Grafički dizajn usluge

Grafički dizajn usluge

 

GRAFIČKI DIZAJN prožima se kroz sve što radimo

Kaže se da u digitalnom svijetu čak i „one – man show“ treba brendiranje, a prvi i najkreativniji korak u tome je
osmišljavanje vizualnog identiteta.

Kreiranje dopadljivog i prikladnog vizualnog identiteta ključan je korak u izgradnji prepoznatljivog brenda. Vizualni identitet mora odražavati osnovnu ideju vašega poslovanja i biti dosljedan neovisno o okruženju u kojem komunicira imidž tvrtke. Pod vizualnim identitetom ili imidžem smatramo naziv poduzeća, logotip ili zaštitni znak, prateće boje i oblike te kućno pismo,
odnosno tipografiju.

Logotip je prvi na redu u procesu izrade vizualnog identiteta i temelj priče koju svaka tvrtka komunicira. On prenosi važne poruke o samom poslovanju i njegovim karakteristikama te stvara općenitu sliku o brendu. Vašim se logotipom vizualno predstavljate, stoga je važno da bude upečatljiv, originalan, ali i jednostavan.

Brendiranje je ključno za razvoj poslovanja. Ukoliko mnogi nude isti proizvod ili uslugu kao i vi, upečatljiv vizualni identitet pomoći će u isticanju u broju istih te biti presudan za pridobivanje klijenta na vašu stranu.
Vaša kvaliteta i profesionalnost moraju biti ono što klijente čini zadovoljnima, a način na koji se brendirate jest ono što pomaže da čuju za vas.

GRAFIČKI DIZAJN U PROCESU IZRADE WEB STRANICA

Izgled vaše web stranice, boje, fontovi i grafike koje koristite (ili ne koristite!) itekako utječu na uspjeh cjelokupnog projekta.WIREFRAME – kostur ili skica, prvi je korak u osmišljavanju web stranice, koji pokazuje elemente, njihovu poziciju i međusobne odnose na vašem budućem webu, ali ne prikazuje definirane boje, fontove, odnosno dizajn u konačnici. Navedeni elementi se pažljivo i promišljeno dodaju tek u sljedećoj fazi izrade stranice.

U izboru BOJA se vrlo lako možete „poskliznuti“, zato ih je važno prilagoditi ozbiljnosti poduzeća, usluga, proizvoda… Nije isto reklamirate li medicinski proizvod, školu stranih jezika ili turističku destinaciju. Ponekad privatno najdraže boje morate ostaviti po strani i izabrati opciju koja najbolje odgovara brendu, a pravo rješenje često se pronađe tek nakon nekoliko razrada. Isto tako, ono što se čini dobro kao ideja, u praksi možda neće biti najbolji izbor, zato je važno konzultirati se s našim dizajnerima koji će vam pomoći riješiti sve nedoumice.

Vrijeme je za ODBACIVANJE trenda slideshowa na početnoj stranici. Kada je slideshow bio u modi, smatralo se da je to dobar način za odašiljanje velikog broja informacija na jednom mjestu. Ipak, pokazalo se da se većina posjetitelja na web stranici ne zadržava toliko dugo koliko je potrebno da se slideshow u potpunosti prikaže ili ih okupira samo određena informacija, a sve ostale zanemare.Zatim, POJEDNOSTAVITE NAVIGACIJU. Reduciranje posjetiteljevih opcija na vašoj web stranici može se činiti kao loša odluka, ali upravo usmjeravanje na manji, ali promišljeniji broj linkova koji imaju jasnu ulogu i svrhu, ono je što čini stranicu ugodnijom i lakšom za korištenje.

Također, sve je češći TREND UKLANJANJA SIDEBAROVA, tj. bočnih kolona koje se mogu nalaziti s lijeve ili desne strane stranice. Bočne kolone zadnjih su 10-ak godina bile iznimno popularne na blogovima različite tematike, ali njihovim uklanjanjem ćete skrenuti čitateljevu pažnju na tekst i Call – To – Action opciju pred njima, umjesto da se koncentriraju na sporedne stvari.

Naravno, bez obzira na trendove, ukoliko je neophodno za vaše poslovanje, stranicu ćemo prilagoditi vašim preferencijama i potrebama.

Savjeti za dobar web dizajn neizostavno uključuju primjerenu TIPOGRAFIJU. Ona je od nevjerojatne važnosti, utječe na cjelokupan dojam i nipošto nije svejedno kako je tekst oblikovan. Povećajte font naslova i podnaslova te istaknutog teksta, razlomite dugačke tekstove na manje dijelove kako bi bili lakši za čitanje. Nepregledni i predugački tekstovi neće zaokupiti pažnju ni onih najzainteresiranijih jer će poželjeti pronaći drugo, bolje mjesto za potragu informacija koje ih zanimaju.

Također, nešto o čemu smo već pisali, a bez čega se u dizajnu web stranica više ne može je RESPONZIVNOST. To je svojstvo koje omogućava prilagodbu elemenata stranice ovisno o veličini ekrana na kojoj se prikazuje. Drugim riječima, stranica će, ovisno o uređaju i ekranu, uvijek izgledati kao da je rađena baš za njega.

I za kraj, postoji značajna razlika između WEB STRANICE i LANDING PAGEA, njihovom izgledu i svrsi, a zašto biste u vašem poslovanju trebali razmisliti i o toj opciji, pisali smo na našem blogu.

BROŠURE I LETCI

Brošure i letci

Brošure i letci predstavljaju jednostavan i cjenovno pristupačan način komuniciranja s ciljanom publikom. One služe kao izvor informacija o tome što radite i zašto nešto radite. Njima možete oglašavati vašu organizaciju, poduzeće, proizvod ili uslugu. Kvalitetno izrađena brošura zadobit će pažnju čitatelja, opskrbiti ih potrebnim informacijama i potaknuti ih da poduzmu akciju, tj. da potraže upravo vas.

Prije izrade brošure, evo nekoliko stvari na koje morate obratiti posebnu pozornost:

1. Odredite ciljanu publiku i to na način da razmislite je li publika već upoznata s onim što radite ili se tek predstavljate, zatim se pitajte kako će publika koristiti vašu brošuru, tj. oglašavate li na njoj samo događaj, otvaranje i sl. ili  će služiti kao svojevrsni vodič i biti dugotrajnija te kako će se vaša brošura uklopiti u druge marketinške alate koje ćete koristiti u marketinškoj kampanji.
2. Odredite svrhu brošure. Ona može biti informativna, ali i uvjeravačka. Važno je imati jednu jasnu svrhu jer je će takva brošura biti efektnija od brošure u koju pokušavate staviti mnogo podataka, a na kraju dobijete kontraefekt.

3. Razmislite kako ćete se razlikovati od konkurencije. Naglasite samo ono u čemu ste jedinstveni i ono što druge organizacije, poduzeća ili drugi proizvodi slične namjene nemaju.

4. Odredite jasan CTA ( „Call – To – Action“). To je, doslovno rečeno, poziv na akciju, odnosno motivacija klijenata da vas kontaktiraju, potraže vaš proizvod ili uslugu, prisustvuju na nekom događanju, otvaranju poslovnice, ostvare određeni popust, sudjeluju u nagradnoj igri i sl.

KREIRANJE BROŠURA I LETAKA

Ako bismo morali odrediti 3 najvažnije značajke dobrih promotivnih materijala, onda su to zasigurno:

  • jasnoća informacija
  • vizualna atraktivnost
  • sažetost

Onima koji će imati vašu brošuru u rukama, sve iz brošure mora biti sasvim jasno. Nakon čitanja, ne bi smjeli imati neodgovorena pitanja. Nikako ne propustite odgovoriti na pitanja: tko, što, kada i gdje?
Također, na kraju morate odgovoriti i zašto bi netko kupovao u vašem dućanu, koristio vaše usluge, iskoristio popust, posjetio vašu web stranicu ili web shop… Odgovor na pitanje „kako?“ ujedno će biti i Call – To – Action, pa ne zaboravite biti jasni i precizni.

Što se tiče sažetosti, u želji da pruže sve potrebne informacije, klijenti vrlo često požele brošuru ili letak opremiti velikom količinom teksta. Ipak, o njima je najbolje razmišljati kao o aperitivu. Treba pružiti upravo onoliko informacija koliko će nagnati klijente da potraže još. Umjesto teksta, radije izaberite fotografije, grafikone ili crteže, a tekst sažmite na najvažnije informacije.Zaokupljanje čitateljeve pažnje je možda najvažniji dio, ali zadržavanje pažnje je svakako najteži, stoga se pokušajte što više približiti njegovim potrebama.

Informacije trebaju biti organizirane na način da su čitljive, podijeljene u nekoliko sekcija, pregledne i pravilno naglašene. Jednostavno, poželjno je da brošura vizualno izgleda tako da ju je vrlo lako prijeći pogledom i odmah imati ideju poruke koja se želi prenijeti.

Prije tiska i distribucije letaka i brošura, obavezno provjerite točnost i istinitost informacija koje pružate i izbjegavajte senzacionalizam nauštrb vjerodostojnosti.

Ovisno o potrebama, željama i budžetu, promotivni materijali ove vrste mogu biti jednostrani, obostrani, nepreklopljeni ili preklopljeni.

Što se tiče vizualne atraktivnosti, naši grafički dizajneri uvijek su na raspolaganju za sve stručne savjete i usmjeravanje prema optimalnom rješenju, u isto vrijeme poštujući vaše preferencije. Oni također imaju na umu i tehničke mogućnosti i ograničenja o kojima će vas informirati prilikom zajedničke izrade promo materijala.

„SELL, DON‘T TELL“

Ovo je još jedan vrlo važan savjet prilikom izrade promotivnih materijala. Vaši klijenti su, barem što se novčanika tiče, sebični. Što prije to prihvatite, bit će vam lakše! Zanimaju ih oni sami, zanima ih kako će oni profitirati od onoga što nudite, kako će što bolje proći za što manje novca i slične stvari. Žele znati kako i zadovoljava li ono što nudite njihove potrebe. Ne zanima ih na letku vidjeti fotografiju vašeg velikog poduzeća, moderno opremljenih ureda i drugih stvari kojima, iako su vrijedni divljenja, nije mjesto na promotivnom letku. To su zanimljive i poželjne informacije za službene web stranice.

„AIDA PRAVILO“

AIDA je akronim za „Attention, Interest, Desire, and Action“.  Ukoliko vaši promotivni materijali, osim vizualnih, zadovoljavaju ova četiri uvjeta, na pravom ste putu za uspješno provođenje marketinške kampanje.  Ako ne znate odakle početi i kako to ostvariti, mi vam možemo pomoći našim idejama i savjetima.

UKORAK S VREMENOM

Moderan dizajn

Već imate web stranicu? Napravili ste ju prije dosta godina, ali mislite da i dalje služi svrsi? Korisničko iskustvo nije baš najbolje, ali mislite da će vam se klijenti svejedno javiti? Izgled letaka i posjetnica niste promijenili otkad ste ih prvi put osmislili?Nedavno smo čitali izvrstan tekst  Éadaoin Murphy, irske product managerice. Murphy kaže kako se u svega 8 godina dogodile značajne promjene u trendovima web dizajna, a to uspoređuje i s promjenama u svim drugim sferama života.

„Razmislite, primjerice, što se dogodilo 2007. godine. Lansiran je prvi iPhone, objavljena je posljednja knjiga iz Harry Potter serije, a na HBO-u se prikazala posljednja epizoda Sopranosa. Sada, tu je iPhone 6S, snima se film na temelju imaginarne knjige u posjedu Harryja Pottera (Čudesne zvijeri i gdje ih naći), a Game of Thrones zamijenio je Sopranose u najgledanijoj HBO seriji svih vremena.“

Web stranice izrađene te godine izgledaju, funkcioniraju i pružaju potpuno različito korisničko iskustvo nego stranice izrađene 2015.godine. I dok su stranice prije 8 godina bile pretrpane tekstom, neprirodnim kombinacijama boja te flash i 3D animacijama, danas su vrlo jednostavne, pročišćene od nepotrebnih informacija i potpuno minimalističke.Danas klijenti, osim teksta i informacija o vašem poduzeću, žele kupovati vaše proizvode i usluge online, dok je 2007.godine svega 3,2% cjelokupne prodaje bilo online. Također, sada se očekuje brza i efikasna korisnička podrška u bilo koje doba dana, dok donedavno to nije bio slučaj.

Osim što su responzivnost i minimalizam uvjeti bez kojih se ne može, web stranice su sve češće personalizirane. To znači da korisnici dobivaju preporuke bazirane na njihovim prijašnjim pregledima, što je slučaj s, primjerice, YouTubeom ili Netflixom, a takva personalizacija povećava učestalost korištenja i jača odanost korisnika. Ako se radi o, recimo, portalu s vijestima, ispod teksta prikazat će se članci koji bi vas, na temelju vašeg uobičajenog pretraživanja, mogli zanimati. U web shopovima prikazivat će se slične stvari onima koje ste tražili ili naručili, kao i dodaci koji bi mogli ići uz vaš kupljeni predmet.

Zbog svega navedenog, važno je ići ukorak s vremenom i pratiti trendove jer ćete se tako najbolje približiti klijentima, a upravo zbog njih se bavite vašim poslom.