Prethodno smo ustanovili kako se planira izrada web shopa i zašto je web shop važan za poslovanje, te koji su potrebni elementi za uspješno pokretanje. Budući da je najvažniji element softverska podloga, sastavili smo popis najkvalitetnijih, no ujedno i besplatnih, rješenja za pokretanje vlastite e-trgovine.

Svi su navedeni primjeri bazirani na „otvorenoj“ (open source) tehnologiji, zbog čega imaju raznovrsne mogućnosti, dodatke i zajednicu korisnika koji su vam spremni pomoći.

Iako je za instalaciju i postavljanje potrebna određena količina predznanja, većina aplikacija je proces učinila intuitivnim i jednostavnim.

 

1. PrestaShop

Prednosti: Cloud servis, virtualni ured, suvremeni dizajn

Ono što razlikuje PrestaShop od ostalih ponuđenih opcija je je mogućnost smještanja trgovine u „oblak“ (cloud hosting). Kao i ostala rješenja, nudi mogućnost skidanja i ručnog postavljanja na server, no uz to je moguće i jednostavno registrirati račun, te ostaviti PrestaShopu da se pobrine za smještaj – obje su opcije besplatne.

Dodatno, aplikacija nudi pozadinsko vođenje trgovine, svojevrsni virtualni ured, gdje se u stvarnom vremenu mogu pratiti narudžbe, pošiljke, inventar i kupci. Uz to, u ponudi je preko 2000 modernih tema koje možete primijeniti na vašu trgovinu kako bi se razlikovala od konkurencije.

 

2. Magento

Prednosti: Veliki broj mogućnosti, autoritet, podrška zajednice

Ovo je softversko rješenje usmjereno prema osobama koje posjeduju naprednije tehničko znanje. Potrebno je više truda kako bi se trgovina postavila, no dugoročno se isplati, jer je rezultat sofisticirani web shop. Kvalitetu ove aplikacije podržavaju kompanije kao što su Nike, Olympus i Men’s Health, koje Magento koriste u poslovne svrhe.

Magento nudi i plaćenu „enterprise“ verziju s puno više mogućnosti, no za manja poduzeća će besplatna verzija biti i više nego dovoljna.

 

3. OpenCart

Prednosti: Prilagodljivost, neograničeno korištenje, veliki broj integracija

Na prvi je pogled očito da je OpenCart profesionalno dizajniran. Ipak, njegova glavna prednost je visoka razina prilagodljivosti; radilo se o maloj trgovini s 10 artikala ili naprednoj s 10 000, kvaliteta i funkcionalnost će biti na jednakoj razini.

Također, podržane su razne valute i jezici, te veliki broj payment gateway servisa i metoda pošiljke. Stranicu možete voditi bez briga, jer kada vaša trgovina počinje rasti, nećete morati plaćati za dodatne opcije jer je OpenCart u potpunosti besplatan.

 

4. Spree commerce

Prednosti: Jednostavno plaćanje, veliki broj integracija, porez

Spree je baziran na popularnom sustavu web aplikacija Ruby on Rails, što omogućuje razne mogućnosti podešavanja i tečnog korištenja. Omogućuje integraciju s preko 50 payment gateway sustava, te provedbu plaćanja putem samo jedne stranice.

Isto tako, zanimljiva i korisna opcija je algoritam oporezivanja, koja olakšavanja porezno obračunavanje poduzetnicima i vlasnicima trgovina. Uz to, popularni sustav za praćenje Google Analytics je automatski ugrađen.

 

5. Zen Cart

Prednosti: Jednostavnost, intuitivnost, dodaci

Kao jedna od najjednostavnijih opcija, Zen Cart je jednostavan za postavljanje i upravljanje. Uz malo se truda može prilagoditi osobnim potrebama, a sadrži mogućnost dodavanja kupona, poklona, te integrirano upravljanje email kampanjama.

Sadrži veliki broj dodataka i nadogradnja, no imajte na umu da ako ih se dodaje previše, sučelje postaje sporije i zatrpanije.

 

6. simpleCart

Prednosti: Mala veličina, brzina, jednostavnost

Kao što samo ime govori, radi se o najjednostavnijem mogućem rješenju. Aplikacija je velika svega 12kb, a bazirana isključivo na HTML-u i JavaScriptu. Ne koristi baze podataka što joj omogućava jednostavnost i brzinu.

Unatoč tome, simpleCart je lagano prilagoditi vlastitim potrebama i integrirati s najpopularnijim payment gateway sustavima. Ipak, ova opcija nije preporučljiva za trgovine s većim brojem artikala.

Ako ste vlasnik e-trgovine, koju opciju koristite? Nalazi li se na našem popisu? Recite nam u komentarima.

Ako razmišljate o pokretanju vlastite online trgovine, no niste sigurni kako, obratite se Virtualnoj Tvornici – mi ćemo vam olakšati cijeli proces.

6 Najboljih Besplatnih Web Shop Rješenja