Facebook Marketing u Kozmetičkoj Industriji

Uspjeh svake kompanije u velikom dijelu ovisi o marketingu njezinih proizvoda i usluga. U moderno doba, sa stalnim razvitkom novih tehnologija, sve se veći naglasak stavlja na digitalni marketing.

Jedan od najvažnijih elemenata digitalnog marketinga su društvene mreže. Iako su prvotno bile usredotočene na povezivanje pojedinaca, danas imaju iznimno veliku ulogu u poslovanju. Iz dana u dan se razvijaju i pokreću nove društvene mreže, no najpopularnija mreža je i dalje Facebook.

mobilne web stranice facebook marketing

Kozmetička industrija je specifična jer za razliku od većine ostalih, pretežito stvara proizvode za žensku populaciju. Unatoč tome, Facebook marketing u kozmetičkoj industriji omogućava razvijanje, održavanje i unapređenje poslovanja.

Kako Facebook možete pomoći vašoj kompaniji? Pročitajte u nastavku.

 

VAŽNOST DRUŠTVENIH MREŽA

Najpopularnije kozmetičke kompanije na Facebooku su Dove, L’Oreal i Nivea. Osim toga što su popularni lanci kozmetičkih proizvoda, njihov uspjeh ovisi o redovnom komuniciranju putem društvenih mreža. Povezuju se s fanovima, dijele informacije i pružaju podršku.

Jeste li znali da će čak 71% osoba kojima je pružena pomoć putem društvenih mreža preporučiti kompaniju drugima? Također, Facebook je najpopularnija društvena mreža među korisnicima pametnim telefona (smartphonea), a ženske osobe čine veći broj korisnika nego muške.

faceboom marketing ruž lipstick

Dodatno, najveći broj fanova kozmetičkih kompanija su osobe 18-30 godina starosti, koje ujedno i čine najveći broj korisnika Facebooka. Mlade osobe su spremne isprobati nove stvari, podijeliti kul i zanimljiv sadržaj, a time automatski promovirati vašu kompaniju i brand. Iskoristite ove činjenice u vašu korist.

Nema sumnje da društvene mreže općenito, a pogotovo Facebook, imaju iznimno važnu ulogu u promociji branda, te interakciji s kupcima i pratiteljima. No, je li vaša organizacija prisutna na Facebooku da ostvari ove pogodnosti?

 

PRISUSTVO NA FACEBOOKU

Ako već nemate ostvareno prisustvo na Facebooku, vrijeme je da pokrenete vlastitu stranicu, te privučete fanove. Ipak, nije sve tako lako – potrebno je imati plan i ciljanim objavama navesti fanove na promociju, interakciju i kupnju. Glavni cilj vaše komunikacije ne bi trebala biti promocija i prodaja, već povezivanje s korisnicima i stvaranje zajednice.

Mashable, jedan od vodećih portala za društvene mreže, predlaže nekoliko načina kako je to moguće učiniti analizirajući prethodno navedene uspješne kompanije, moderne trendove i samu kozmetičku industriju:

Vizualan sadržaj

Za svaku je Facebook stranicu bitno da dijeli raznolik sadržaj, tj. da se ne usredotoči samo na jednu medijsku vrstu, već na kombinaciju teksta, slike i videa. Unatoč tome, za prehrambenu industriju su najvažnije fotografije.

facebook marketing vizualan sadržaj

Kod kozmetičkih kompanija, vizualan sadržaj je najbitnija stvar kada se govori o Facebook marketingu. Slike proizvoda i modela su samo početak, te je potrebno upotrijebiti maštu. Motivirajuće poruke pisane ružem na staklu, inspirirajući video ili “behind the scenes” montaža će ostaviti veliki dojam na vaše pratitelje.

Objave kojim se promoviraju određeni proizvodi bi trebali biti u manjini, dok zanimljiv i kreativan sadržaj koji će ljudi htjeti podijeliti u većini.

Ekskluzivan sadržaj

Nagradite i privucite fanove na vašu stranicu ponudom ekskluzivnog sadržaja na Facebooku. Može se raditi o kuponu za besplatni uzorak novog produkta, kojeg posjetitelji mogu dobiti za to da pozovu svoje Facebook prijatelje da počnu pratiti vašu stranicu.

No, ne moraju sve nagrade biti fizičke. Iskoristite brzinu i dostupnost Facebookove stranice da objavljujete nove informacije, dinamične promjene i objave najprije na Facebooku, prije nego budu dostupne putem drugih kanala.

Time ćete natjerati vaše fanove da prate Facebook stranicu kako ne bi propustili bitne novosti.

Integracija sadržaja

Iako je Facebook sam po sebi iznimno moćna platforma, taj se potencijal može povećati integracijom i usklađivanjem sadržaja na svim platformama. Integrirajte link na vašu Facebook stranicu u plakate, oglase, web stranice, te sva druga mjesta. Dajte korisnicima do znanja gdje mogu naći vaše novosti. Ako pokrećete kampanju, pogotovo ako je ekskluzivna za Facebook, uskladite poruku po svim medijima i platformama za jači i dugotrajniji efekt.

Prepoznajte važnost i utjecaj Facebooka, te shvatite kako vam može unaprijediti vaše komunikaciju i važnost.

Za stručnu pomoć oko pokretanja i vođenja Facebook stranice, te planiranja i provođenja Facebook marketinga i kampanja, obratite se Virtualnoj Tvornici.