Mobilne Web Stranice i Moderno Poslovanje

Mobilne Web Stranice i Moderno Poslovanje

Od svojih skromnih početaka do danas, Internet se iznimno promijenio. Web stranice više ne smiju biti rađene isključivo za računala, već i za sve veći broj mobilnih uređaja. Jeste li znali da 80% korisnika interneta posjeduje pametni telefon, tj. smartphone? Štoviše, 2014. godine je ukupan broj korisnika mobilnih uređaja premašio ukupan broj korisnika računala. Izrada web shopa podrazumijeva jednaku važnost mobile-friendly pristupa, pa vlasnici web trgovina također, a možda i više, trebaju voditi brigu o responzivnom dizajnu.

Više nije upitno jesu li mobilne web stranice potrebne – znamo da jesu! Upravo zbog toga, sve veći broj dizajnerskih kompanija projektima pristupa “mobile first”, odnosno prvo se koncentriraju na izgled stranice na mobilnim uređajima, a tek na kraju izgledu na računalima.

Dodatno, Google je nedavno promijenio algoritme tražilice, tako da daju prednost stranicama koje su mobilno optimizirane, odnosno “kažnjava” stranice koje nisu. 

Kako biste saznali kakve vrste mobilnih stranica postoje, te kako mobilno optimizirati vaš web, pročitajte tekst u nastavku.

 

Mobilne web stranice ili responzivnost

Davnih dana, kada je Internet bio tek nova stvar, postojala je samo jedna verzija stranice koja se pregledavala s računala. Razvojem mobilnih uređaja, koji su postepeno počeli dobivati pristup Internetu, počele su se razvijati dvije verzije stranica – jedna za računala, druga za mobilne uređaje. Mobilna se verzija čak nalazila na posebnoj domeni – najčešće http://m.domena.hr.

mobilne web stranice facebook marketing

Izrada mobilnih web stranica se tada činilo kao idealno rješenje. Posebna je skripta prepoznala veličinu ekrana, te po potrebi preusmjerila korisnika na mobilnu verziju. Iako je to bilo dosta popularno rješenje, rijetke su kompanije koje se i danas oslanjaju na takav pristup, budući da takva web stranica nije toliko fleksibilna, teže ju je održavati, a zasebna domena razbija strukturu i  ima negativan utjecaj.

Dolaskom i razvitkom tkz. „pametnih“ uređaja – mobitela, tableta, satova – povećavao se broj verzija koji bi se trebao izrađivati. Kako bi se olakšala izrada i pregled, počele su se stvarati tkz. responzivne stranice.

Responzivnost je je svojstvo koje omogućava prilagodbu elemenata stranice ovisno o veličini ekrana na kojem se prikazuje. Drugim riječima stranica će, ovisno o uređaju i ekranu, uvijek izgledati kao da je rađena baš za njega.

table web stranice

Takva vrsta stranice automatski prilagođava sadržaj ovisno o dimenziji ekrana. U većini slučajeva, to  uključuje smanjeni izbornik, povećanu veličinu teksta, te prilagođene slike. Osim vizualne prilagodbe, potrebno je prilagoditi i „težinu“ slika, jer bi prevelike slike mogle negativno utjecati na brzinu učitavanja i količinu potrošenog prometa, pogotovo prilikom korištenja mobilnih mreža.

 

Googleovi algoritmi i važnost

Na početku članka se moglo vidjeti koliko je velik utjecaj mobilnih tehnologija na današnje poslovanje, te koliko je važna optimizacija za takve uređaje.

Stranice rađene isključivo za računala će na mobitelima i tabletima izgledati iznimno loše. Ne samo da tekst i sadržaj neće biti pregledan, korisnici neće moći lagano pregledavati i navigirati kroz web, te će vrlo brzo napustiti i zaboraviti na vašu stranicu, brand i firmu.

Štoviše, ukoliko imate zastarjelu web stranicu, ona se možda korisnicima niti ne prikazuje.

Upravo kako bi se poslodavci osvijestili na važnost mobilnih stranica, Google je 21. travnja 2015. lansirao nadogradnju algoritma svoje tražilice, na način da se kažnjavaju stranice koje nisu mobilno optimizirane.

Izrada mobilnih web stranica više nije samo pitanje osobnog odabira ili sklonosti, već nje nužda na moderno poslovanje.

Unatoč tome što je dovoljno imati samo mobilnu verziju stranice, preporučljivo je imati responzivnu stranicu budući da ostavlja dojam profesionalnosti, lako se održava, a uvijek izgleda jednako – na svim uređajima.

mobilne webstranice

Iako je Google prva tražilica koja je uvela ovakve algoritme, ostale tražilice odavno provjeravaju razinu optimizacije stranice za manje ekrane i ekrane na dodir. Prema tome, responzivni dizajn više nije samo odabir, nego potreba.

Mobilne web stranice se brže učitavaju, pružaju bolje korisničko iskustvo, poboljšavaju prodajnu konverziju, te su preferirane od strane tražilica.

Ako vaša stranica nije pravilno optimizirana, javite se Virtualnoj Tvornici – pomoći ćemo vam da vaše poslovanje dovedete o moderno doba.