Facebook Marketing u Edukaciji

Jedan od najbitnijih aspekata bilo kojeg modernog društva je edukacija. Radilo se o školi, fakultativnoj ustanovi, ministarstvu ili kompaniji, ispravna komunikacija je iznimno bitna. U moderno doba, sa stalnim razvitkom novih tehnologija, sve se veći naglasak stavlja na digitalni marketing, odnosno na digitalnu komunikaciju.

Jedan od najvažnijih elemenata takve komunikacije su društvene mreže. Iako su prvotno bile usredotočene na povezivanje pojedinaca, danas imaju iznimno veliku ulogu u poslovanju i promoviranju kompanija, brandova, djelatnosti i institucija.

Najvažnija društvena mreža je i dalje Facebook, što pokazuje podatak da preko 1.5 milijuna kompanija ima otvorenu vlastitu Facebook stranicu. Iako se Facebook može koristiti u razne svrhe i na razne načine, Facebook marketing u edukaciji ima posebno značajnu ulogu.

VAŽNOST DRUŠTVENIH MREŽA

Kao prvo, bitno je spomenuti kako prosječno jedna od pet osoba ukloni određenu obrazovnu ustanovu s liste opcija (prilikom razmatranja za upis) isključivo zbog lošeg iskustva s online sučeljem.

facebook marketing za fakultete

Kada govorimo o društvenim mrežama, 68% srednjoškolskih učenika traži informacije o fakultetima putem društvenih mreža, a 66% studenata smatra da obrazovna institucija mora posjedovati prisustvo na društvenim mrežama.

Da stvar bude gora, preko 80% potencijalnih studenata koriste Facebook, no većina institucija ne posjeduje ili ne održava vlastitu Facebook stranicu.

PRISUSTVO NA FACEBOOKU

Ako već nemate ostvareno prisustvo na Facebooku, vrijeme je da pokrenete vlastitu stranicu, te privučete fanove. No kako možete Facebook iskoristiti u svrhu komunikacije ili promocije institucije/kompanije kada govorimo o edukaciji?

Kako biste ostvarili uspješne marketinške rezultate putem Facebooka, najprije se morate zapitati kome komunicirate – Studentima? Potrošačima? Drugim institucijama? Svima ili nekima od navedenih?

facebook stranica profil i grupa povezanost u svijetu

Nakon toga je potrebno odrediti kakve informacije korisnici traže, koje ih stvari zanimaju, te sve ostalo što vam pomaže ustanoviti kakav ćete sadržaj objavljivati.

Vaš Facebook profil trebate gledati kao ekstenziju službene web stranice – kao što je iz prethodno navedenih statistika vidljivo, iako je web stranica često primarni izvor informacija, sve veći broj korisnika važnost stavlja i na društvene medije, prvotno na Facebook.

INTEGRACIJA INSTITUCIJE

Kada se radi o obrazovnim institucijama, postoje razni načini na koje se vaš Facebook profil može izdignuti iznad mase i postati prepoznatljiv. Uz komuniciranje relevantnih informacija o radu ustanove, evo nekoliko primjera drugih vrsta objava.

Predstavljanje ustanove

Kao i službena web stranica, Facebook profil bi trebao omogućiti korisnicima da lako i jednostavno dobiju uvid u rad vaše ustanove. Pored osnovnih informacija o lokaciji i kontaktu, napravite album sa slikama prostorija, koje će omogućiti uvid u svakodnevni rad ustanove.

Poziv za učenike

Za vrijeme odabira i upisa u škole ili fakultete, napravite poseban dio profila koji je usredotočen upravo na učenike, te im pruža bitne informacije, obavijesti i odgovore na često postavljana pitanja na jednom mjestu.facebook marketing u edukaciji znanje

Umjesto da traže i spajaju informacije s web stranica, korisnici su već na Facebooku te na jednom mjestu mogu saznati sve što ih zanima. Time se poistovjećujete s mlađim korisnicima, koji će zauzvrat biti više inspirirani da odaberu upis upravo u vašu ustanovu.

Koristite multimediju

Česta greška kod Facebook komunikacije se česte dosadne i obične objava. Iako su informacije o radu fakulteta bitne, ne smiju činiti većinu sadržaja. Vizualan sadržaj, kao što su fotografije, ilustracije ili video, puno više privlače pažnju korisnika. Snimite jednominutni video o radu vaše institucije. Podijelite slike s nedavnih događanja. Mogućnosti za inovaciju su beskrajne.

Prepoznajte važnost i utjecaj Facebooka, te shvatite kako može unaprijediti vašu komunikaciju i važnost.

Za stručnu pomoć oko pokretanja i vođenja Facebook profila, te planiranja i provođenja Facebook marketinga i kampanja, obratite se Virtualnoj Tvornici.