Izrada web shopa

Izrada web shopa

Izrada web shopa jedan je od prvih koraka modernog poslovanja u vremenu digitalizacije. Razlog tome je značajno smanjenje troškova poslovanja i istovremeno povećavanje dosega trgovine (u usporedbi s klasičnim/offline trgovinskim poslovanjem). To znači da se povećava broj potencijalnih kupaca kojima proizvodi postaju dostupni. Uz niže troškove poslovanja, veći prodajni doseg i naprednije marketinško-analitičke podatke, čini se da pokretanje online trgovine ne može biti loša odluka.
Ipak, neki naizgled nebitni detalji mogu biti presudni za dugoročni uspjeh ili neuspjeh poslovnog pothvata. U nastavku smo pokušali sažeti pregled bitnih informacija za sve buduće vlasnike web trgovina. Pročitajte više o ovoj opsežnoj temi ako želite skratiti put, financijski i vremenski, do profitabilnog web shopa.

Izrada web shopa i njegov autentičan dizajn

Ubrzani razvoj web tehnologija u zadnjih desetak godina uvelike je promijenio način izrade webova. Open source rješenja i komercijalne teme/templates drastično su srezale proces izrade (vremenski utrošak) u nekim slučajevima, ali ne bez posljedica. Izrada web shopa nije samo jednostavna instalacija nekog open source rješenja. To je proces koji traži kvalitetnu pripremu.

Ako aktivno surfate webovima, vjerojatno povremeno uočite nevjerojatnu sličnost između nekih stranica. Ovo se može zamisliti kao pozitivan efekt jer možda posjetitelj osjeća veći stupanj povjerenja prema “prepoznatljivoj” web stranici. No problem leži u tome što te po dizajnu gotovo identične stranice, nemaju nikakve veze jedna s drugom.

Na podsvjesnoj razini ovo kod posjetitelja obično ne stvara osjećaj povjerenja, već baš suprotno – web se percipira kao “jeftin”. Stvara se nepovjerljivost prema autentičnosti weba i cjelokupnoj kvaliteti ponude, odnosno tvrtke koja stoji iza weba. Ovi klonovi webova nisu slučajna pojava. Riječ je o instaliranim predlošcima koji su lansirani bez da se netko adekvatno posvetio dizajniranju budućeg web rješenja. Naručivanje gotovog predloška je razumno rješenje ako je vlasnik tako odlučio testirati tržište ili jednostavno nema budžet za unikatan dizajn. Isto tako, agencija koja radi webove po predlošcima postupa potpuno razumno (ako je tako skrojen poslovni model) i korektno (ako je transparentna oko toga u nastupu prema klijentu).

 

Responzivan dizajn web shop

 

Kako to radi Virtualna tvornica?

Virtualna Tvornica također koristi open source platforme poput WordPressa i PrestaShopa, a razvili smo i vlastiti CMS za eCommerce projekte. Međutim, neovisno o platformi izrade, uvijek klijentu sugeriramo rješenje koje uključuje izradu unikatnog dizajna. Pazimo na zakonitosti dizajna u eCommerceu koje rezultiraju dobrom prodajom. Nerijetko na različitim webovima koristimo slične elemente za pospješivanje konverzije odnosno prodajnih rezultata, ali apsolutno smo posvećeni kreiranju dizajna koji će stvoriti pozitivan efekt kod korisnika kad se prvi put susretne s webom. Cijeli niz elemenata na to utječe i, iako su neki univerzalni principi primjenjivi na gotovo svim web shop projektima, posebnu pažnju prilikom oblikovanja dizajna pridajemo detaljima koji u konačnici čine jedinstvenu cjelinu. Cilj je stvoriti web rješenje koje je prilagođeno vizualnom identitetu klijenta, očekivanjima i navikama korisnika, te maksimalno uspješno pretvara posjetitelje weba u kupce.

Naglasili bismo da je dizajn izuzetno bitna kategorija rada jer obuhvaća sve projektne materijale i pripremne aktivnosti. Stečena saznanja pretvaraju se u wow vizualno rješenje, na temelju kojeg će developeri kreirati live, funkcionalan web.

 

Responzivan dizajn – važnost preglednosti web shopa na mobilnim uređajima

Svjesni smo da živimo u doba kad se sve više toga odvija u pokretu. To u nekoj maloj mjeri uključuje i online kupovinu. Nevjerojatno je što sve danas ti naši džepni alati omogućuju, a šokantno bi nam to bilo zamisliti prije 15-ak godina. Držat ćemo fokus na prikazu sadržaja online trgovina u mobile okruženju. Navike korisnika, odnosno njihova očekivanja o brzini i lakoći pronalaska informacija, diktiraju da shop funkcionira perfektno i na pametnim telefonima, odnosno da korisniku pruža super UX (korisničko iskustvo) i na svim uređajima s manjim ekranima. Ako se ne kreira zasebna mobilna verzija dizajna, principi responzivnog dizajna omogućuju stručnjacima da uspješno odgovore očekivanjima korisnika.

Danas je pomoću mobitela ponekad čak i lakše provesti plaćanje i nešto kupiti nego na laptopu ili klasičnom stolnom računalu. Zbog toga svatko tko otvara online trgovinu ima snažan poticaj korisnicima pružiti besprijekorno prikazivanje odnosno prezentaciju proizvoda. Kao i sve ostalo što u konačnici dovede korisnika do točke plaćanja. Od drugačije navigacije, preko dimenzije fotografija, pa do rasporeda elemenata na prodajnim stranicama. Postoji cijeli niz detalja koji čini veliku kumulativnu razliku u prodajnoj učinkovitosti shopa.

Čak i vlasniku/djelatniku web trgovine može bitnu ulogu igrati pristup mobilnoj verziji administracije, barem u nekim situacijama kad je potrebna brza reakcija ili informacija, a nije u mogućnosti pristupiti računalu. Dostupnost CMS-a putem mobilnih uređaja dodatno čini praktičnim upravljanje web trgovinom.

 

Responzivne web stranice

 

Izrada web shopa – koji CMS odabrati

CMS sustavi koje Virtualna Tvornica najčešće koristi za razvoj web trgovina uključuju naš vlastiti VT CMS, PrestaShop i WooCommerce (WordPress). U slučaju da klijent nije siguran koji CMS odabrati, do odluke se dolazi na temelju općenitih i eventualnih specifičnih zahtjeva klijenta o radu shopa. Pri donošenju odluke, izuzetno bitan faktor su pozadinske potrebe shopa. Administracija online trgovine treba biti jednostavna za upoznavanje i korištenje, a najčešće se koristi za unošenje novih proizvoda, ažuriranje opisa ili cijena postojećih proizvoda, uređivanje naslovnice, kao i upravljanje raznim promotivnim ponudama. Postoji cijeli niz drugih procesa koji se mogu omogućiti kroz CMS ili u nekoj mjeri automatizirati.

Pročitajte više na temu Izrada web shopa – 6 Najboljih Besplatnih Web Shop Rješenja

U svakom slučaju, interes agencije i klijenta nedvojbeno mora biti usklađen oko odabira CMS-a jer je to preduvjet za stvaranje kvalitetnog, dugoročno održivog odnosa u izgradnji uspješnog online poslovanja. Svaki od navedenih CMS sustava omogućuje i integracije s vanjskim sustavima, poput softvera za skladište, plaćanje karticama, izdavanje fiskaliziranih računa, itd. Iako radimo s vlastitim i open-source CMS sustavima, izuzetno rijetko je neko postojeće rješenje sasvim dostatno da odgovori svim izazovima projekta i specifičnih potreba klijenta ili krajnjih kupaca. Gotovo uvijek rade se barem manje pozadinske modifikacije ili integracije koje iziskuju pomno testiranje sustava.

Cms sustavi koje Virtualna tvornica koristi

 

Izrada web shopa za maloprodaju i veleprodaju

Web shop za krajnje kupce (B2C) i web shop samo za B2B (veleprodaja) ili za integriranu B2C i B2B prodaju (maloprodaja i veleprodaja) zahtijevaju različite funkcionalnosti. To je bitno imati na umu pri dizajniranju i razvoju web rješenja za eCommerce jer se način na koji plasirate svoje proizvode uvelike razlikuje ovisno o vašem poslovnom modelu. Razlike između B2B i B2C web trgovina često su suptilne i neuočljive na prvi pogled, ali zapravo su jako bitne. Ovisno o vašem obliku poslovanja, razviju se različite funkcionalnosti i najkvalitetnije rješenje s jasnim ciljem povećanja prodajnih rezultata.

B2B – veleprodaja

 • Napredne mogućnosti rabatne politike
 • Integracija s ERP sustavom
 • Povezivanje s vanjskim sustavima – dobavljači, dostavne službe…
 • Pregled svih narudžbi, računa i otvorenih stavki
 • Višejezičnost i viševalutnost
 • Import podataka o kupcima iz CRM sustava
 • Login veleprodajnog kupca
 • API povezivanje
 • Administracija web trgovine u CMS-u
 • Različite razine prava pristupa za pojedine korisnike

B2C – maloprodaja

 • Omnichannel pristup
 • Integracija na sustave Dostavnih službi
 • Integracija online plaćanja
 • SEO optimizacija, content marketing, digitalni marketing
 • Višejezičnost i viševalutnost te mogućnost prodaje na vanjskim tržištima
 • Samostalno uređivanje uz CMS sustav
 • Gost kupac ili registracija kupca
 • Promo kodovi, popusti i loyalty program

 

Cijena izrade web shopa

Ne postoji univerzalno rješenje za sve online trgovine i oblike poslovanja, a cijena izrade web shopa ovisi o brojnim faktorima. Kvalitetno i funkcionalno web rješenje je temelj za uspješno online poslovanje. Virtualna tvornica svako web rješenje u potpunosti prilagođava zahtjevima pojedinog klijenta. Tek nakon detaljnog upoznavanja s ciljevima, potrebama i željama svakog klijenta i njihovog projekta, možemo napraviti ponudu. Faktori koji najviše utječu na cijenu izrade web shopa su:

 • vrsta tehnologije (WooCommerce, PrestaShop, Custom CMS…)
 • unikatni dizajn
 • povezivanje s vanjskim sustavima
 • kategorije, broj i varijacije proizvoda
 • opcije filtriranja
 • animacije
 • kodovi, popusti i loyalty program
 • konfigurator proizvoda
 • posebne funkcionalnosti

i brojni drugi..

Naši shopovi podržavaju navedene (i brojne nenavedene) funkcionalnosti:

 • Višejezičnost i viševalutnost – Vaš webshop može biti jednojezičan ili u višejezičnoj varijanti, a dodatni jezici mogu aktivirati po potrebi i nakon lansiranja webshopa. Sustav podržava viševalutnost, te je pripremljena tranzicija za dvojni prikaz cijena ako je osnovna valuta trgovine HRK. Tečaj se može prilagođavati odabranom jeziku.
 • Integracija dizajna s CMS sustavom – CMS web trgovine nudi administratoru brojne mogućnosti za upravljanjem (upravljanje proizvodima, kategorizacijom, brandovima, dobavljačima, prodavaonicama, filterima, narudžbama, dostavom, kuponima…)
 • Brojne opcije plaćanja uz payment gateway sustav – Kupcima je jako bitno ponuditi fleksibilnost i više opcija plaćanja. Osim plaćanja putem opće uplate (virmanska naplata) i plaćanja pouzećem, implementira se i kartično plaćanje. Virtualna tvornica je razvila dodatke za kartično plaćanje putem najpopularnijih servisa u Hrvatskoj kao što su CorvusPay, WSPay i PayWay.
 • SEO optimizacija – Koristimo napredne SEO alate za bolje pozicioniranje na tražilicama. Osim samog layouta, moguće je unositi podatke (meta podaci) koji će obogatiti sadržaj u pozadini koji je bitan za tražilice. Meta podaci koje možete unositi su meta naslov, meta opis i URL prilagođen za tražilice.
 • Blog/Novosti – Blog webshopa na atraktivan način prikazuje novosti i povezan sadržaj koji pridonosi ukupnom dojmu i povećanju prodajnih rezultata. Unutar pojedine blog objave se mogu dodavati proizvodi tako da kupac može odmah dodati sve proizvode u košaricu (npr. ponuđeni su svi sastojci spomenuti u receptu)
 • Izrada responsive dizajna – Izrada web shopa uključuje dizajn naslovnice te unutarnjih predložaka. Dizajniraju se desktop verzije te responzivne verzije za mobilne uređaje. Glavna karakteristika dobro dizajniranog web rješenja je da korisnici pronađu ono što im treba i da to pronađu brzo. Možete biti sigurni da će vaš webshop biti unikatan, responzivan, suvremen, intuitivan i fluidan.

 

Razvoj uspješnog web shop poslovanja – još nekoliko korisnih savjeta:

 1. Jednostavno plaćanje
  Imperativno je omogućiti korisnicima brz i jednostavan checkout proces, sa što manje distrakcija i obaveznih polja, uz nekoliko opcija plaćanja.
 2. Recenzije korisnika
  Podijelite na web shopu recenzije i cijenite feedback korisnika jer je to najbolji način uvođenja promjena.
 3. Korisnička podrška
  Od pre-sale do post-sale upita, izuzetna briga o kupcima će potaknuti pozitivne recenzije i usmenu predaju.
 4. Posebne ponude
  Pružite kupcima jedinstvene benefite za online kupnju i održavajte web shop aktivnim, ažuriranjem ponuda i proizvoda.
 5. Analiza i poboljšanja
  Pratite izvore prometa koji dovode posjetitelja na web shop, ali i njihovo ponašanje kad posjete shop.

 

Reference

Dukat

Ovaj projekt uključuje dizajniranje, programiranje po mjeri, testiranje i održavanje B2C + B2B e-commerce rješenja za najpoznatiju robnu marku mliječnih proizvoda u Hrvatskoj – Dukat. Nastao je kao odgovor na promjenu zahtjeva tržišta pojavom pandemije koronavirusa.
U ovu web trgovinu implementirali smo loyalty sustav po mjeri klijenta, integraciju shopa sa SAP sustavom, apliciranje B2B logike tvrtke u procese rada web trgovine, uključujući rabatnu politiku i frekvenciju dostave.

 

B2B e-commerce rješenja za web shop

 

The Core

U ovom projektu zadatak je bio izrada web shopa te povezivanje s ERP sustavom u cilju automatizacije postupaka i prijenosa podataka. Web shop podržava pregledavanje asortimana prema popularnim brendovima ili pretraživanje po drugim proizvoljnim kriterijima. U trgovinu je integrirano i rješenje za naplatu karticama, uz specifične funkcionalnosti u cilju poboljšanja marketinških rezultata.

 

Izrada web shopa ERP sustavom

 

Sorion

Cilj projekta bio je stvoriti mjesto za sigurnu i jednostavnu kupovinu te informiranje o svojstvima proizvoda. Osim izrade user-friendly web trgovine, bilo je potrebno provoditi internet marketing aktivnosti poput vođenja društvenih mreža i Google Ads kampanja. Napravili smo web shop koji je vizualno privlačan, intuitivan, i predstavlja brand Sorion uz sve funkcionalnosti za uspješno online poslovanje.

 

Sigurna kupovina na web shopu

Pogledajte i naše ostale izdvojene radove.

Izrada web shopa je jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih načina pokretanja poslovanja, a trend rasta u eCommerce-u ne usporava. Ako još niste sigurni je li to pravi korak za Vas, pročitajte naš blog Rastuća vrijednost eCommerce-a i javite nam se kako bismo zajedno pronašli idealno rješenje za Vas!