raznovrsnu ponudu proizvoda ili usluga, servirajte oglas koji podsjeća uprava na onaj segment za koji se bivši posjetitelj vašeg weba zainteresirao. Ukratko, Google Ads dijeli se na dvije osnovne inačice – Search i Display, s tim da unutar Display mreže posebno naglašavamo remarketing koji donosi potpuno novu dimenziju u svijetu oglašavanja.

Google Analytics

Poduzetnici su svakodnevno bombardirani pitanjima, primjedbama i informacijama – ali nipošto nisu sve informacije jednako bitne za poslovanje. Što se tiče internetskog marketinga, jedan izvor informacija je neprocjenjivo važan – Google Analytics.

Riječ je o (još jednom) Googleovom alatu koji je revolucioniran u načinu prikupljanja i obrade podataka – potpuno besplatno. Ovaj softver omogućuje detaljno praćenje statistike posjećenosti web stranica, izvore prometa, kretanje korisnika po webu, vrijeme zadržavanja na pojedinim stranicama, točku napuštanja web stranice itd. Riječ je o neizostavnom alatu u internet marketingu, s obzirom na to da se dobrom interpretacijom podataka može zaključiti kako poboljšati marketinške aktivnosti i na što se više fokusirati.

Statistike generirane na ovaj način su relevantne, informativne i koherentne, a izvještaji sadrže ključne informacije o prometu i prodaji vaših proizvoda i usluga.

SEO

Ako mislite da je pozicija određene kompanije unutar prirodnih pretraživačkih rezultata na Googleu stvar slučajnosti, vrijeme da se upoznate s ovom pojmom.

Search Engine Optimization. SEO, search engine optimization, optimizacija za tražilica, SEO optimizacija, optimalizacija, – nazivi su raznovrsni i mnogi se zbune već kod razlučivanja Adsa od SEO-a. Osnovna razlika je u tome što se Ads Search oglasi plaćaju, dok je SEO izvor besplatnog prometa na vaše web stranice, preko prirodno rangiranih linkova koji se pozicioniraju među rezultatima ispisanim na Google tražilici.

Primjenom ključnih riječi unutar relevantnih i zanimljivih tekstova na vašoj web stranici, može se pomoću ove metode povećati autoritet vaše kompanije kao izvora sadržaja određene vrste, čime njezina pozicija prilikom internetskog pretraživanja postaje sve viša na popisu rezultata. Iako su Google Ads oglasi izuzetno moćan i efikasan oblik ogašavanja, važno je paralelno raditi na ostvarivanju što boljeg položaja weba među prirodnim rezultatima tražilice.

Ukoliko je web stranica kvalitetno napravljena, visok položaj se ostvaruje kroz redovite, strateške nadopune sadržaja weba te promišljenim linkanjem unutar weba i izvan njega.
SEO je prilično mistificirana usluga, a razlog je jednostavan. Googleu je u interesu da SEO ostane nepoznanica jer na taj način njihova oglašivačka tehnologija (Google Ads) dobiva više na značaju. Nitko ne zna točno kako Googleov algoritam funkcionira – redovito se mijenja i nadograđuje – stoga se zapravo ne može nikad u potpunosti optimizirati web stranicu, ali postoje provjerene i ustaljene metode koje funkcioniraju. U konačnici, najvažnije je posjetiteljima pružiti relevantan i autentičan sadržaj, osigurati dobro iskustvo na webu i tako graditi „reputaciju“ u očima Googlea.

Giigke adwords, marketing na društvenim mrežama

Na primjeru pretrage pojma „marketing na društvenim mrežama“ – crvena strelica ukazuje na malu „Ad“ oznaku po kojoj možete vidjeti da je riječ o plaćenom oglasu, dok je web Virtualne tvornice ujedno i na prvom mjestu prirodnih rezultata.

Newsletteri / Email marketing

Već prilikom čitanja naslova možda će se kod vas pobuditi negativne asocijacije vezane uz ovaj oblik marketinga. Ne brkajte kvalitetan emailinternet-marketing-mailchimp marketing s
nepovoljnom pojavom spama. Spam je neželjena pošta – to su one zamolbe da pošaljete samo $400 nekome kako biste došli do njihovih $100.000, to su ponude stranih firmi za koje niste čuli ili nekih domaćih za koje niste uopće zainteresirani. Slanje masovnog maila korisnicima koji se ne takve mailove nisu preplatili smatra se spamom i nikako nije od struke prihvaćena metoda internet marketinga, niti je legalno u mnogim državama. Međutim, stvaranje kvalitetnog sadržaja i dijeljenje korisnih informacija – putem bloga, portala, društvenih mreža – potaknut će zainteresirane da se prijave za primanje sličnih sadržaja ubuduće u inbox. Time se stvara dragocjena baza kupaca i potencijalnih kupaca koji vam vjeruju i smatraju vas autoritetom za određene teme – ukoliko to povjerenje ne izdate.

Dobar email marketing nije samo učestalo slanje prodajnih emailova, već građenje odnosa i dijelenje ažurnih, relevantnih informacija jasno određenoj ciljnoj skupini. U konačnici, to dovodi do jačanja imižda brenda / tvrtke i odražava se na prodajne rezultate.

Primjer dobrog softvera za dizajniranje i slanje newslettera je Mailchimp, čija besplatna verzija nudi pregršt korisnih opcija, a sučelje intuitivno i omogućuje brzo, jednostavno snalažanje. Neovisno o tome koji softver koristite za slanje newslettera, važno je da ih šaljete samo onima koji su se za njih pretplatili, uz opciju da se u bilo kojem trenutku odjave s liste primatelja.

Content marketing, što je to?

U kontekstu internetskog marketinga, sve češće ističe se content marketing kao kreativan način zadržavanja korisnika na web stranicama kreiranjem zanimljivih i relevantnih sadržaja.

Content marketing je indirektna strategija na temelju koje se određena kompanija predstavlja kao autoritativan i stručan izvor informacija u određenom području. Takav status može se ostvariti kreiranjem zanimljivih članaka novinskog stila koji povezuju određeni proizvod i/ili uslugu sa širim kontekstom i područjem znanja. Kreiranjem sadržaja ovakve vrste dulje se zadržava pozornost klijenata i učvršćuje se odnos povjerenja između klijenata i kompanije koja se predstavlja kao vrhunski distributer ne samo proizvoda i usluga, već i znanja potrebnog da bi potencijalni kupac izvršio informiranu odluku.

Content marketing se provodi kroz pisanje bloga, društvenih mreža, dijeljenja informacija edukativnog karaktera , a ne prodajno orijentiranih poruka.

Web stranice i online trgovine

Za uspješno poslovanje u online okruženju, kvalitetan web je temelj kuće. Potreban je dobar plan osmišljen na temelju jasno određenih ciljeva, kreativna provedba i rad na kontinuiranim poboljšanjima. Dobro napravljena web stranica je alat koji štedi vaše vrijeme i poboljšava poslovanje. Ako se web stranici pristupi kao temelju kvalitetnog sustava internetskog marketinga, poboljšanja u poslovanju vrlo brzo postaju konkretno mjerljiva – kroz povećanje broja upita, prodanih proizvoda, automatizacije procesa, brže izmjene informacija – sukladno definiranim ciljevima. Web stranice bi trebale biti brze, lijepe i – najvažnije od svega – funkcionalne. Posjetitelji vašeg weba žele intuitivno navigirati stranicom do sadržaja koji im je potreban, žele stranicu koja se brzo otvara i pritom je oku ugodna.

Spoj funkcionalnosti i estetske dopadljivosti nije jednostavno ostvariti, ali to je ono gdje se istinska stručnost dizajniranja webova može pokazati. Svaki kutak vašeg weba mora imati svrhu i služiti predodređenim poslovnim ciljevima. Moderne web stranice su prilagođene i pametnim telefonima i tabletima, a u pravilu imaju i integriran CMS sustav koji vlasniku weba omogućuje jednostavnost i autonomno ažuriranje sadržaja na webu, odnosno objavljivanje novih.

CMS-internet-marketingCMS ili Content Management System je sustav omogućuje vrlo jednostavno ažuriranje sadržaja na web stranici. Tvrtke koje imaju potrebu povremeno ili često mijenjati sadržaje, bilo tekstualne ili slikovne, štede vrijeme ima novac ako imaju web stranicu s CMS sustavom.

Zašto ne koristiti autonomiju osvježavanja weba neovisno o web dizajnerima i programerima? Uz dobar CMS, jedostavno možete dodavati reference, novosti iz poslovanja, akcijske ponude i sve ostale tekstualne ili multimedijske sadržaje koje želite podijeliti s vašom ciljnom skupinom.

Upravo je CMS način da samostalno vodite blog, povezujete sadržaje s društvenim mrežama, pišete sadržaje koje će vrednovati i Google tražilica i potencijalni ili postojeći kupci. Uz to, poželjno je da novosti i promjene u poslovanju vaše tvrtke budu popraćene i odgovarajućim sadržajima na web stranici, jer time svojoj publici pokazujete ažurnost, profesionalnost i brigu za dojam koji ostavljate pred svojom publikom. Razmislite o tome kako biste vi percipirali ove dvije tvrke, o kojima inače ne znate gotovo ništa, a interesiraju vas određene usluge koje nude – jedna tvrtka ima zastarjeli dizajn, „novost“ i najavljuje događaj iz 2022., dok druga tvrtka sadrži fotografije s nedavne konferencije, blog post o primjeni neke nove tehnologije i zanimljivu prezentaciju projekta koji su lansirali taj mjesec. Jedna tvrtka ostavlja dojam nemara, upitnu produktivnost i postojanost, dok druga tvrtka evidentno dokazuje „da su tu“, aktivni i u doticaju s novim trendovima, te da rade punom parom! Koja tvrtka će vas više privući?Responzivnost

Danas je mobilno surfanje barem jednako važno kao ono „konvencionalno“, koje poimamo staromodnim i kako se odvija u zatvorenoj prostoriji sa stolnim računalom ili laptopom. S vremenom će responzivan dizajn sve više dobivati na važnosti.

Što je točno responzivan dizajn?

responzivnost-internet-marketing

Responzivnost je je svojstvo koje omogućava prilagodbu elemenata stranice ovisno o veličini ekrana na kojoj se prikazuje. Drugim riječima, stranica će, neovisno o uređaju i ekranu, uvijek izgledati kao da je rađena baš za tu osobu. Mobilno surfanje raste nevjerojatnim tempom i korisnici pametnih telefona vrlo brzo su se navikli na jednostavno i intuitivno pregledavanje webova, bez potrebe za „razvlačenje“ sadržaja i „ciljanje“ linka koji žele kliknuti.
Moderne web stranice predviđene su za različite platforme i okruženja pregledavanja. Neovisno o tome je li riječ o iPhone telefonu ili desktop monitoru od 27 incha, korisničko iskustvo mora biti potpuno prilagođeno i ugodno. Svi mi surfamo u pokretu te webovi ne bi smjeli biti napravljeni kao da im se i dalje ne može pristupiti nikako osim koristeći stolno računalo. Google dizajnira svoje webove prvo za pametne telefone i tablete, a tek onda za desktop. Potencijalni kupci surfaju u tramvaju, restoranu, za stolom, pa nažalost čak i na semaforima za volanom. Google shvaća da je korisničko iskustvo bitno, iz tog razloga je na svojim rezultatima tražilice počeo degradirati webove koji nisu responzivni. Zašto? Jednostavno, ne žele korisnicima pametnih telefona i tableta – kojih je svakim danom sve više – na vrhu rezultata tražilice servirati rezultate koji će im pružiti suboptimalno korisničko iskustvo. Responzivan dizajn podrazumijeva logično, uredno i pregledno posložene elemente weba. Time se korisniku omogućuje da brzo i lako dođe do željenih informacija, a ne da mora zoomirati ili s povećalom tražiti informacije koje su mu u tom trenutku bitne.Višejezičnost Iako djeluje banalno, višejezičnost je funkcionalnost koja vam omogućuje da – povoljnije i brže nego ikad prije – vašu ponudu predstavite međunarodnoj publici. Uz dobre tekstove i pametnu strategiju za pozicioniranje web na tražilicama, možete svoju ponudu plasirati na inozemno tržište koje prepoznate kao plodno tlo za vaše poslovanje. Višejezični webovi danas više ne znači višestruke troškove, važno je samo osigurati kvalitetne, lektorirane tekstove prilagođene tržištu na koje ciljate.

Web shop

webshop-internet-marketingPrvi dojam nakon otvaranja web trgovine je vrlo važan za potencijalne kupce. Preglednost stranice, dojam povjerenja i pametan raspored elemenata krucijalni su za pretvaranje posjetitelja u kupca.

Zašto uložiti u dobar web shop?
Online kupovina u Hrvatskoj raste iznenađujuće brzo, čak u kontekstu cijele Europske unije. Rast se bilježi iz godine u godinu, prodaja raste i kupci razbijaju uglavnom neutemeljene predrasune u online kupovini. Web shop ne iziskuje hladni pogon, stalno zaposlene u trgovini, plaćanje najma i režija i još cijeli niz troškova koji se vežu uz offline trgovinu. Web shop radi cijelo vrijeme, svaki dan, a dostupan je u svim krajevima Hrvatske. Zašto netko na otoku ili u manjem mjestu bilo gdje u Hrvatskoj ne bi mogao kupiti proizvod koji je dostupan, primjerice, u Zagrebu? Zašto neki autohtoni proizvod iz Dalmacije ili Istre ne bi bio lako dostupan nekome iz Kine ili SAD-a?

Uz dobar Internet marketing, web trgovina u nekim slučajevima može potpuno eliminirati potrebu održavanja offline trgovine. U većini slučajeva, ipak, odlično funkcionira u sinergiji s klasičnom, fizičkom trgovinom – web shop može biti izvor informacija, sustav za njegovanje lojalnosti, analitiku naviku kupaca i potrošnje. Suvišno je spominjati kako tvrtke s web shopom stvaraju konkurentsku prednost u odnosu na konkurente koji zanemaraju brzorastuće digitalno gospodarstvo.

Ako razmatrate pokretanja web trgovine, uzmite u obzir:

Plaćanje putem web trgovine
Kupci putem web trgovine najčešće plaćaju pouzećem, karticom ili virmanski. Sve opcije moguće je implementirati u vašu web trgovinu, uz još neke inovativne modele koji tek dobivaju praktičnu formu na našem tržištu. Da bi se putem web shopa mogla izvršiti uplata karticom, sa web shopom se povezuje payment gateway koji služi za obradu podataka kartice/transakcije u posebno zaštićenom okruženju. Globalno najpopularniji gateway i svojevrsni sinonim za sigurnost u online plaćanju je PayPal, ali postoje i brojna, kvalitetna domaća rješenja koja su često i bolje prilagođena za poslovanje unutar RH. Vašim kupcima možete omogućiti, primjerice, plaćanje na rate. Postoji i cijeli niz drugih zanimljivih opcija kojima možete unaprijediti svoje poslovanje, a istovremeno kupcima ponuditi opciju više.

Administracija
Upravljanje trgovinom izuzetno je lako, a istovremeno dobivate uvid u ogromnu količinu korisnih, jasno kategoriziranih podataka i pokazatelja prodaje. Administracijsko sučelje omogućuje vam da trgovinu samostalno nadopunjujete novim proizvodima ili kategorijama proizvoda, određujete akcijske cijene, dodajete fotografije i opise itd. Ukratko, s potpunom autonomijom upravljate svojom online trgovinom.

Analiza prometa
Sustav za analizu posjećenosti daje vam točnu informaciju o tome koji su proizvodi najviše pregledavani i naručivani, kako su kupci pronašli web stranicu, s kojih geolokacija najčešće posjećuju te još mnogo korisnih informacija koje pomažu u donošenju boljih marketinških odluka.

Veći prodajni doseg i inozemno tržište
Fizičkom ste trgovinom najčešće vezani za kupce iz vaše neposredne okoline, a web shop omogućuje osobama iz drugih gradova, županija, čak i država, da pregledavaju vašu ponudu i postanu vaši kupci. Putem web trgovine i online marketinga možete naći i vrijedne kupce ili distributere na stranim tržištima. Web shop pruža mogućnost višejezičnosti i viševalutnosti, što znači da vašu ponudu usluga ili proizvoda možete u potpunosti pripremiti za plasman na željenom inozemnom tržištu.

Landing page

landing-page-internet-marketingLanding page, kako sam naziv kaže, je destinacija na koju „slete“ posjetitelji vašeg weba nakon što kliknu na Google oglas, Facebook objavu ili neki drugi izvor prometa u okviru planski provedene kampanje. To je zapravo jedna stranica vašeg weba čiji se sadržaj i dizajn pažljivo osmišljavaju s ciljem da ispune specifičan, unaprijed određen cilj.

Poanta takve stranice nije da navodi posjetitelja na daljnje pretraživanje informacija na različitim linkovima vašeg weba. Landing page je stranica koja na zanimljiv i konverzijski orijentiran način servira informacije o nekoj vrijednosti koju želite pružiti, a page najčešće zauzvrat od posjetitelja traži nešto, primjerice kontakt informacije (email, telefonski broj, naziv tvrtke ili nešto slično) koje se kasnije koriste u marketinškim i prodajnim aktivnostima vlasnika weba. Prilikom osmišljavanja i izrade landing pagea, poštuje se princip dizajniranja koji je fokusiran upravo na ostvarivanje konverzija.

Što to znači? Jednostavno, posjetitelj weba konvertira se u kupca ili lead nakon što ispuni određenu radnju – npr. ostavi kontakt informacije ili naruči nešto – da bi dobio pristup određenim informacijama ili neki drugi benefit, npr. popust na proizvod. U pravilu, savjetuje se izrada nekoliko različitih landing stranica, sadržajno prilagođenih za različite target skupine, ovisno o tome preko kojeg oglasa/izvora prometa su došli. Treba na umu imati kako landing page ne mora biti iskjučivo prodajnog karaktera. Ako prodajete skuplji prozvod ili uslugu, poželjno je napraviti landing page koji informira i pruža neku dodatnu vrijednost u procesu donošenja odluke o kupnji.

Nakon što posjetitelj ostavi kontakt informacije i zauzvrat dobije nešto, time je već ostvarena svojevrsna transakcija i izvjesnije je da će se u konačnici ta osoba odlučiti za kupnju baš kod vas, a ne kod konkurenta. Izvjesnost takvog ishoda dodatno se povećava ako nastavljate njegovati odnos s tim korisnikom kroz različite komunikacijske metode, bilo da je riječ o telefonskom pozivu, remarketingu, newsletteru ili nekim drugim načinom. Savjetuje se i izrada A/B varijanti landing pagea u kojima se mijenja neki detalj (boja, naslov, tekstualna formulacija, položaj određenih elemenata) u svrhu analize uspješnosti konverzija i budućeg preusmjevanja prometa na landing page koji najbolje konvertira.

Landing page bi trebao sadržavati dobar call to action, o čemu više možete pročitati u nastavku.“Call To Action” gumb

Što je Call To Action?
Call to action (CTA) je jedan od najbitnijih pojmova u internetskom marketingu, no većina ljudi ili nisu upoznati s ovim pojmom ili nisu sigurni na što se točno odnosi. Riječ je naizgled o banalnom detalju, ali upravo taj element može činiti veliku razliku u profitabilnosti online marketinga, na relevantnom uzorku prometa.
Call to actcall-to-action-internet-marketingion, u doslovnom prijevodu „poziv na akciju“, je vizualni ili tekstualni element web stranice koji od korisnika doslovno traži neku “akciju”. U ovom slučaju, riječ akcija se odnosi na izvršavanje neke radnje od strane posjetitelja – primjerice, upisivanje email adrese ili telefonskog broja – da bi zauzvrat taj posjetitelj dobio nešto što smatra korisnim. Nitko od nas ne voli ostavljati email adresu ili telefonski broj bezrazložno, pa poticaj mora biti dobar. Neki od popularnih primjera poticajnih call to actiona uključuju skidanje besplatne e-knjige, dobivanje nekog drugog besplatnog oblika edukacije ili korisnih informacija, popust na neku uslugu ili ponekad čak gratis proizvod koji se dostavi na kućnu adresu.

Sve to radi se u cilju izgradnje baze potencijalnih kupaca s kojima se komunikacija dalje nastavlja i njeguje, stoga bi besplatni poticaj trebao biti relevantan za konačne prodajne ciljeve.

Gotovo svaka dobra, komercijalno orijentirana web stranica ima određeni call to action, a (nažalost samo) neke imaju i posebne, ranije spomenute stranice (landing page) posvećene upravo tome da se željena akcija ispuni.
Kao što je već spomenuto, cilj je najčešće prikupljanje kontakt informacija koje se pohranjuju u bazu i uz koje se nastavlja komunikacija kroz različite kanale.Kako napraviti dobar CTA? Evo nekoliko najbitnijih elemenata:

Privlačan dizajn – Najbolji način da se vaša poruka ne doživi kao spam jest da ne izgleda kao spam. Drugim riječima, obratite pozornost na dizajn. Bitno je pratiti trendove – dizajn s puno efekata, sjena i detalja je bio popularan prije desetak godina, no danas će u većini slučajeva biti doživljen negativno. Svijet se okrenuo modernom, jednostavnom i “flat” (plošnom) dizajnu, jer se na taj način vaša poruka stavlja u prvi plan.

Jasna poruka – Dizajn je samo podloga vašeg CTA, a njegov je cilj da se naglasi poruka koju želite prenijeti. Ona mora biti jasno definirana i mora biti sasvim razumljivo što nudite, te što se od korisnika zahtjeva. Ipak, poruka mora biti kratka i simplificirana, jer većina ljudi neće imati povoda za čitanje detaljnih objašnjenja. Jasno izjavite što tražite, što nudite, te što želite da korisnik učini – pazite na formulaciju jer razlika u samo jednoj riječi može činiti veliku razliku u konverzijama koje ostvarite.

Dobar poticaj – CTA može biti odličan izvor potencijalnih kupaca, ali to ne dolazi samo od sebe. Da bi CTA bio poticajan, odnosno da bi se željena akcija često obavila, posjetitelju weba potrebno je dati nešto kvalitetno i korisno zauzvrat – ranije navedene primjeri uključuju besplatan e-book, popuste ili gratis proizvode, ali nipošto ne trebaju služiti kao limitacija u kreativnosti poticaja.

Što je call to action, ukratko?
Call to action, dobro osmišljen i pozicioniran na landing pageu, čini jednu od najpopularnijih i najefektivnijih metoda za konverziju posjetitelja. U ovom kontekstu, konverzija se odnosi na pretvaranje običnih posjetitelja vaše stranice u potencijalne kupce.

Gdje početi?

Temelj vašeg online identiteta je kvalitetna, informativna i funkcionalna web stranica, ali sama po sebi neće biti dovoljna za uspješno online poslovanje. Nadamo se da će informacije navedene u ovom dokumentu poslužiti dobar pregled osnovnih pojmova i najpopularnijih metoda u internetskom marketingu.

Uz pregršt zanimljivih, besplatnih izvora informacija koji su dostupni online, dodatno ćete se moći informirati o pojedinostima vezanim uz svako od područja. Dobar, planski provođen internetski marketing će vaš web učiniti profitabilnim poslovnim alatom.
Uvijek imajte u vidu potrebe vaših kupaca, informacija kojima im možete pomoći i na taj način graditi povjerenje, odnosno autoritet unutar vaše domene poslovanja. o vašim kupcima, njihovim potrebama i načinu kako do njih doći.

Internet marketing edukacija neophodna je da biste prepoznali prilike te iskoristili nove alate i tehnologije za poboljšanje poslovanja. S obzirom na brzinu razvoja novih tehnologija, pa time i stvaranje novih uspješnih praksi u internetskom marketingu, tim Virtualne tvornice na raspolaganju vam je za savjet ili profesionalnu pomoć u ovoj domeni.