Što je Chat GPT i kako se koristi u marketingu?

Što je Chat GPT i kako se koristi u marketingu?

Što je Chat GPT?

 

Kao što i sam kaže, Chat GPT je veliki jezični model temeljen na umjetnoj inteligenciji. To je naizgled jedan klasični chatbot dizajniran za online chatanje, ali iza njega stoji svo znanje interneta od njegova nastanka do kraja 2021. godine. 

tko je chat gpt?

Chatbot je računalni program dizajniran za simulaciju razgovora putem interneta. Chatbotovi obično odgovaraju na tekstualne ili glasovne unose. Najčešće se koriste u zabavne svrhe ili u korisničkoj i tehničkoj podršci te za traženje općenitih informacija. Chatbotovi se obično temelje na unaprijed predefiniranim pitanjima i odgovorima i imaju ograničen broj odgovora koje mogu ponuditi prije nego što dođu do neizbježne poruke “uskoro će vam se pridružiti agent”. 

 

No Chat GPT nije klasični chatbot, on koristi umjetnu inteligenciju. 

 

Chat GPT nema ljude iza sebe koji uskaču kada on ne zna odgovor. Svi chatbotovi koje pokreće umjetna inteligencija koriste beskrajno znanje interneta za pronalaženje odgovora. Dok drugi chatbotovi samo ponavljaju unaprijed unesene vrijednosti, Chat GPT skuplja informacije s interneta i sastavlja ih u vrijedne informacije.

 

Kako se Chat GPT koristi u digitalnom marketingu?

Content writing, ili na hrvatskom, pisanje sadržaja, je proces stvaranja tekstualnog materijala za web stranice, društvene mreže i online oglašavanje. Pisanje sadržaja bitan je dio digitalnog marketinga i pomaže tvrtkama da uspostave svoju online prisutnost, privuku nove kupce i stupe u kontakt sa svojom publikom. Najčešće se pišu blogovi, opisi proizvoda, objave na društvenim mrežama, newsletter i slično. Primarni cilj je stvoriti zanimljiv i informativan sadržaj koji privlači i zadržava publiku.

 

Svaki dobar copywriter reći će vam da stvaranje sadržaja nije lak zadatak i usputni posao. Ako želite sadržaj koji je zbilja vrijedan, korisnicima daje važne informacije i privlači ih, a Google ga dobro rangira, morat ćete uložiti malo truda. Ili puno. 

 

Kreativni burnout je česta pojava u digitalnom marketingu. Javlja se zbog toga što su marketinški stručnjaci izloženi dugotrajnom i intenzivnom pritisku da stalno proizvode nove i inovativne ideje i sadržaj. U takvim situacijama im posao olakšava Chat GPT. 

 

Može li se koristiti za content writing?

 

Učinkovito pisanje sadržaja zahtjeva izvrsne vještine pisanja, duboko razumijevanje ciljane publike i poznavanje tehnika optimizacije za tražilice (SEO). Copywriteri moraju biti u mogućnosti proizvesti sadržaj visoke kvalitete koji je jednostavan za čitanje, privlačan i optimiziran za tražilice. Također moraju moći prilagoditi svoj stil pisanja kako bi odgovarao različitim medijima i formatima. To su zadaci koje za sada umjetna inteligencija još ne može raditi tako dobro.

 

Chat GPT se može koristiti za prijedloge, nove ideje i upoznavanje sadržaja s kojim se tek susrećemo. Na njega bi mogli gledati kao na asistenta koji odrađuje našu pripremu, sužava nam beskrajan izvor informacija i sažima ih u najrelevantnije podatke. Na njega se ne biste trebali u potpunosti osloniti u content writingu, ali može biti dobra pomoć. Koristite ga za ideje za objave, odgovore koje ne možete sami pronaći i kao početnu točku i istraživanju i pisanju. 

 

Chat GPT ne garantira točnost podataka i sve što se javno objavi trebalo bi se prvo provjeriti. Zato se preporučuje da sav sadržaj pregledate i uredite prema vašim potrebama i ciljanim čitateljima. Vi ih ipak znate bolje od svih. Slobodno koristite ovog pametnog robota za malu ispomoć, ali ne podcjenjujte važnost stručne osobe s iskustvom u kreiranju sadržaja.

 

Korištenje Chat GPT-a za SEO

 

Odmah u početku možemo reći isto što i za content writing – Chat GPT može vam biti od pomoći, ali ne može odraditi sav posao marketinškog stručnjaka. Chat GPT može biti koristan alat za SEO optimizaciju tako da vam daje ideje za sadržaj, optimizira elemente na stranici i daje prijedloge ključnih riječi.

 

Keyword istraživanje ​​

Chat GPT možete koristiti u fazi istraživanje ključnih riječi. Možete tražiti prijedloge ključnih riječi u područuju koje vas zanima ili prema ključnoj riječi koja vam se sviđa, ali je konkurencija prevelika. 

Postavite li mu pitanje da vam da prijedloge ključnih riječi na temu ekologije, dobit ćete listu riječi koje vam možda nisu pale na pamet, kao što su ​​održivost, klimatske promjene ili bioraznolikost. Nakon što dobijete popis relevantnih riječi, možete uz pomoć  nekog od keyword planner alata odabrati svoju konačnu ključnu riječ za novu objavu.

 

Pisanje SEO naslova

SEO naslovi su važni jer pomažu tražilicama i korisnicima da razumiju o čemu se radi na vašoj stranici, a mogu vam pomoći privući promet i poboljšati rangiranje u tražilicama. Zato je važno da su vaši SEO naslovi (i opisi) optimizirani za tražilice. Tu vam može poslužiti ChatGPT koji će pisati meta opise ili naslove koje uključuju vaše ciljane ključne riječi.

 

Analiza

Uz ChatGPT možete analizirati konkurenciju i SEO strategije. Može vam napraviti kratku analizu sadržaja na drugim web stranicama i dati korisne prijedloge. Osim toga, može generirati i izvješća kako biste izbjegli dosadne analize i excel tablice. Primjerice, sastavit će vam popis pomoću određenih riječi kako biste identificirali prilike za proširenje svojih često postavljanih pitanja ili blogova.

 

Chat GPT ne može zamijeniti klasične SEO alate jer je programiran da generira odgovore u obliku rečenica, jasno razumljive za korisnika. SEO alati, s druge strane, generiraju podatke i informacije koje su puno vrijednije, ali treba vam određena razina znanja i stručnosti kako biste ih pročitali, razumjeli i pravilno iskoristili.

 

Nedostaci i ograničenja

(Ne)originalnost sadržaja

Chat GPT će svakom odgovoriti jednako na svaki upit. Možete tražiti generiranje novog odgovora, no ukupan broj odgovora je ograničen. To znači da ćete dobiti isti odgovor kao i svi drugi koji su postavili to pitanje. Koristite li ChatGPT za pisanje sadržaja o često pretraživanim temama, velika je vjerojatnost da je netko već iskoristio Chat GPT odgovor. Google vrlo ozbiljno shvaća problem kopiranog sadržaja ili plagijata jer može negativno utjecati na korisničko iskustvo i potkopati integritet njihovih rezultata pretraživanja. Korištenjem “recikliranog” i originalnog sadržaja možete samo naštetiti poziciji svog sadržaja u Google rezultatima.

 

Netočnost podataka

Kao što smo već rekli, iza objavljenih sadržaja stoji osoba koja ga je objavila, napisala ili uredila, ne ChatGPT. On ne odgovara za točnost informacija koje ćete objaviti uz njegovu pomoć. Njegovo znanje temelji se na algoritmima i podacima s interneta. Chat GPT nema mogućnost procijeniti je li sadržaj točan, a internet je prepun netočnih informacija i zastarjelih podataka. Njegova baza temelji se na podacima do kraja 2021. godine, što znači da nije ažuran za aktualne teme. Zbog toga ne zna što se događa u svijetu zadnjih godinu dana i više, primjerice ne zna da Ukrajina i Rusija ratuju od veljače 2022. godine. 

 

Korištenje špranci

Svi mi imamo svoj stil pisanja i podsvjesno koristimo svoju šprancu za pisanje sadržaja. Od prvih školskih zadaća, do objava na društvenim medijima, možete uočiti neke šprance koje koristite u pisanju. Isto tako i Chat GPT ima svoj stil pisanja. Chat GPT ima stil pisanja koji nije samo opširan, već također teži slijediti predložak koji sadržaju daje jedinstveni stil koji nije ljudski. Često sadržaj koji napiše zvuči neprirodno, što je lako uočljivo bilo kojem korisniku. Također, koristi iste fraze i format odgovora. Primjerice, svaki odgovor će započeti kratkim uvodom, zatim nabrajanjem 3-5 prednosti, činjenica, izazova ili nečeg desetog, te će odgovor završiti zaključkom koji sažima sve te točke. Često koristi i strukturu s jedne strane – s druge strane. Nakon kraćeg vremena korištenja ovog chatbot-a vrlo lako ćete čitajući drudge objave moći prepoznati sadržaj koji je on napisao.

 

Nedostatak kreativnosti i osjećaja

Stručnjaci za digitalni marketing daju sve od sebe kako bi kreirali sadržaj koji će doprijeti do čitatelja. Konkurencija je beskrajna, a kupci su zahtjevni, stoga se vaš online sadržaj zbilja mora istaknuti da bi privukao čitatelja. Chat GPT nema osjećaje i ne poznaje ljude, a sigurno ne poznaje vaše korisnike i ono što vaš razlikuje od konkurencije. Zbog toga nije sposoban dotaknuti potencijalne kupce kao što vi možete. On generira riječi, a vi generirate osjećaje, poziv na lojalnost, zajedništvo, kvalitetu ili neke druge važnosti vašeg brenda.

 

Pozitivne strane Chat GPT-a

 

Jednostavan jezik – Chat GPT je vrlo vješt u obradi prirodnog jezika. Iako ga možete lako prepoznati prema njegovim šprancama i frazama, sigurno je da će uvijek biti razumljivo. On generira najjednostavnije moguće rečenice kako bi svaki korisnik dobio informaciju koja će mu biti jasna. 

 

Stalno razvijanje – Chat GPT vječno uči i razvija se na temelju interakcija s korisnicima. Možete mu čak reći i je li odgovor bio dobar ili loš što ga još više unaprijeđuje. S time neprestano poboljšava svoje odgovore i širi raspon znanja. Kao i čovjek, on uvijek uči na temelju iskustva. 

 

Razumijevanje konteksta – toliko je “pametan” da može razumjeti namjeru i značenje onoga što je korisnik pitao. Razumije kontekst razgovora i prema tome traži najrelevantnije podatke. Zastrašujuće, ali vrlo funkcionalno (uz neka ograničenja).

 

Višejezičnost – Chat GPT može razumjeti i generirati tekst na mnogim jezicima, uključujući hrvatski. Točan broj jezika koji on zna se stalno povećava, ali za sada je to nekoliko desetaka.

 

Kako vama to može koristiti u digitalnom marketingu?

 

Prednosti ovog nevjerojatnog chatbota temeljenog na umjetnoj inteligenciji su brojne. Ne sumnjamo da će se nastavit korisiti i razvijati. Uz pravilno korištenje i vama može dobro služiti i olakšati vam posao u digitalnom marketingu. Ali budite pažljivi i pametni u korištenju, koristite ga samo kao pomoć, inspiraciju, izvor ideja i prijedloga. Slobodno ga koristite za upoznavanje novih područja, prijedloga za pisanje sadržaja ili pisanje manjih dijelova teksta. Nikako se nemojte u potpunosti oslanjati na umjetnu inteligenciju. Još nismo došli do toga da roboti mogu zamijeniti ljude. 

 

Poigrajte se i zabavite s Chat GPT-om, postavljate mu pitanja i pokušajte ga uhvatiti u nečemu što ne zna. Postavite mu zagonetke ili pitanja u kojima ste vi puno stručniji. Vrlo brzo ćete upoznati njegov način rada i ograničenja, ali i pronaći način da si olakšate svakodnevni posao. 

 

Ne podcjenjujete svoje znanje i znanje stručnjaka u području marketinga. Sve generirane odgovore možete odbaciti ako ih ne pregleda netko tko je zaista kvalificiran za pisanje marketinških tekstova. 

 

Ovaj blog je napisan uz pomoć Chat GPT-a, možete li prepoznati koji dio? 🙂