Facebook Marketing

Facebook Marketing

Facebook marketing – ova društvena mreža može vam pomoći da ciljano dođete do svih onih koji su najvažniji za vaše uspješno poslovanje. Ako tražite profesionalce za Facebook marketing, pročitajte više o usluzi Social Media Marketing.

 

Marketing putem društvenih mreža označava različite strategije poduzeća usmjerene na poticanje ciljne skupine da aktivno sudjeluje u primanju i razmjeni informacija o njihovim proizvodima ili uslugama. Na taj način se kreira što je moguće veća izloženost njihovog poduzeća u online sferi. Najkraće rečeno, marketingom na društvenim mrežama, našim promotivnim porukama želimo izložiti što veći broj potencijalnih kupaca,a to vrijedi i za Facebook marketing.

Nedavno smo pisali o marketingu na društvenim mrežama.. On je danas neizostavan dio komunikacijske strategije uspješnih poduzeća, pogotovo onih čiji su kupci fizičke osobe. Marketing na društvenim mrežama dio je šireg pojma internetskog marketinga koji uključuje blogove, web stranice, forume, newslettere i elektroničko trgovanje.

U ovom ćemo se tekstu orijentirati isključivo na Facebook marketing. Ova društvena mreža može vam pomoći da ciljano dođete do svih onih koji su najvažniji za vaše uspješno poslovanje.
Kako? Pročitajte u tekstu koji slijedi.

Vaša Facebook stranica može pomoći da vaše poslovanje bude:

1.Lako dostupno

Kada vas potencijalni kupci potraže u nekoj od tražilica, u par sekundi naći će i vašu Facebook stranicu. Poželjno je da ona bude aktivna i informativna, a ne čisto usputna stranica koju se davno kreirali, pa zaboravili na njeno postojanje.

2. Povezano

Prvenstveno, mislimo na povezanost s najvažnijom karikom dobrog poslovanja, a to su klijenti. Kako s budućim, tako je bitno neprestano biti i u kontaktu s postojećim klijentima. Ovaj balans je izuzetno važan i ne zaboravite . obraćati se svim korisnicima vaših usluga.

3. Usmjereno samo na one koji pomažu njegovom rastu

Facebook stranica pomoći će vam da u kratkom vremenu dođete upravo do onih koji su vaša primarna ciljna skupina. I to na način da će sadržaj i poruke kojima im se obraćate biti skrojeni prema njihovim potrebama i interesima.

4. Savršeno prilagođeno željama korisnika

U tome vam neizmjerno pomaže detaljna Facebook statistika vaše stranice. Ona je dobar pokazatelj zašto je važno prilagođavati se korisnicima i tržištu, ali i dobra smjernica prema boljem planiranju i stvaranju najboljeg sadržaja.

Kada postavite vašu Facebook stranicu, možete zatražiti da ona izgleda ovako: „facebook.com/imevašegbrenda“, tako da ju je što lakše pronaći. Takvu personaliziranu i skraćenu web adresu stranice možete staviti i na vaše podsjetnice uz službenu web adresu kao jednako vrijedan izvor informacija.

Vaša Facebook stranica je važan dodatak uspješnom poslovanju. Možete ju koristiti na načine koji su za vas najpotrebniji i najproduktivniji. Uz često spominjanu brojku preko 2,8 milijardi aktivnih korisnika, pristupite li Facebook marketingu na ozbiljan način, neće biti posebno teško doći i do dijela onih koji su vaša ciljna skupina.

Jedna važna informacija: nije sve u broju fanova. Istinska povezanost s točno određenom ciljnom skupinom i uključenost te skupine u interakciju od puno su veće važnosti. Velike brojke nisu pokazatelj uspjeha, barem što se brojnosti fanova i followera tiče (iako nisu naodmet).

 

ŠTO JE VAŽNO PRIJE TARGETIRANJA ZA FACEBOOK MARKETING?

Prije određivanja ciljne skupine, sami sebi postavite ova pitanja:

 1. Što je zajedničko mojim idealnim kupcima?
 2. Koliko imaju godina i gdje žive?
 3. Zašto bi im se ono što nudim moglo svidjeti?

Na taj način nećete rasipati vrijeme, energiju i novac na korisnike koje ne zanimate i koji nisu vaši potencijalni kupci.
 

OPCIJE TARGETIRANJA NA FACEBOOKU

Ovo su najvažniji parametri koje možete podesiti upravo onako kako vašem poslovanju najbolje odgovara:

Custom Audiences– To su korisnici koji su već otprije pokazali zanimanje za vaš brend. Poput posjetitelja vaše službene web stranice, kupaca u vašem web shopu ili onih koji su instalirali vašu aplikaciju. Dakle, target su postojeći korisnici i oni koji su upoznati s vašim proizvodima i/ili uslugama.
Location –  Targetiranje prema lokaciji, odnosno državi. Za neke države omogućeno je i vrlo precizno targetiranje po županijama i gradovima.
 Age –Još jedna od vrlo važnih stavki prilikom definiranja ciljne skupine. Različiti brendovi zanimljivi su različitim dobnim skupinama, stoga je važno dobro znati tko su vaši kupci i kome se obraćate.

facebook targetiranje pojedinci grupa skupine

Gender – Ukoliko, primjerice, promovirate kozmetički brend, vaša ce ciljna skupina biti isključivo žene. Nepotrebno je da se oglas pojavljuje i muškim korisnicima.
Demographic –  Demografski podaci omogućuju detaljnije filtriranje ciljne skupine prema statusu veze, poslu, obrazovanju, roditeljstvu i sličnim parametrima.
 Interests – Interesi mogu biti različiti, a grupirat ćete ih ovisno o vrsti brenda. Pod interese možete označiti neku aktivnost, nazive drugih brendova, specifične životne stilove i navike…
Connections – Ovdje imate različite opcije: možete izabrati da se vaš oglas prikazuje onima koji nisu fanovi vaše stranice. Onima koji su fanovi vaše stranice, ali i da se prikazuje i jednima i drugima. Također, možete odabrati opciju da se vaš oglas prikazuje prijateljima korisnika koji su fanovi vaše Facebook stranice.

 

PET JEDNOSTAVNIH PRAVILA ZA USPJEH

Facebook je pretrpan stranicama, grupama i oglasima koji nas svakodnevno obasipaju informacijama s različitih strana. Neke od uspješnih i iznimno posjećenih stranica mogu vam koristiti kao poticaj i inspiracija, ali nikako kao izvor sadržaja koji ćete preuzimati za vlastitu Facebook stranicu. Vrlo brzo će se otkriti kopirate li neki uspješnan brend. Umjesto toga:

 1. Budite autentični

  S vašim Facebook fanovima podijelite samo originalan sadržaj za koji doista mislite da je kvalitetan i drugačiji od već viđenog. Zaboravite na objavljivanje sadržaja koji je već mnogo puta dijeljen ili na aktivnost na stranici samo kako biste ispunili broj planiranih mjesečnih objava.

 2. Odgovarajte na vrijeme

  To vrijeme je u roku nekoliko sati, a ne u roku nekoliko dana. Fanovi ne žele predugo čekati na odgovor i ne toleriraju vaše ignoriranje. Ako u tom trenutku ne znate odgovor i morate se konzultirati s onima koji znaju, korisnicima dajte do znanja da radite na tome da što prije dođete do željenog odgovora i ispričajte im se na čekanju.

 3. Držite se plana

  Kontinuirana i pomno isplanirana aktivnost na Facebooku daje vam priliku da se što bolje povežete s fanovima i što brže zadobijete njihovo povjerenje. Također, stavljanje tjednih ili mjesečnih objava u raspored štedi vaše vrijeme i omogućava vam bolju preglednost i kontrolu nad njima.

  like2

 4. Igrajte na sigurno

  Facebook statistika pokazat će vam koje su objave imale najveću uključenost fanova i doseg do najvećeg broja ljudi. Kada vam nakon određenog vremena upravljanjem stranice bude sasvim jasno koji tip objava najbolje prolazi kod vaše ciljne skupine, držite se takvih objava. Naravno, ipak pripazite na to da se da sadržajno ne ponavljate.

 5. Pretvorite objave u uspješne reklame

  Dobra reklama nije samo objava isključivo prodajnog karaktera. Osmislite kvalitetnu objavu, iskoristite oglašivačke alate u zamjenu za veću vidljivost objave relevantnoj skupini. Aktivno komentiranje, dijeljenje i lajkanje od strane ciljne skupine, automatski će učiniti objavu vidljivu i njihovim Facebook prijateljima. To dodatno povećava doseg objave i vjerojatnost da ćete zainteresirati i druge korisnike da se informiraju o onome što nudite. Oglas koji je preizravan sasvim sigurno neće imati toliko dobru prihvaćenost kao pametno osmišljena objava koja nije eksplicitno promotivna.

Ovi savjeti naizgled izgledaju samorazumljivi i prilično jednostavni za provesti u djelo, ali vrlo često se susrećemo sa situacijom u kojoj klijenti griješe kopirajući tuđi sadržaj i objavljujući identičan sadržaj na svim stranicama i profilima koje vode. Kontinuiranost, autentičnost i personalizacija su ključne ukoliko se zaista želite odmaknuti od konkurencije.

 

Facebook marketing – BESPLATNO, A KORISNO

U idućem odlomku orijentirat ćemo se na Facebook marketing oglase koje plaćate i koji će biti glavni alati koje ćete koristiti za poboljšanje prodaje, ali za početak evo nekoliko besplatnih načina dobre samopromocije.

 1. Kvalitetna cover fotografija

  Vizualno atraktivna fotografija je nešto što će većina korisnika zapamtiti. MoĹľda neće isprva zapamtiti naziv vašeg brenda ili proizvode koje imate u ponudi, ali sjećat će zanimljive fotografije koja se istaknula u moru onih koje su vrlo sliÄŤne jedna drugoj. Iskoristite tu pogodnost kako biste cover fotografiju ujedno pretvorili i u reklamu. Ona moĹľe sadrĹľavati neke vaĹľne informacije ili istaknute akcije i pogodnosti. Neka tekstualni sadrĹľaj obuhvati manje od 20% fotografije, ali neka to bude sadrĹľaj koji će biti koristan za vaše bolje prodajne aktivnosti.facebook pisanje postova vođenje stranice

 2. Fotografije uz objave

  Jednako kao i cover fotografije, one koje se nalaze uz vaše objave od velike su važnosti za ukupni dojam korisnika. Koristite fotografije primjerene kvalitete i dimenzija, izbjegavajte crno – bijele fotografije i obavezno pazite imate li dozvolu za njihovo korištenje i izmjene na njima. Objava može sadržavati tekst ili poveznicu na neki drugi tekst, a uz njih i fotografiju koju ćete personalizirati vašim logotipom ili kratkom rečenicom.

 3. Rubrika „About“

  Iskoristite sve što vam Facebook nudi, a nudi vam mogućnost da na jednom mjestu navedete sve važne informacije o vašem poduzeću. Kao što smo već pisali u tekstu u kojem smo se bavili tehničkim pitanjima vođenja Facebook stranica, u ovoj rubrici možete promijeniti kategoriju stranice ili njen naziv, upisati kratki i dugi opis djelatnosti ili proizvoda, upisati tri riječi koje najbolje opisuju ono čime se bavite, ali i dodati neke osnovne informacije, poput e-mail i web adrese i telefonskog broja. Budite jasni i precizni, mislite na postojeće i buduće klijente, omogućite im što jednostavnije snalaženje na stranici i pružite im dovoljno informacija, kako bi vas što brĹľe i lakše mogli kontaktirati.

Jedna stvar je svima zajednička, a to je personalizacija. Koristite li generičke fotografije koje korisnici mogu vidjeti na još mnogo drugih društvenih mreža i web stranica, neće vas moći razlikovati od konkurencije. Facebook stranica u koju je uloženo mnogo truda, vremena i kreativnosti je ono što korisnici cijene i na što žele utrošiti vlastito slobodno vrijeme.

 

FACEBOOK OGLASI

Facebook oglasi su sjajna stvar za sve one koji su, osim iz privatnih razloga, poslovno prisutni na ovoj društvenoj mreži.

Zašto ih koristiti?

Prvenstveno, zato što je internetsko oglašavanje jeftinije od oglašavanja u bilo kojem drugom mediju te nema boljeg kanala za precizno targetiranje ciljne skupine.

Kada odlučite kreirati oglas, Facebook će vam ponuditi opciju odabira vrste oglasa prema njegovoj namjeni, pa tako možete izabrati ove načine oglašavanja:

1. “Boost your posts” – Služi za promociju  određene objave s vaše Facebook stranice. Na taj način povećavate aktivnu uključenost korisnika i doseg objave, no na osnovnoj razini sa znatno manje mogućnosti nego putem Business Manager sučelja.
2. “Promote your page” – Ovi oglasi služe za što brže povećanje broja novih fanova Facebook stranice. Korisno za brendove koji su potpuno novi na tržištu.
3. “Send people to your website“ Klikom na ovaj oglas korisnici otvaraju vašu službenu web stranicu. Iznimno korisno ukoliko se radi o web shopu, stranici za rezervaciju turističkog smještaja ili neku drugu uslugu.
4. “Increase conversions on your website”– Ovakav tip oglasa također korisnike vodi na željenu web stranicu, s dodatnom mogućnošću praćenja broja ostvarenih konverzija, tj. upita, rezervacija, kupnji vaših proizvoda…

facebook like odnosno sviđa mi se

5.  “Get installs of your app” – Ovdje možete birati između opcije „Drive Installs for Mobile Apps“, kada se oglas pojavi na News Feedu korisnika i direktno ih vodi na App Store ili Google Play kako bi instalirali vašu aplikaciju te opcije „Drive Installs for Deskop Apps“, za instaliranje desktop aplikacija.
6. “Increase engagement in your app” –  Služi za dodatnu aktivnost već postojećih korisnika. Primjerice, moĹľete ukljuÄŤiti slijedeće call to action prijedloge za svoje korisnike: “Open Link”, “Use App”, “Watch Video”, “Shop Now” ili “Listen Now”, ovisno o tome čemu služi vaša mobilna aplikacija.
7. “Raise attendance to your event”- Ovu opciju iskoristit ćete prilikom promoviranja događaja koje organizirate. Prvo na Facebook stranici kreirajte događaj. Zatim postavite ovakav oglas, kako bi za događaj saznali oni kojima je namijenjen.
8. “Get people to claim your offer” – Na ovaj način možete promovirati različitekupone, popuste i akcijske ponude, koje kupci mogu iskoristiti u vašoj trgovini, web shopu ili nevezano za to gdje i na koji način koriste pogodnosti koje im nudite.
9. “Get Video Views” – Kako mu naziv i govori, ovakav oglas kreirat ćete za promociju vašeg video sadržaja.

 

BUDŽET OGLASA I NAČINI PLAĆANJA

Budžet oglasa možete definirati na dnevnoj bazi (Daily) ili za cijelo vrijeme planiranog (Lifetime Budget), kada je moguće odrediti točan datum i sat početka i završetka oglašavanja uz točan izračun novca kojeg je potrebno uložiti. Važno je znati da se sve podešene opcije mogu naknadno izmijeniti.

Facebook vam može naplaćivati oglase po cilju kampanje (Page Likes, Post Engagements, App Installs…). Zatim, druga je opcija naplaćivanje oglasa po prikazu (Impressions ili CPM ), a odnosi se na plaćanje za tisuću prikaza oglasa. Zadnja opcija je plaćanje po kliku (Clicks ili CPC). Oglas plaćate samo kada korisnik klikne na vaš oglas.

facebook novac budžet besplatno

Naplaćivanje oglasa može biti automatski podešeno, pa tada Facebook automatski optimizira naplaćivanje u okviru zadanog budžeta ili ručno, kada korisnik sam zadaje cijenu. Cijenu prilagodite vašim potrebama i mogućnostima. Neke objave sponzorirat ćete sa svega nekoliko eura, dok ćete druge sponzorirati sa nekoliko stotina eura (u slučaju da ostajemo u rangu malih i srednjih poduzetnika). Dobar omjer korištenja budžeta pronaći ćete tek nakon nekog vremena oglašavanja kada vidite koji je način targetiranja najpovoljniji za vas, koje objave lako postaju viralne, a koje ne potiču korisnike na dvosmjernu komunikaciju i ostaju nezapažene.

 

Facebook marketing priče koje će vas inspirirati

Kako ne bi sve ostalo samo na riječima, evo nekoliko primjera  iznimno uspješnog Facebook marketinga.

 1. HOTEL TONIGHT

  Radi se o popularnoj aplikaciji za last – minute bukiranje smještaja. Ova aplikacija je dostupna za iPhone, iPad i Android uređaje, a nudi rezervaciju smještaja u zadnji čas na preko 80 svjetskih destinacija. U razdoblju od listopada do studenog 2012.godine, Hotel Tonight reklamirao se na dva načina. Prvi je bila opcija „Get Installs Of Your App“, a taj je oglas vodio nove korisnike direktno u App Store kako bi instalirali aplikaciju. Ciljnu skupinu targetirali su prema demografskim podacima i interesima te skupine. Kako bi potaknuo nove korisnike da koriste, a ne samo instaliraju aplikaciju, Hotel Tonight nudio im je 25 dolara popusta na prvu rezervaciju. Bili su orijentirani na tržište SAD-a, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva. Broj instaliranih aplikacija se u tom vrlo kratkom vremenskom periodu udeseterostručio, broj aktivnih korisnika narastao, a u odnosu na uložena sredstva, ostvarili su iznimnu dobit.

 2. NESTLE FITNESS

  Nestle Fitness je sjajan primjer kombinacije televizijske i internetske marketinške kampanje. Netom prije emitiranja reklama na TV-u, Nestle Fitness dobio je svoju Facebook stranicu, a ciljna skupina bile su žene između 18 i 34 godine, čiji su interesi bili tjelovježba i zdrava prehrana. Primarni ciljevi Facebook marketing strategije bili su razvijanje svjesnosti o novom brendu i širenje online prodaje. U kratkom vremenu trajanja kampanje, Nestle Fitness dobio je 30 000 fanova. U odnosu na televizijsko oglašavanje, Facebook oglašavanje se u ovom slučaju pokazalo četiri puta produktivnijim.

 3. Bonprix

  Europski modni brend Bonprix, prije nego što je postao prepoznatljiv brend, bio je samo još jedna u nizu modnih marki. Oni koju su bili zaduženi za Facebook marketing, znali su da je emotivna povezanost s brendom komponenta koja nedostaje. Bonprix je prisutan u 27 država, ali većina prodaje odvija se online. Umjesto da su ostali usredotočeni isključivo na proizvode koje nude, odlučili su pričati priču o stvarnim ljudima i stvarnim životnim situacijama. U periodu od 8 tjedana, Facebook oglasima obraćali su se ženama u Njemačkoj koje su bile u dobi između 25 i 45 godina. U svega dva mjeseca, njihovu Facebook kampanju vidjelo je 6.4 milijuna žena, a bonprix se uspio etablirati kao brend kojeg mnoge od ne samo da prepoznaju, nego i vole.

 

Naravno, kvalitetan Facebook marketing nisu samo oglasi, već već i kvalitetan sadržaj koji stvarate, a kako bi on trebao izgledati i koje pogreške ne biste trebali činiti prilikom planiranja vaših aktivnosti na društvenim mrežama, pa tako i na Facebooku, pročitajte ovdje. (link na tekst koji je napisan, ali još nije objavljen, koliko mi se čini)

Ovo su bili samo neki od tisuća pozitivnih primjera koji pokazuju koliko Facebook marketing može biti moćan. Ukoliko želite biti jedni od njih, javite nam se kako bismo osmislili najbolju strategiju Facebook marketinga za vas.

Iskoristite društvene mreže da unaprijedite svoje poslovanje. Javite se Virtualnoj Tvornici za stručnu pomoć i kvalitetne rezultate.