Kako Uspješno Pokrenuti Online Trgovinu

Kako Uspješno Pokrenuti Online Trgovinu

Izrada web shopa tema je koju obrađujemo kroz seriju članaka u našem blogu. Prethodno smo ustanovili važnost online trgovine za moderno poslovanje, no što je sve potrebno za uspješno pokretanje takvog pothvata?

U nastavku pogledajte pet glavnih elemenata na koje biste trebali obratiti pozornost prilikom kreiranja vašeg budućeg web shopa.

 

1. ADMINISTRACIJA

Glavni element koji je potreban za pokretanje e-trgovine je…sama trgovina. U internetskom svijetu, to se odnosi na softversko rješenje koje omogućuje pohranu i prikaz artikala koje ćete prodavati.

Odabir kvalitetnog rješenja je bitan jer čini osnovnu strukturu vaše trgovine, koju naknadno nije jednostavno mijenjati. Trenutno su dvije najpopularnije opcije:

CMS sustav – korištenje općenitog CMS sustava (kao što su WordPress, Joomla ili Drupal) te prilagođavanje da funkcionira kao web trgovina. Riječ je o najpopularnijem pristupu danas, vjerojatno zbog vrlo povoljnog omjera kvalitete i cijene realizacije/održavanja. Ovakve platforme omogućuju vlasnicima web trgovina, koji nemaju tehnička predznanja, da vrlo brzo upoznaju administraciju i počnu samostalno upravljati istom.

Specijalizirana rješenja – posebni sustavi dizajnirani da budu korišteni isključivo kao online trgovine.

Oba rješenja mogu biti vrlo kvalitetna i svrsishodna. CMS opcija zahtijeva više truda i znanja za postavljanje, no uglavnom ne stvara dodatne troškove. S druge strane, specijalizirana rješenja su intuitivna za ne-tehničke osobe i još jednostavnija za korištenje, no često se naplaćuju na mjesečnoj bazi ili po nekom drugom modelu.

 

2.PLAĆANJE

Mnogi se korisnici još uvijek boje kupnje preko interneta zbog mogućih opasnosti (hakiranja, zloćudnih stranica, krađe podataka). Ako želite da vaša trgovina ostavi dojam sigurnosti i profesionalnosti, morate se pobrinuti da sve transakcije budu izvršene sigurno i zaštićeno.

plaćanje na online trgovini pomoću payment gatewaya

Payment gateway je naziv za aplikaciju koja autorizira plaćanje kreditnim karticama putem interneta. U samo nekoliko sekundi, aplikacija prođe otprilike sedam koraka identifikacije i verifikacije, koji se izvršavaju kroz enkriptiranu vezu.

Odabir payment gatewaya je iznimno važan za ispravnost transakcija i zaštitu podataka vaših kupaca. Ovaj tip aplikacija zna koštati i nekoliko tisuća kuna ili se plaća na mjesečnoj bazi, a u pravilu se i od svake izvršene transakcije naplaćuje određeni postotak. Međutim, bez aplikacije ovog tipa nije moguće pružiti kupcima mogućnost plaćanja karticama online, na siguran i jednostavan način.

 

3. ANALIZA

Kako biste mogli analizirati uspješnost vaše trgovine, potrebno je implementirati određeni sustav praćenja. Takav sustav bilježi gotovo sve aktivnosti trgovine, uključujući broj posjetitelja, vrijeme posjeta, trajanje posjeta, najprodavanije artikle, demografiju i dob posjetitelja, izvore prometa i sl.

Najpopularniji alat za analitiku je Google Analytics, koji je besplatan, a nudi široki spektar informacija i mogućnosti.

 

4. INTEGRACIJA

integracija online trgovine s raznim web aplikaaplikacijama i društvenim mrežama

Ovisno o potrebama vaše firme, e-trgovinu je moguće povezati s drugim elementima poslovanja, kao što su web stranice, društvene mreže, CRM ili ERP sustavi i dr.  Na ovaj način možete izgraditi iznimno moćan prodajni/komunikacijski/marketinški sustav koji automatizira brojne poslovne procese i dopušta vam da „na klik“ obradite sve podatke koji vas u tom trenutku zanimaju.

Integraciju je poželjno unaprijed planirati, kako biste odabrali rješenje koje omogućuje povezivanje s drugim sustavima .

 

5. HOSTING I DOMENA

Posljednje, no ne i najmanje važno, je smještanje vaše trgovine na Internet. Isto kao što biste za otvaranje fizičke trgovine morali zakupiti fizički prostor, za web shop je potrebno zakupiti određenu količinu internetskog prostora (web hosting).

Ovdje vam se nudi nekoliko mogućnosti.

  • ako već posjedujete web stranicu, te ukoliko imate dovoljno prostora, trgovinu možete smjestiti na iste servere
  • zakupiti poseban prostor samo za web shop
  • pojedina rješenja vam nude smještanje trgovine na njihovim serverima

Domena se odnosi na naziv web stranice (www.domena.hr). Kao i kod hostinga, možete:

  • nadovezati trgovinu na postojeću stranicu (trgovina.mojafirma.hr)
  • registrirati zasebnu domenu (mojatrgovina.hr)
  • osloniti se na moguću poddomenu koju dobijete uz određeno rješenje (mojatrgovina.trgovine.hr)

Ukoliko niste sigurni hoćete li znati uspješno postaviti sve elemente, obratite se Virtualnoj Tvornici za pomoć. Uspješno smo proizveli web shopove koji čine okosnicu poslovanja nekih naših klijenata. Pridružite se i vi!

Ako već vodite online trgovinu, podijelite s nama vaša iskustva u komentarima – imate li neke korisne savjete?