6 Najboljih Besplatnih Web Shop Rješenja

6 Najboljih Besplatnih Web Shop Rješenja

Izrada web shopa je proces u kojem kroz jako puno koraka, od pripreme materijala do dizajna i developmenta, kreiramo profitabilnu online trgovinu prilagođenu specifičnom načinu poslovanja poduzeća. Uspješno pokretanje online trgovine ovisi o cijelom nizu elemenata. Jedan od bitnih faktora je odabir rješenja odnosno tehnologije u kojoj će vaš shop biti izrađen.

Sastavili smo popis najkvalitetnijih, no ujedno i besplatnih, rješenja za pokretanje vlastite e-trgovine.

 

Cijena web shopa

Svi su navedeni primjeri bazirani na “otvorenoj” (open source) tehnologiji, zbog čega imaju raznovrsne mogućnosti, dodatke i zajednicu korisnika koji su vam spremni pomoći.
Instalacija i postavljanje su besplatni i donekle intuitivni, no to nažalost ne znači da svi mogu izrađivati web trgovine bez predznanja. Iako postoji puno uputa, online edukacija i velika podrška zajednice, za izradu kvalitetnog web shopa kojim ćete se služiti godinama, često je potreban multidisciplinarni tim stručnjaka, uključujući iskusne programere. Cijena web shopa ovisi o potrebama klijenta i angažmanu stručnjaka.

Tekst u nastavku pomoći će vam da steknete bolje razumijevanje o dostupnim open-source tehnologijama, odnosno najpopularnijim opcijama CMS platformi koje možete koristiti za izgraditi uspješne online trgovine.

Ako razmišljate o pokretanju vlastite online trgovine, no niste sigurni kako, obratite se Virtualnoj Tvornici – mi ćemo vam olakšati cijeli proces.

1. PrestaShop

PrestaShop je jedna od najpopularnijih platformi za web trgovine na svijetu (i u Virtualnoj tvornici), a koristi ju preko 300.000 web trgovina i dostupna je na više od 70 jezika. PrestaShop je tako popularna platforma jer je besplatna i ima širok izbor dodataka za proširenje i personalizaciju svake web trgovine.

Iako je ova platforma besplatna i nema mjesečnih naknada i provizija za prodaju, neke značajke i dodaci se plaćaju. Besplatna PrestaShop verzija ima predložak za mobilne uređaje, rješenja za plaćanje, dodatke za marketing i sve što vam je potrebno za pokretanje profesionalne i funkcionalne online trgovine. Plaćene dodatke razvijaju razni programeri pa će vam vjerojatno trebati pomoć stručnjaka da uskladite sve dodatke i osigurate rad web trgovine bez poteškoća.

Ono što razlikuje PrestaShop od ostalih ponuđenih opcija je mogućnost smještanja trgovine u „oblak“ (cloud hosting). Kao i ostala rješenja, nudi mogućnost skidanja i ručnog postavljanja na server. Uz to je moguće i jednostavno registrirati račun, te ostaviti PrestaShopu da se pobrine za smještaj – obje su opcije besplatne.

Aplikacija nudi pozadinsko vođenje trgovine, svojevrsni virtualni ured, gdje se u stvarnom vremenu mogu pratiti narudžbe, pošiljke, inventar i kupci. U ponudi je i preko 2000 modernih tema koje možete primijeniti na vašu trgovinu kako bi se razlikovala od konkurencije.

Prednosti: Cloud servis, virtualni ured, suvremeni dizajn

2. WooCommerce

Ako tražite isplativo rješenje, a želite imati potpunu kontrolu nad svojom internet trgovinom, WooCommerce je dobro rješenje za Vas. Upravo ovu platformu odabire najveći broj online trgovaca, njih čak 30%.

Dizajniran je za manje i veće online trgovine koje koriste WordPress (a to je oko 40% svih web stranica). Iako postoje mnoge prednosti, nedostatci i jaka konkurencija, ova platforma je jedan od najuspješnijih WordPress dodataka. Budući da je WooCommerce kompatibilan s WordPressom, dobro funkcionira s većinom WordPress tema i dodataka, što konkurencija ne može ponuditi. Trgovcima nudi mogućnost jednostavnog otvaranja online trgovine i prodaje bilo kome.

Platforma je potpuno otvorena za sve i stalno se razvija, a nove teme i dodaci za WooCommerce dodaju se svakodnevno. Uz odličnu integraciju s WordPressom, brojne mogućnosti prilagodbe, niske cijene i velik broj korisnika, WooCommerce će samo rasti i još dugo će biti jedna od vodećih platformi za e-trgovinu.

Prednosti: potpuna kontrola, brojni dodaci, široka zajednica

3. Magento

Ovo je softversko rješenje usmjereno prema osobama koje posjeduju naprednije tehničko znanje. Potrebno je više truda kako bi se trgovina postavila, no dugoročno se isplati, jer je rezultat sofisticirani web shop. Nudi napredne sigurnosne značajke, iznimno je stabilan i ima vrlo jednostavan proces naplate.

Kvalitetu ove aplikacije podržavaju kompanije kao što su Nike, Olympus i Men’s Health, koje Magento koriste u poslovne svrhe. Ovo rješenje se obično koristi za velike online trgovine.

Magento nudi i plaćenu “enterprise” verziju s puno više mogućnosti, no za manja poduzeća je besplatna verzija uglavnom dovoljna.
Prednosti: Veliki broj mogućnosti, heavy-duty ecommerce, podrška zajednice

 

Magento web shop trgovina

 

4. OpenCart

Na prvi je pogled očito da je OpenCart profesionalno dizajniran. Ipak, njegova glavna prednost je visoka razina prilagodljivosti. Radi li se o maloj trgovini s 10 artikala ili naprednoj s 10 000, kvaliteta i funkcionalnost će biti na jednakoj razini.

Također, podržane su razne valute i jezici, te veliki broj payment gateway servisa i metoda pošiljke. Stranicu možete voditi bez briga, jer kada vaša trgovina počinje rasti, nećete morati plaćati za dodatne opcije jer je OpenCart u potpunosti besplatan.

Prednosti: Prilagodljivost, neograničeno korištenje, veliki broj integracija

5. Spree commerce

Spree je baziran na popularnom sustavu web aplikacija Ruby on Rails, što omogućuje razne mogućnosti podešavanja i tečnog korištenja. Omogućuje integraciju s preko 50 payment gateway sustava, te provedbu plaćanja putem samo jedne stranice.

Isto tako, zanimljiva i korisna opcija je algoritam oporezivanja, koja olakšavanja porezno obračunavanje poduzetnicima i vlasnicima trgovina. Uz to, popularni sustav za praćenje Google Analytics je automatski ugrađen.

Prednosti: Jednostavno plaćanje, veliki broj integracija, porez

6. Zen Cart

Kao jedna od najjednostavnijih opcija, Zen Cart je jednostavan za postavljanje i upravljanje. Uz malo se truda može prilagoditi osobnim potrebama, a sadrži mogućnost dodavanja kupona, poklona, te integrirano upravljanje email kampanjama.

Sadrži veliki izbor nadogradnji, no imajte na umu da ako ih se dodaje previše, sučelje postaje sporije i zatrpanije.

Prednosti: Jednostavnost, intuitivnost, dodaci

Besplatna, premium i freemium web shop rješenja

Kada se za neku platformu kaže da je besplatna to obično znači da ju možete preuzeti besplatno. Međutim, neki dodaci, koji su nužni za vođenje online trgovine, se plaćaju. U teoriji, većina navedenih platformi su besplatne. Nema mjesečnih naknada ili provizije za prodaju, ali uvijek će vam trebati neka tema ili modul koji se plaća. Zato ih zovemo freemium platforme (free + premium).

Vrlo je malo platformi za online trgovinu koje su potpuno besplatne. Možete prodavati proizvode na besplatnom planu Square Online, ali će vam se naplatiti naknada za transakciju. Na većini drugih platformi ne možete provoditi plaćanja bez premium plana.

Iako su ove platforme besplatne za korištenje i lako su dostupne svima, ne može ih bilo tko koristiti. Za izradu kvalitetnog web shopa, potrebno je iskustvo rada na ovim platformama. Programeri mogu učiniti puno više od jednostavnog prilagođavanja tema. Oni također mogu stvoriti prilagođenu funkcionalnost i integrirati usluge trećih strana u internetske trgovine, optimizirati performanse, kreirati prilagođene aplikacije kako bi zadovoljile jedinstvene poslovne potrebe i još mnogo toga.

Koje rješenje odabrati?

Odabir najboljeg web shop rješenja za vašu online trgovinu nije lak zadatak ako niste upoznati sa svim rješenjima koja se nude na tržištu i njihovim prednostima i nedostacima. Bez obzira na veličinu vaše trgovine, vrsti i broju proizvoda, širini tržišta i broju kupaca, stručnjaci iz Virtualne tvornice pronaći će najbolje rješenje za Vas. U cilju nam je omogućiti Vam uspješno, jednostavno i bezbrižno online poslovanje.
Prvi korak je upoznavanje Vaših želja, potreba i zahtjeva, stoga nam se slobodno javite. Ispričajte nam svoju priču, izazove s kojima se susrećete i cilj kojem težite.
Na slici su prikazane najpopularnije eCommerce platforme u 2022. godini.

Najbolje e-commerce platforme 2022 godine
Izvor: Techliance

 

Ako razmišljate o pokretanju vlastite online trgovine, no niste sigurni kako, obratite se Virtualnoj Tvornici – mi ćemo vam olakšati cijeli proces.