WordPress web shop

WordPress web shop

Izrada web shopa u WordPressu – temelj za uspješno online poslovanje

Globalni trend razvoja i dostupnosti informacijske tehnologije te općenitog porasta tehnološke pismenosti potrošača koji sve češće kupuju online, doveo je do povećanja ponude proizvoda i usluga koje je moguće nabaviti u internetskim trgovinama te je prisutnost na Internetu – bez obzira radi li se o poslovnim web stranicama ili internetskoj trgovini – postala obaveza svakog poduzeća koje želi biti konkurentno i opstati na tržištu. Prednosti internetskih trgovina prepoznali su i hrvatski trgovci – prema podacima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta čak se „polovica hrvatskih malih i srednjih poduzetnika bavi trgovinom putem Interneta te udio internetske trgovine u ukupnom prometu poduzeća bilježi kontinuirani rast već tri godine za redom“ (izvor: “Vodič za obavljanje djelatnosti trgovine putem Interneta”, http://bit.ly/2gHDnma). Isto tako, ključni utjecaj na funkcionalnosti u smislu dizajna i zaštite podataka prilikom internetskih transakcija ima široka primjena novih tehnoloških trendova i njihova dostupnost. To znači da svi koji kupnju obavljaju elektroničkim putem imaju na raspolaganju najviši stupanj privatnosti prilikom realizacije online novčanih transakcija što je rezultiralo sve višom razinom povjerenja u ovaj način kupovine. Osim toga, izrada web shopa kao samostalna djelatnost ili podrška poslovanju fizičkim trgovinama ima brojne druge prednosti.  Naime, s obzirom na to kako se najveći dio poslovanja online trgovina odvija automatski, ovaj oblik poslovanja je jedan od financijski najpovoljnijih jer vlasnike oslobađa plaćanja najma poslovnog prostora, zapošljavanja djelatnika te troškova za režije koji su kod ovog oblika poslovanja zanemarivi te se na godišnjoj razini svode na tek nekoliko stotina kuna. Isto tako, administracija web trgovine je puno jednostavnija, posebice ako je u pitanju intuitivno softversko rješenje kao što je, primjerice, WordPress web shop koji vam zbog svoje jednostavnosti omogućuje jednostavno dodavanje proizvoda, uređivanje cijena, narudžbi itd. Nadalje, izrada web shopa poduzetnicima omogućava doseg većeg broja potencijalnih kupaca – ovim načinom prodaje svoje proizvode možete ponuditi kupcima iz cijeloga svijeta i tako ostvariti bolje komercijalne rezultate. Dodatna prednost internetskih trgovina je i stalna dostupnost – online trgovina nije ograničena radnim vremenom što za vas znači da se, ukoliko je vaš web shop ispravno  optimiziran, prodaja odvija automatski te preostalo vrijeme i napore možete uložiti u ostale bitne aspekte poslovanja.  Dakle, navedene prednosti navode na zaključak kako je izrada web shopa zbog svojih brojnih prednosti nad fizičkim trgovinama jedan od najprofitabilnijih načina modernog poslovanja.

Kako bi se vaše online poslovanje odvijalo na najvišem nivou automatizacije uz dovoljno prostora za samostalno upravljanje sadržajem i administraciju, od izuzetne je važnosti odabrati funkcionalno softversko rješenje koje će klijentima osigurati ugodno iskustvo kupnje, a vama kao trgovcu jednostavno i funkcionalno upravljanje tehničkim aspektom poslovanja.  Automatizacija suvremenih prodajnih procesa značajno utječe na poboljšanje rezultata ostvarenih konverzija te je svakako važno razmisliti o unapređenju ovog aspekta poslovnih aktivnosti. Kako bi vam pomogli u ostvarenju što boljih prodajnih rezultata vašeg web shopa, nastavite čitati i saznajte koje sve mogućnosti imate na raspolaganju pri postavljanju optimalnih tehničkih aspekata poslovanja web trgovine, odnosno kako vam WordPress kao najpopularnija CMS platforma za izradu i održavanje web trgovina može pomoći u unapređenju digitalnog poslovanja i ostvarenju optimalnih komercijalnih rezultata.

 

WordPress web shop –  najznačajnije prednosti i funkcionalnosti

Osim što je kod pokretanja online trgovine potrebno voditi računa o zakonskim propisima kojima je regulirano poslovanje internetskih dućana, u praksi se izrada web shopa  bazira na dva  modela. Internetsku trgovinu je moguće pokrenuti korištenjem nekog od specijaliziranih rješenja čija je namjena isključivo za web shopove, ipak se u  suvremenom online poslovanju najčešće za izradu internetskih trgovina koriste  neki od CMS sustava, kao što su primjerice WordPress, Joomla ili Drupal. CMS je kratica za Content Management System, a riječ je o posebnom sustavu namijenjenom za upravljanje sadržajem koji pojednostavljuje proces kreacije, prijenosa i objave sadržaja na web stranice, odnosno web dućane. Između ranije spomenutih CMS rješenja zbog svojih brojnih funkcionalnosti i user-friendly korisničkog sučelja posebno se ističe WordPress, uz koji izrada web shopa i upravljanje sadržajem nikada nije bilo jednostavnije i povoljnije.  Bez obzira da li ste mali, srednji ili veliki poduzetnik, uzevši u obzir suvremene trendove poslovanja prisutnost na Internetu je realna potreba svake tvrtke ili obrta koji  želi opstati na tržištu.  Brojne funkcionalnosti, jednostavnost korištenja i intuitivno sučelje čine WordPress je najpopularnijim CMS odabirom velikog broja poduzetnika zbog toga što im, uz izradu poslovnih web stranica, landing stranica i blogova omogućava jednostavnu integraciju postojećih sadržaja s web trgovinom. Osim toga, u WordPressu je moguće, bez potrebnih tehničkih predznanja, vrlo jednostavno dodati ili izmijeniti sadržaj na web stranici, blogu ili web shop.

 

1. Funkcionalno upravljanje sadržajem bez kodiranja

Najveća prednost CMS sustava je mogućnost upravljanja sadržajem (dodavanje, izmjena, uređivanje) i izgledom web shopa bez da vam je za to potrebno predznanje programiranja ili angažiranje programera svaki puta kada se pokaže potreba za promjenama na samoj web stranici (a to znači – vrlo često).  Izrada web shopa u WordPressu vam otvara mogućnost samostalnog dodavanja i izmjene željenog sadržaja koji je u korisničkom sučelju logično raspoređen i kojega jednostavno,  u svega nekoliko klikova možete kreirati i izmijeniti.

 

2. User-friendly korisničko sučelje

Za razliku od ostalih CMS sustava, WordPress se odlikuje jednostavnim i logički organiziranim korisničkim sučeljem koje, iako obiluje opcijama i dostupnim dodacima, omogućuje jednostavno snalaženje i korištenje. To znači da, čak ako i nemate predznanja vezana za web dizajn ili programiranje, možete brzo i bez poteškoća naučiti raditi u WordPressu te lako svladati sve potrebne vještine za uspješno upravljanje sadržajem i izgledom vaše internetske trgovine.

 

3. Integracija dodatnih funkcionalnosti u web trgovinu

Osim što omogućuje jednostavno dodavanje, mijenjanje/uređivanje sadržaja i izgleda web shopa bez potrebe za uslugama profesionalnih programera, ova platforma vam omogućuje integraciju bloga, landing stranice ili newslettera u postojeći WordPress web shop. Navedene opcije su vrlo dobra potpora postojećim marketinškim aktivnostima uz koje imate mogućnost dodavanja opcija za dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama i izradu bannera.

 

4. Mogućnosti prilagodbe dizajna

Uz brojne dostupne opcije vezane za kreiranje i izmjenu sadržaja, WordPress platforma korisnicima omogućuje prilagodbu dizajne, odnosno vizualnog identiteta web shopa. U sklopu platforme postoji veliki broj različitih tema, odnosno unaprijed kreiranih dizajna koje je jednostavno možete prilagoditi u skladu s potrebama vašeg brenda. Ipak, kako bi rezultat dizajna web shopa bio kvalitetan i vizualno dojmljiv, potrebno je određeno iskustvo i znanje. Kako bi vaš web shop izgledao profesionalno i vizualno dojmljivo naša je preporuka da se za pomoć obratite našim dizajnerima iz Virtualne tvornice koji vam svojim iskustvom i savjetima stoje na raspolaganju kako bi pomogli u pronalasku najboljeg vizualnog rješenja za vašu online trgovinu.

 

5. Web trgovine izrađene u WordPressu su bolje rangirane  na Google tražilici

Za ostvarenje komercijalnih ciljeva vaše web trgovine potrebno poduzeti strateške marketinške aktivnosti kojima bi jedan od osnovnih ciljeva trebao biti što bolje pozicioniranje na Google tražilici. To znači ostvarenje što boljeg rangiranja među rezultatima pretraživanja određenih ključnih pojmova vezanih uz nišu proizvoda koje nudite u svojoj internetskoj trgovini, kako bi Vas ciljani kupci jednostavnije pronašli i realizirali kupnju. Uzevši u obzir kvalitetnu strukturu platforme, web shopovi izrađeni u WordPressu omogućuju vrlo dobro pozicioniranje na Google tražilici, posebice ako se detaljno posvetite marketinškim aktivnostima baziranim  na oglašavanju i kvalitetno odrađenoj SEO strategiji.

 

6. Prilagodba glavnog menija (izbornika)

Svaki web dizajner će vam reći kako je meni, odnosno izbornik, jedan od najvažnijih dijelova online trgovine – iz jednostavnog razloga što upravo glavni meni, odnosno izbornik posjetiteljima omogućuje kretanje web stranicom. Stoga  je od velike važnosti za web trgovinu osigurati funkcionalno rješenje koje će kupcima pojednostaviti snalaženje i proces kupnje. Kao što smo ranije spomenuli, u WordPress korisničkom sučelju integrirane su opcije za promjenu / dodavanje novih stranica i sadržaja, a koje u svega nekoliko klikova možete dodati u glavni meni web shopa.

 

7. Dodatne funkcionalnosti web shopa uz WordPress nadogradnje

Jedna od najvećih prednosti WordPress platforme se odnosi na veliki broj opcija i mogućnosti za nadogradnju postojećih tema (dizajna). To znači da kao korisnik niste ograničeni samo opcijama dostupnim u određenom dizajnu, nego uz pomoć tzv. plugin-ova možete proširiti mogućnosti i poboljšati funkcionalnost svog web shopa. Trenutačno je ponudi više od 50,215 WordPress nadogradnji od kojih je veliki dio besplatan, no postoje i premium verzije koje se naplaćuju. Kako bi dodatno optimizirali funkcionalnosti koje vam nudi WordPress web shop, provjerite  5 najboljih rješenja za WordPress web trgovinu prema odabiru tima Virtualne tvornice.

 

8. Administraciju web shopa može obavljati više korisnika

U slučaju da u sklopu vaše tvrtke postoji nekoliko osoba zaduženih za objavu, dodavanje, odnosno promjenu sadržaja na vašoj online trgovini i/ili web stranici, WordPress platforma omogućuje kreiranje više zasebnih korisničkih računa putem kojih različiti korisnici mogu neometano obavljati ažuriranje, kreiranje i administraciju sadržaja web shopa.

 

Vjerujemo kako smo vas ovim tekstom uspjeli objasniti tehničke i komercijalne prednosti koje vam omogućava izrada web shopa u WordPressu te, ako planirate pokretanje online poslovanje ili imate pitanja vezana uz optimalne načine oglašavanja, pozivamo vas na sastanak s timom Virtualne tvornice koji će dati sve od sebe kako bi postavili kvalitetne i komercijalno uspješne temelje online poslovanja.