Što je CMS

Što je CMS

Što je CMS?

Content Management System (CMS) ili Sustav za upravljanje sadržajem je softver koji služi za stvaranje, organiziranje i uređivanje digitalnog sadržaja. CMS zapravo predstavlja mjesto za pohranu sadržaja i osigurava automatizaciju procesa za zajedničko upravljanje sadržajem pomoću uređenih tokova. Što je CMS, kako funkcionira i zašto ga trebate koristiti u svom poslovanju možete saznati u nastavku.

CMS se koristi za upravljanje sadržajem weba, uključuje upravljanje web sadržajem, dokumentima i svime s čim korisnik komunicira. Poput testova, slika, videa i sl.

CMS također možete koristiti za konfiguriranje postavki vaše web stranice i postavljanje sustava dopuštenja. Cijeli je proces prilagođen početnicima i uz naše jasne upute brzo ćete se snaći.

Prema zadanim postavkama, sustavi za upravljanje sadržajem omogućuju vam stvaranje objava i stranica te izmjenu cjelokupnog dizajna vaše web stranice. Dodatne značajke kao što su optimizacija tražilice (SEO), funkcije pretraživanja, sigurnost i druge prilagodbe dostupne su putem proširenja.

Proširenje ili dodatak je softverska komponenta koja ima neke funkcionalnosti koje originalna platforma nema. Svaki korisnik pronaći će dodatke koji odgovaraju upravo njihovim potrebama.

Koje koristi možete imati od uvođenja CMS-a?

 • Bolja suradnja i organizacija

  Uz CMS, zaposlenici se manje moraju brinuti o upravljanju. Više se mogu posvetiti kreiranju i objavljivanju sadržaja jer im svojim upravljanjem tijekom rada, pohranom sadržaja i mogućnostima zakazivanja, sustav pomaže da sve organiziraju. Svi zaposlenici imaju pristup istom sadržaju. Nema potrebe za slanjem više datoteka većem broju ljudi, a time i smanjuje broj pogrešaka i nesporazuma.

 • Korisničke uloge i dopuštenja

  CMS vam omogućuje učinkovit i siguran rad zahvaljujući prilagodljivim ugrađenim korisničkim ulogama i dopuštenjima. Možete podijeliti poslove na kreiranje sadržaja (ti korisnici imaju pristup alatima koji su im potrebni za pisanje, uređivanje i objavljivanje digitalnog sadržaja) i upravljanje sadržajem (ti korisnici mogu brisati sadržaj i mijenjati funkcionalnost stranice).

 • SEO i alati za optimizaciju sadržaja i dodaci

  Ako želite poboljšati optimizaciju za tražilice (SEO) i povećati promet na svojoj stranici, uz CMS možete dodati proširenja za bolje rangiranje u rezultatima pretraživanja. To su dodaci poput prijedloga za poboljšanje sadržaja, analiza stranice, poboljšanje kompatibilnosti i responzivnosti, prognoziranje trendova ključnih riječi, analiza ključne riječi i mnogi drugi.

 • Više vremena za kreiranje sadržaja

  Uz jednostavnu prilagodbu pomoću uputa, bolju organizaciju i proširenja za SEO, korisnicima ostaje više vremena za fokusiranje na druge stvari. Izradu kvalitetnog sadržaja i bolju komunikaciju unutar organizacije jer se ne gubi vrijeme na komplicirano vođenje stranice.

Kako funkcionira sustav upravljanja web sadržajem?

Web CMS radi tako što vam omogućuje pristup bazi podataka vaše web stranice putem jednostavnog, grafičkog korisničkog sučelja, obično putem web preglednika. Unutar ovog sučelja možete pristupiti nizu alata za upravljanje sadržajem koji će vam pomoći stvoriti i objaviti nove podstranice i ažurirati postojeći sadržaj i stranice.

Možete birati između raznih unaprijed postavljenih kategorija, tema ili predložaka za organizaciju i izgled vaše stranice koji vam osiguravaju vizualnu dosljednost na svim podstranicama. Možete upravljati strukturom i navigacijom vaše web stranice, upravljati autorskim dozvolama i pohranjivati različite vrste sadržaja u bazi podataka, od teksta i slika do podcasta i videa. Ako su vam potrebe dodatne funkcionalnost poput višejezičnosti ili veleprodaje, to također možete dodati.

Čemu služi sustav za upravljanje sadržajem?

Tipični CMS ima za cilj pomoći korisnicima da učinkovito upravljaju informacijama. Ključne funkcije većine CMS aplikacija uključuju: pohranjivanje, indeksiranje, traženje, upravljanje, revizijsku kontrolu, kontrolu pristupa, objavljivanje i izvještavanje.

Osim toga, web CMS može uključivati i sljedeće popularne značajke: URL-ovi prilagođeni SEO-u, prilagodljivi predlošci za upravljanje prezentacijom sadržaja, kontrola pristupa na temelju dopuštenja, korisnička i grupna funkcionalnost, strukture organizacije sadržaja (npr. hijerarhija), virtualizacija sadržaja, upravljanje verzijama i tijekom rada, platforma za suradnju, raspoređivanje posla među korisnicima, jezična ili korisnička podrška, integrirani upravitelji datoteka, integrirani zapisi, čarobnjake za instalaciju i nadogradnju, usklađenost s web stranicama i standardima pristupačnosti.

Osim stvaranja i objavljivanja sadržaja, CMS može služiti i za online marketinške kampanje i unapređenje odnosa s klijentima.

Koji je najbolji CMS za vašu web stranicu?

Kao i kod svakog softvera, ključ za odabir CMS-a je temeljito razumijevanje vaših zahtjeva i ograničenja prije nego što se odlučite za rješenje. Dobar CMS bit će prilagođen SEO-u, pomoći će vam u ispunjavanju pristupačnosti i međunarodnih web standarda, te će imati značajke i funkcionalnost koje odgovaraju vašim specifičnim poslovnim potrebama.

Najpoznatije CMS platforme:

 • WordPress

  WordPress je najpopularniji CMS u svijetu i u njemu je izrađeno preko 40% svih web stranica. Koristi se za izradu, uređivanje i održavanje web stranica, a toliko je popularno jer besplatno za preuzimanje i korištenje, ima brojne opcije prilagodbe i dodatke za izradu svega od klasičnih web stranica do e-trgovine i sustava za rezerviranje. Uz brojne dodatke i teme svatko može izraditi idealnu stranicu za svoje potrebe, uz malu pomoć dizajnera i programera.

 • Shopify

  Shopify je jedna od platformi za online trgovinu koja vam u osnovnom paketu nudi i hosting. Vrlo je jednostavan za korištenje, ima mnogo dodataka i tema, izvrsnu korisničku podršku, brojne opcije plaćanja, a postoji i premium verzija koja nudi još više pogodnosti. Obje verzije plaćaju se na mjesečnoj bazi.

 • Joomla

  Joomla je open source CMS platforma koja je vrlo popularna među web programerima i naprednim korisnicima, a idealna je za web rješenja rađena po mjeri. Zbog toga bi mogli reći da je to malo kompliciranija opcija i da nema dovoljno dodataka, ali s njom zbilja možete napraviti sve što zamislite.

 • WooCommerce

  WooCommerce je jedan od najuspješnijih dodataka za WordPress i koristi se za izradu web trgovina. Ova platforma je otvorena za sve korisnike, integrirana je s WordPressom pa također ima brojne opcije prilagodbe, niske troškove i velik broj korisnika. To je najpopularnija platforma za e-trgovinu, a najveća mana joj je što se ne može odvojiti od WordPressa. Ako imate web stranicu napravljenu na nekoj drugoj platformi, nećete moći koristiti WooCommerce. Ako vas zanima više o ovoj platformi pročitajte naš blog o prednostima i nedostatcima WooCommerce-a.

Ovo su samo neke od CMS platformi, postoji ih još puno. Ako niste sigurni koja je idealna za vas nemojte se ustručavati tražiti pomoć. Postoji puno opcija i nije svaka platforma stvorena za svaku vrstu poslovanja pa vam neke platforme mogu biti nepotrebno komplicirane.

Najpopularnije cms platforme

Izvor: w3tech.com, rujan 2021.

Prednosti korištenja sustava za upravljanje sadržajem

Postoje mnoge prednosti korištenja sustava za upravljanje sadržajem (CMS). U usporedbi sa statičnim HTML web stranicama, ključne prednosti CMS-a uključuju:

 • jednostavnost korištenja
 • brzo ažuriranje
 • jednostavnost održavanja, uključujući ažuriranja
 • isplativost, osobito s gotovim rješenjima
 • proširiva funkcionalnost, kroz veliki broj dodataka i proširenja
 • značajke prilagođene SEO-u
 • podrška programera i zajednice

Jedna od glavnih prednosti CMS-a jest da, uz upute koje je vrlo lako pratiti, čak i oni korisnici koji nisu upoznati s ovakvim sustavima mogu modificirati sadržaj bez pomoći programera ili razumijevanja programskih jezika. Prilagođavanje na sustav upravljanja sadržajem je vrlo jednostavno, bez obzira na razinu znanja i iskustva korisnika. CMS je napravljen da uz osnovne upute koje dobijete od stručnjaka sami možete uređivati sadržaj i ažurirati ga s vremenom.

Nedostaci sustava za upravljanje sadržajem

Unatoč brojnim prednostima, postoje neki neizbježni problemi zbog kojih CMS nije za sve. Neki od izazova su:

 • mogu postojati skriveni troškovi (pri instalaciji i prilagodbi ili kod tehničke podrške)
 • potrebne su redovite nadogradnje i provjere sigurnosti vašeg servera (vaša hosting tvrtka može zatvoriti vašu web stranicu ako ju ne održavate jer sigurnosne rupe na vašoj stranici mogu dovesti do ugrožavanja drugih web stranica na poslužitelju)
 • izvoz podataka i premještanje na drugu platformu je zahtjevno
 • za rad na CMS-u potreban je brz procesor. CMS preuzima RAM prostor, što korisnicima otežava obavljanje više zadataka na istom sustavu

Što je CMS za vas i kako ga najefikasnije koristiti?

Za najbolju upotrebu CMS-a bitno je pažljivo implementirati pravi CMS za vaš web, pojednostaviti proces izrade i redovito ažurirati web stranicu. Uz CMS možete napraviti idealan dizajn za vašu web stranicu i to trebate iskoristiti. Ako niste vješti u dizajniranju, obratite se stručnjacima koji će se pobrinuti da je vaša stranica vizualno dosljedna. Kako bi smanjili troškove, trebali bi se upoznati s CMS-om i načinom uređivanja sadržaja. Vrlo je jednostavno i uz dobru edukaciju i podršku vrlo brzo ćete sami održavati svoju stranicu, a tehničko osoblje ćete zvati samo u iznimnim situacijama i smanjit ćete potrebu za pomoć web programera.

Također je korisno integrirati web stranicu s drugim aplikacijama koje koristite u poslovanju, poput sustava za upravljanje imovinom ili odnose s klijentima. Kada vam se sve nalazi na jednom mjestu, lakše je pratiti što se događa i puno ste efikasniji u poslu. Ne zaboravite da se CMS može koristiti i za poboljšanje prodaje i zadovoljstvo korisnika kroz marketing , integraciju sa SEO alatima, integraciju s društvenim mrežama i korištenje Google Analytics-a. Ne zaboravite da velik dio klijenata pristupa vašoj stranici s mobilnih uređaja te je vrlo važno prilagoditi stranicu manjim ekranima. Ako pažljivo prođete kroz ove korake i implementirate sve što je moguće za vaše poslovanje, svakako ćete povećati efikasnost unutar cijele organizacije.

Efikasno korištenje

Da biste maksimalno iskoristili ove pogodnosti, morat ćete definirati svoje radne tokove i procese i svoje tehničke zahtjeve.
To uključuje odlučivanje tko bi trebao imati pristup CMS-u i na kojoj razini. Također biste trebali uspostaviti postupke odobravanja za stvaranje, objavljivanje i upravljanje vašim digitalnim sadržajem.

Sada kada znate što je CMS i čemu služi, razmislite kako bi njegovo uvođenje pomoglo vašoj tvrtki. Korištenjem sustava za upravljanje digitalnim sadržajem možete uvelike potaknuti rast vaše tvrtke. Pohranjivanje sveukupnog sadržaja na jedno mjesto, poticanjem suradnje među timovima i brze i jednostavne promjene glavni su razlog zašto trebate razmisliti o uvođenju CMS-a u svoju organizaciju.