Izrada web shopa u doba sveopće digitalizacije mnogim tvrtkama i obrtima bila je potpuno logična odluka, kao reakcija na novonastale tržišne okolnosti. Online trgovina, u odnosu na klasično/offline trgovinsko poslovanje, omogućuje značajno smanjenje troškova poslovanja, a istovremeno povećava doseg trgovine. Točnije, povećava se broj potencijalnih kupaca kojima proizvodi postaju dostupni. Uz niže troškove poslovanja, veći prodajni doseg i naprednije marketinško-analitičke podatke, čini se da pokretanje online trgovine ne može biti loša odluka.

Ipak, neki naizgled nebitni detalji mogu biti presudni za dugoročni uspjeh ili neuspjeh poslovnog pothvata. Upravo ti detalji kumulativno čine razliku između profitabilnog i gubitaškog web shopa. U nastavku smo pokušali sažeti pregled bitnih informacija za sve buduće vlasnike web trgovina. Pročitajte više o ovoj opsežnoj temi ako želite skratiti put, financijski i vremenski, do profitabilnog web shopa.

 

Izrada web shopa – kako se pripremiti

Planiranje izrade web shopa izuzetno je bitno za dugoročni uspjeh. Ako agencija izrađuje novi shop, mora imati jasno razumijevanje potreba kupaca koji posjećuju taj shop. Agencija će u pravilu s budućim vlasnikom proći set pitanja čiji cilj je jasno utvrditi očekivanja vlasnika, ali i potencijalnih korisnika, odnosno različitih target skupina shopa. Izrada web shopa bez planiranja može biti potencijalno siguran gubitak ulaganja. Pažljivo planiranje i kvalitetna priprema projekta ključni su dio cjelokupnog procesa izrade. Ako se ova faza posla tretira trivijalno, ostavlja se previše prostora za greške ili improvizacije tijekom izrade.

Web shop je samo alat koji obavlja neke funkcije, ali učinkovitost tog alata ovisi o tome kako je dizajniran i kako zaista u praksi funkcionira. Nerazumijevanje ciljeva i potreba rezultirat će suboptimalnim rješenjem gotovo uvijek, osim slučajno u nekim iznimnim scenarijima. Naknadna optimizacija (sitne dorade u cilju bolje prodajne učinkovitosti) prirodna je reakcija na povratne informacije s tržišta, nakon lansiranja trgovine. Međutim, cilj je da to zaista bude kontinuirani fine-tuning, a ne radikalne promjene koje dodatno koštaju i ne mogu se provesti brzo. Kvalitetna priprema znači da se projektu pristupa holistički, sagledavanjem šire slike i pomnim planiranjem detalja, čime se stručan tim naoružava da bi realizirao uspješan web shop. Pojednostavljeno rečeno, copywriter će znati kako oblikovati tekst i koje ključne poruke naglasiti, dizajner će znati to pretočiti u oku ugodan i pregledan dizajn, a developer će u konačnici od tih kvalitetnih temelja stvoriti funkcionalan i profitabilan alat po mjeri poslovanja klijenta.

 

Projektni materijali potrebni za izradu web shopa

Izrada web shopa bez kvalitetnih materijala je besmislena. Kvalitetna priprema projekta uključuje i planiranje ili izradu kvalitetnih projektnih materijala. Web shop bez kvalitetnog materijala i sadržaja je loše programsko rješenje. Materijali – logotip, tekstovi, fotografije, video, ilustracije, infografike – su izuzetno važni za konačni dojam i učinak. Povucite paralelu s materijalom od kojeg se gradi kuća. Ako ne valjaju materijali, neće niti kuća.
Potencijalni kupac će odluku o online kupnji donijeti na temelju informacija koje mu shop servira. Jasni, uredni i uvjerljivi tekstovi čine ogromnu razliku u odnosu na šture, nepotpune i nejasne opise. Možda ovo djeluje kao suvišan zdravologički komentar, no iskustvo u praksi nas motivira da ovo ipak naglasimo kao esencijalni sastojak uspješnog shopa. Lako je zapravo i shvatiti zašto “tekstovi” – a zapravo cjelokupno priprema projektnih materijala – predstavlja izazov naručitelju web shopa. Web trgovine, po statističkoj strukturi gotovo svakog gospodarstva, najčešće naručuju male tvrtke.

Male tvrtke u pravilu nemaju odjel marketinga koji može, uz sve tekuće poslove, razraditi informacijsku arhitekturu weba, fotografirati i profesionalno obraditi sve artikle, napisati SEO-friendly tekstove za opise proizvoda i sve druge dijelove weba, odrediti najbolje call-to-action elemente, ilustrirati atraktivne elemente koji poboljšavaju UX, itd.

Dobra agencija, koja je fokusirana na pružanje ovih usluga (izrada web shopa, izrada web stranica), u pravilu će moći pružiti vrijednu podršku ili kompletnu uslugu pripreme projektnih materijala. Bilo da je riječ o uputama i savjetima za klijenta ili preuzimanjem cjelokupne operative osmišljavanja i izrade kvalitetnih projektnih materijala, budući vlasnik shopa bira rješenje koje odgovara njihovim potrebama i mogućnostima.

 

J*ben dizajn

Ubrzani razvoj web tehnologija u zadnjih desetak godina uvelike je promijenio način izrade webova. Open source rješenja i komercijalne teme/templates drastično su srezale proces izrade (vremenski utrošak) u nekim slučajevima, ali ne bez posljedica. Izrada web shopa nije samo jednostavna instalacija nekog open source rješenja. To je proces koji traži kvalitetnu pripremu.

Ako aktivno surfate webovima, vjerojatno povremeno uočite nevjerojatnu sličnost između nekih stranica. Ovo se u nekom optimističnom promišljanju može zamisliti kao pozitivan efekt jer možda posjetitelj osjeća veći stupanj povjerenja prema “prepoznatljivoj” web stranici. No problem leži u tome što te međusobno slične, a po dizajnu gotovo identične stranice, nemaju nikakve veze jedna s drugom i bave se potpuno različitim područjima/djelatnostima. Na podsvjesnoj razini ovo kod posjetitelja obično ne stvara osjećaj povjerenja, već baš suprotno – web se percipira kao “jeftin” i stvara se nepovjerljivost prema autentičnosti weba i cjelokupnoj kvaliteti ponude, odnosno tvrtke koja stoji iza weba. Ovi klonovi webova nisu slučajna pojava, riječ je o instaliranim predlošcima koji su lansirani bez da se netko adekvatno posvetio dizajniranju budućeg web rješenja. Naručivanje gotovog predloška je sasvim razumno rješenje ako je vlasnik tako odlučio testirati tržište ili jednostavno nema budžet za unikatan dizajn. Isto tako, agencija koja štanca webove po predlošcima postupa potpuno razumno (ako je tako skrojen poslovni model) i korektno (ako je transparentna oko toga u nastupu prema klijentu).

Virtualna Tvornica također koristi open source platforme poput WordPressa i PrestaShopa, a razvili smo i vlastiti CMS za specifične e-commerce projekte. Međutim, neovisno o platformi izrade, uvijek klijentu sugeriramo rješenje koje uključuje izradu unikatnog dizajna. Pazimo na zakonitosti dizajna u e-ecommerceu koje rezultiraju dobrom prodajom, nerijetko na različitim webovima koristimo slične elemente za pospješivanje konverzije odnosno prodajnih rezultata, ali apsolutno smo posvećeni kreiranju dizajna koji će stvoriti pozitivan efekt kod korisnika kad se prvi put susretne s webom. Cijeli niz elemenata na to utječe i, iako su neki univerzalni principi primjenjivi na gotovo svim web shop projektima, posebnu pažnju prilikom oblikovanju dizajna pridajemo detaljima koji u konačnici čine jedinstvenu cjelinu. Cilj je stvoriti web rješenje koje je prilagođeno vizualnom identitetu klijenta, očekivanjima i navikama korisnika, te maksimalno uspješno pretvara
posjetitelje weba u kupce.

Naglasili bismo da je dizajn izuzetno bitna kategorija rada jer obuhvaća sve projektne materijale i pripremne aktivnosti, odnosno pretvara ta stečena saznanja u wow vizualno rješenje, na temelju kojeg će developeri kreirati live, funkcionalan web.

 

Responzivan dizajn – važnost preglednosti web shopa na mobilnim uređajima

Svjesni smo da živimo u doba kad se sve više toga odvija u pokretu, a to u nekoj maloj mjeri uključuje i online kupovinu. Zapravo je nevjerojatno što sve danas ti naši džepni alati omogućuju, a apsolutno šokantno bi nam to bilo zamisliti prije 15-ak godina. Držat ćemo fokus na prikazu sadržaja online trgovina u mobile okruženju. Navike korisnika, odnosno njihova očekivanja o brzini i lakoći pronalaska informacija, diktiraju da shop funkcionira perfektno i na pametnim telefonima, odnosno da korisniku pruža super UX (korisničko iskustvo) i na svim uređajima s manjim ekranima. Ako se ne kreira zasebna mobilna verzija dizajna, principi responzivnog dizajna omogućuju stručnjacima koji rade web shopove da uspješno odgovore očekivanjima korisnika.

Nadalje, danas je pomoću mobitela ponekad čak i lakše provesti plaćanje i nešto kupiti nego na laptopu ili klasičnom stolnom računalu. I zbog toga svatko tko otvara online trgovinu ima snažan poticaj korisnicima pružiti besprijekorno prikazivanje odnosno prezentaciju proizvoda, kao i sve ostalo što u konačnici dovede korisnika da točke plaćanja. Od drugačije navigacije, preko dimenzije fotografija, pa do rasporeda elemenata na prodajnim stranicama, opet postoji cijeli niz detalja čini veliku kumulativnu razliku u prodajnoj učinkovitosti shopa.

 

izrada_web_shopa

 

Čak i vlasniku/djelatniku web trgovine može bitnu ulogu igrati pristup mobilnoj verziji administracije, barem u nekim situacijama kad je potrebna brza reakcija ili informacija, a nije u mogućnosti pristupiti prijenosnom ili stolnom računalu. Dostupnost CMS-a putem mobilnih uređaja dodatno čini praktičnim upravljanje web trgovinom.

 

Izrada web shopa – koji CMS odabrati

CMS sustavi koje Virtualna Tvornica najčešće koristi za razvoj web trgovina uključuju naš vlastiti VT CMS, PrestaShop i WooCommerce (WordPress). U slučaju da klijent nije siguran koji CMS odabrati, do odluke se dolazi na temelju općenitih i eventualnih specifičnih zahtjeva klijenta o radu shopa. Pri donošenju odluke, izuzetno bitan faktor su pozadinske potrebe shopa. Administracija online trgovine treba biti jednostavna za upoznavanje i korištenje, a najčešće se koristi za unošenje novih proizvoda, ažuriranje opisa ili cijena postojećih proizvoda, uređivanje naslovnice, kao i upravljanje raznim promotivnim ponudama. Postoji cijeli niz drugih procesa koji se mogu omogućiti kroz CMS ili u nekoj mjeri automatizirati.

 

Pročitajte više na temu Izrada web shopa – 6 Najboljih Besplatnih Web Shop Rješenja

U svakom slučaju, interes agencije i klijenta nedvojbeno mora biti usklađen oko odabira CMS-a jer je to preduvjet za stvaranje kvalitetnog, dugoročno održivog odnosa u izgradnji uspješnog online poslovanja. Svaki od navedenih CMS sustava omogućuje i integracije s vanjskim sustavima, poput softvera za skladište, plaćanje karticama, izdavanje fiskaliziranih računa, itd. Iako radimo s vlastitim i open-source CMS sustavima, izuzetno rijetko je neko postojeće rješenje sasvim dostatno da odgovori svim izazovima projekta i specifičnih
potreba klijenta ili krajnjih kupaca. Gotovo uvijek rade se barem manje pozadinske modifikacije ili integracije koje iziskuju pomno testiranje sustava.

Razvoj uspješnog web shop poslovanja – još nekoliko korisnih savjeta:

 1. Jednostavno plaćanje
  Imperativno je omogućiti korisnicima brz i jednostavan checkout proces, sa što manje distrakcija i obaveznih polja, uz nekoliko opcija plaćanja.
 2. Recenzije korisnika
  Podijelite na web shopu recenzije i cijenite feedback korisnika jer je to ispravan način uvođenja promjena.
 3. Korisnička podrška
  Od pre-sale do post-sale upita, izuzetna briga o kupcima će potaknuti pozitivne recenzije i usmenu predaju.
 4. Posebne ponude
  Pružite kupcima jedinstvene benefit za online kupnju i održavajte web shop aktivnim, ažuriranjem ponuda i proizvoda.
 5. Analiza i poboljšanja
  Pratite izvore prometa koji dovode posjetitelje na web shop, ali i njihovo ponašanje jednom kad posjete shop

 

Izrada web shopa