Pisanje tekstova za web stranicu

Pisanje tekstova za web stranicu

Prvi korak svakog weba i što znači dobra informacijska arhitektura Što mislite, od čega treba početi prilikom izrade dobre web stranice?

Ako vam je u odgovoru na pitanje dizajn bio prva pomisao, pridružili ste se većini.

Ipak, osnovni korak u kreiranju funkcionalne i kvalitetne web stranice uvijek predstavlja njezin tekstualni sadržaj. On mora, za početak, biti dobro promišljen. Zašto je to važno? Odgovor je vrlo jednostavan, ali i praktičan – zbog korisničkog iskustva posjetitelja vašeg weba i ostvarivanja dobrog položaja na Google tražilici. Tekstovi su temelj uspješnog weba i zato je vrlo važno posvetiti im puno pažnje prilikom njihovog osmišljavanja i pisanja. Njima se zapravo definiraju ciljevi weba i ključne poruke, a prema sadržajima se kroji i dizajn weba (a ne obrnuto!).

Dobra informacijska arhitektura stranice ili jednostavnije – dobra organizacija web stranice znači:

  1. Razumijevanje korisnika i njihovih očekivanja
  2. Intuitivnost – omogućavanje jednostavnog procesa pronalaženja informacija, kupnje proizvoda u web shopu, skidanja i dijeljenja sadržaja i dr.
  3. Razumijevanje svrhe i cilja web stranice

U nastavku teksta objasnit ćemo što to točno znači.

Želite osigurati da vaša web stranica privuče posjetitelje i postigne visok položaj na tražilicama? Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju! Javite nam se i zajedno ćemo oblikovati funkcionalnu, privlačnu i uspješnu web stranicu koja će ostvariti vaše ciljeve.

highway

Organizacija weba i korisničko iskustvo

Pogledajte ovu web stranicu.

web-site

 

Ona je radikalan, ali odličan primjer loše organizacije. Zbunjujuća je kako za korisnike, tako i za tražilice. S obzirom da su korisničko iskustvo i rezultati internetskih tražilica u uskoj vezi, dvaput ćete razmisliti prije nego organizirate vaš web.

U navedenom primjeru nipošto se ne radi o intuitivnoj navigaciji, koja je srž pozitivnog korisničkog iskustva i koja im omogućava jednostavno kretanje stranicom čak i ako su tamo prvi put. Korisnicima su još važni i brzina otvaranja stranice (uglavnom zato što se većina pretraživanja obavljaju putem mobilnih uređaja ili tableta, a sve manje putem računala), ali i sigurnost stranice (posebno ukoliko se radi o web shopu na kojem ostavljamo svoje osobne podatke). Ono što korisnici nikako ne vole,  zato što im neka informacija treba odmah i sada, a ne za 5 klikova mišem, jest raspršenost informacija i njihova teška dostupnost. Ono što pomaže i vama i korisnicima je unutarnje povezivanje ili internal linking.

Unutar članaka i objava na web stranici, služite se direktnim linkovima na druge, već postojeće tekstualne sadržaje. To mogu biti stariji, ali korisni blog postovi, različite informacije, obavijesti, objašnjenja i sl. Tako će se korisnici brzinski naći na željenom dijelu stranice, bez potrebe da beskrajno klikaju po stranici, tražeći nešto do čega ne mogu doći na jednostavan način. Ukratko, pružite im sve informacije na pladnju, povežite vaše sadržaje pametnim unutarnjim povezivanjem i dobit ćete zadovoljnog korisnika koji neće otići konkurenciji jer kod vas nije pronašao ono po što je došao.

Za kraj ovog važnog nabrajanja elemenata koji neopisivo pridonose boljem korisničkom iskustvu, spomenut ćemo nešto što dvaput podvlačimo žutim markerom i crvenom kemijskom: responzivnost! Ukoliko imate web prilagođen samo korištenju na računalu, sami ste sebi automatski oduzeli brojne klijente, korisnike, čitatelje ili kome je već stranica namijenjena. Čak 80% korisnika svoje pretrage obavlja putem pametnih telefona i tableta. Ne prilagodite li stranicu njima (dakle velikoj većini), nećete ostvariti željene rezultate. Mobilna optimizacija se danas smatra minimumom koji ćete uložiti kako bi vaša web stranica ostvarila što bolju poziciju u tražilicama, a ne dodatak kojeg možete i ne morate imati. Stoga, ako želite da vaša stranica ide ukorak s 21. stoljećem (a znamo da želite!), što prije ju prilagodite mobilnim uređajima.

tablet

Osim ove tehničke strane organizacije, prilikom pisanja tekstova za web stranicu, postavite si nekoliko pitanja koja će vam poslužiti kao smjernice i koja će vam pomoći da ostanete fokusirani na važno. Prvo, razmislite jeste li zamišljenom kategorizacijom sadržaja (rubrikama) odgovorili na potrebe korisnika i mogu li jednostavno doći do željenih usluga ili informacija?

Ponekad na stranicama postoji bogat izbornik s mnoštvom rubrika, ali one vrlo često ne vode nikuda ili im nedostaje sadržaja. Što jednostavnija i preglednija mapa weba, to ste sigurniji da se informacije neće raspršiti na nekoliko različitih mjesta ili da ćete nešto izostaviti/zaboraviti unijeti pod pojedinu kategoriju. Zatim, zapitajte se po čemu se  vaša stranica razlikuje od konkurencije koja obrađuje iste teme, nudi isti ili sličan proizvod, pruža iste usluge… Što vi još možete ponuditi, a da se konkurencija nije već dosjetila?

Najčešće pogreške i kako ih izbjeći

Kada krenete s provođenjem ideje u djelo, tj. kada napišete određenu količinu tekstova za vašu web stranicu, ponovno ih pročitajte, ali ovog puta iz perspektive korisnika i razmislite jeste li obuhvatili sve relevantne teme kojih bi se korisnik mogao sjetiti nakon čitanja tih sadržaja. Možda ste zaboravili nešto vrlo važno, možda čak i namjerno izostavili, ali nakon čitanja vidite da baš ta informacija nedostaje za potpunu sliku.

Nemogućnost razdvajanja važnog od nevažnog samo jedna od mnoštva grešaka koje možete napraviti, a da možda niste ni svjesni da ih radite. Kada pišete određeni tekst, odredite ključne pojmove i usmjerite se na njih. Izostavite ono što nije od velike važnosti za vaše poslovanje i ono što vašu ciljnu publiku ne zanima. Ne kaže se bez razloga da bogatstvo informacija često rezultira siromaštvom pažnje. Ukoliko vam Google ne pruži pažnju, to će biti loše za vaše poslovanje

Vrlo česta i nimalo bezazlena pogreška je kopiranje sadržaja s drugih stranica, posebno ako jednostavno preuzmete sadržaj bez navođenja izvora. Ovo se odnosi i na kopiranje sadržaja s nepouzdanih stranica (svima dobro poznate Wikipedije, ali i raznih neprovjerenih blogova, foruma…), što među korisnicima može stvoriti dojam vaše neprofesionalnosti. Isti savjet vrijedi i za nestručno prevođenje sadržaja sa stranih portala. Google translate vam nije prijatelj. Zapamtite, vaše korisnike želite informirati, a ne dezinformirati. 🙂 Koristite provjerene izvore i uvijek ih navodite, usmjerite se na autentičan sadržaj i osobna iskustva, a obavezno i bez iznimke koristite fotografije koje su u vašem vlasništvu ili one koje nisu zaštićene autorskim pravima.

copy-paste

Što dupli sadržaj znači za vašu vidljivost na tražilicama? Da skratimo priču, prilično ju smanjuje. Još je gore ako se kopirani tekst nalazi na više mjesta unutar vašeg weba, recimo ako identičan opis postavite ispod nekoliko različitih proizvoda iste namjene.

Kad smo već kod teksta i slika, nešto s čime smo se vjerojatno svi susreli su stranice zatrpane beskrajnim tekstovima u kojima se teško snaći, koje je teško pratiti i koje, u najvećem broju slučajeva, napuštamo već na pola čitanja. Druga su krajnost stranice koje imaju samo fotografije, s vrlo malo ili nimalo opisa i informacija o proizvodu/usluzi.  Nijedan primjer neće vas postaviti na vrh rezultata tražilica.

Recimo, prodajete prirodnu kozmetiku i želite napraviti kvalitetan web shop. Mnogi misle da je dovoljno staviti samo fotografiju proizvoda, njegov naziv i cijenu. Ili, pak, sastojke na latinskom jeziku. Čast iznimkama, ali većini potencijalnih kupaca ove informacije nisu dostatne. Kako se proizvod koristi? Koliko puta dnevno/tjedno/mjesečno? Kako se čuva? Koliko traje nakon otvaranja? Koje su njegove prednosti u odnosu na druge proizvode iste namjene? Kojoj dobnoj skupini je namijenjen? Smiju li ga koristiti i djeca? Pitanja je bezbroj, a na vama je da klijentima date i odgovore.  Ukratko – pazite na dobar omjer teksta i slika.

tablet-phone-computer

Iduća primjedba ide na račun nemogućnosti dijeljenja sadržaja. Zamislite situaciju: Napisali ste sjajan tekst, a to su prepoznali i vaši čitatelji i žele podijeliti tekst prijateljima, kolegama, rodbini, partnerima i svima onima za koje smatraju da bi im tekst bio zanimljiv, važan ili od koristi. No, niste ostavili mogućnost da se vaš tekst podijeli na društvene mreže ili direktno nekome na mail/Whatsapp/Viber i sl. Veliki propust.

Ako je vaš sadržaj lako djeljiv, veća je vjerojatnost da ćete ostvariti više konverzija (tj. da ćete posjetitelje pretvoriti u klijente). Zanimljivo, to ne mora nužno biti od onih koji ga prvi pročitaju. Što više dijeljenja sadržaja, to veća vidljivost stranice, to veća mogućnost privlačenja ciljne skupine i, naravno, to bolji poslovni rezultati.

Što se tiče grafičke organizacije teksta, neka bude podijeljen na više manjih dijelova, a nisu na odmet niti bulleti, podnaslovi i vizualno izdvajanje važnijih dijelova teksta (veći/manji font, boldanje, kurziv, numeriranje, textboxovi… opcije su raznovrsne). Ukoliko je tekst i nakon ovakvih intervencija predugačak, ali smatrate da je zaista kvalitetan i koristan i da kraćenjem gubi smisao i koherentnost, podijelite ga na dva teksta i objavite u dijelovima.

Na kraju, u svoje tekstove i na web općenito, ne zaboravite uključiti i call– to – action opciju. Najjednostavnije, poziv na akciju je vizualni ili tekstualni element web stranice koji pasivnog pretvara u aktivnog posjetitelja stranice. U ovom slučaju riječ ”akcija” se odnosi na izvršavanje neke radnje, kao što je upisivanje emaila, skidanje e-knjige, registracije na događaj ili kupnje proizvoda, zakazivanje sastanka…

…A sastanak s nama i konzultacije oko najboljeg rješenja za izradu stranice koja će vam donijeti poslovne rezultate kojima se već dugo nadate, zakažite već danas!

…A sastanak s nama i konzultacije oko najboljeg rješenja za izradu stranice koja će vam donijeti poslovne rezultate kojima se već dugo nadate, zakažite već danas!