WooCommerce prednosti i nedostatci

WooCommerce prednosti i nedostatci

WooCommerce je najpopularniji dodatak za e-trgovinu za WordPress (najpopularniji softver za upravljanje sadržajem na internetu). WooCommerce je jednostavna i snažna eCommerce platforma za sve trgovce kojima treba potpuna kontrola nad njihovom e-trgovinom, od izgleda do onoga što prodaju, a poznat je po svom čistom i jednostavnom sustavu koji osigurava odlično iskustvo kupovine. Dizajniran je za manje i veće online trgovine koje koriste WordPress (a to je oko 40% svih web stranica). WooCommerce je pokrenut 2011. godine i vrlo brzo je postao jedan od najpopularnijih dodataka za e-trgovinu zbog lake instalacije, korištenja i dostupnosti. Iako se mnoga proširenja WooCommerce-a plaćaju, osnovni proizvod je besplatan. U siječnju 2020. procijenjeno je da se WooCommerce koristi za oko 3,9 milijuna web stranica, što je više od 30% svih online trgovina. Više informacija o nastanku i korištenju WooCommerce-a možete pronaći ovdje.

Za pokretanje e-trgovine potrebno vam je samo nekoliko koraka. Potreban vam je popis proizvoda, košarica za kupnju, proces naplate i narudžbe, a WooCommerce upravlja svim podacima o narudžbi iz baze podataka. Za izradu web trgovine i napredne opcije, možete se obratiti i našim stručnjacima koji će sa zadovoljstvom izraditi funkcionalno web rješenje za vas, kao i vizualno oblikovanje koje odgovara vašem brendu. Zbog toga su platforme za e-trgovinu vrlo slične uobičajenim web stranicama uz neke dodatne funkcionalnosti. Kao i opći softver za web stranicu, izbor softvera ovisi o vašoj osobnoj želji za kontrolom i opcijama prilagodbe.

Želimo napomenuti da se WooCommerce razlikuje od e-trgovine. E-trgovina je model koji omogućuje online razmjenu roba i usluga, pa je to širi pojam koji se koristi za sve online tvrtke dok je WooCommerce samo platforma za e-trgovinu.

WordPress je opći softver za web stranicu (tzv. “CMS”). CMS ili sustav za upravljanje sadržajem je softver koji služi za stvaranje i uređivanje digitalnog sadržaja. Drugim riječima, WooCommerce je softverski dodatak koji WordPressu dodaje funkciju e-trgovine.

Ako se pitate “Što je WooCommerce?” “Koje su prednosti i nedostatci WooCommerce-a” i “Zašto baš WooCommerce“, vjerojatno već imate WordPress stranicu i želite početi prodavati svoje proizvode ili usluge. U ovom članku ćemo objasniti što je WooCommerce, što možete napraviti s njim i zašto biste ga trebali koristiti.

Dodavanje proizvoda u e-trgovinu

WooCommerce nema ograničenja za vrste proizvoda koje možete prodavati u svojoj e-trgovini. Uzmimo za primjer prodaju šešira! Nakon što pripremite svoju prvu kolekciju, svoje šešire vjerojatno želite i prodati, a idealno mjesto za to je upravo vaša web stranica. Bez obzira na varijacije koje postoje, WooCommerce ubacuje sve u trgovinu. Možete postaviti različite veličine, boje i uzorke, a nove proizvode možete dodavati kad god poželite. Ako su vaši šeširi dostupni u više varijanti, vaši kupci mogu odabrati te opcije prilikom narudžbe, štedeći vrijeme. Za svaku dostupnu verziju šešira moguće je postaviti veličinu, boju, cijenu, sliku i druge opcije. Također možete kontrolirati zalihe proizvoda. Kada su zalihe niske ili se neki proizvod rasproda, WooCommerce će vam poslati obavijest na mail, a to je samo jedan od mnogih načina na koji vam WooCommerce olakšava organizaciju posla.

Dostava

Osim što vam WooCommerce olakšava prodaju proizvoda, on vam osigurava i laku dostavu do kupca. Opcije dostave pomažu u povezivanju vaših proizvoda s klijentima na najbolji način i za vas, i za njih. Postoje razne opcije dostave, a WooCommerce nudi neke ugrađene opcije poput međunarodne dostave, lokalne dostave ili osobnog preuzimanja, a postoje i dodaci poput kalkulatora dostave u košarici za kupce koji se žele informirati prije checkout procesa. Cijena dostave se može izračunati prema lokaciji kupca, može biti besplatna za narudžbe iznad određenog iznosa ili možete napraviti prilagođeni izračun po svojim potrebama.

Integracija s WordPress-om

WooCommerce i WordPress se pokreću na isti način, tako da ako već imate izrađenu stranicu, vjerojatno znate osnove razvoja na toj platformi. WordPress je jako popularan i rasprostranjen, vrlo je svestran kao softver i ima velik broj korisnika. WooCommerce ima koristi od toga jer je dio WordPressa, a on mu može donijeti brojne dodatke, teme, upute i prednosti koje nitko drugi ne može ponuditi. Budući da je WooCommerce kompatibilan s WordPressom, dobro funkcionira s većinom WordPress tema. Možete odabrati Storefront temu ako želite koristiti službenu temu, a odlično je jer je besplatna. Zbog odlične integracije, vaša e-trgovina dobiva prednost ugrađenih SEO opcija koje nudi WordPress. Zbog toga i detaljnih kontrola za ključne SEO opcije, WooCommerce trgovine dobivaju značajno poboljšanje SEO-a.

Web shop WooCommerce

Prednosti WooCommerce-a

Prednosti WooCommerce

 • Besplatan za preuzimanje – kao i sam WordPress, WooCommerce je besplatan za preuzimanje i potpuno je funkcionalan i bez dodataka.
 • Brojna proširenja – budući da WooCommerce radi unutar WordPressa, dobivate dvostruku korist od troškova za sve besplatne ili premium dodatke koje već koristite za jednu od platformi.
 • Razne prilagodljive teme – Broj tema je vrlo impresivan. Čak i ako ne pronađete temu koja vam odgovara, možete odabrati onu koja je slična i prilagoditi svaki njezin odjeljak od zaglavlja do najsitnijih detalja.
 • Prodaja svih vrsta proizvoda – putem ove platforme možete prodavati sve vrste proizvoda – fizičke proizvode (odjeća i kozmetika), proizvode za preuzimanje (online knjige), webinare ili treninge, usluge (prijevodi) i sve što možete zamisliti.
 • Sigurnost – Budući da je ovo internetska platforma, morat ćete imati postavljene sigurne pristupnike kako vaši kupci ne bi bili ugroženi. WooCommerce dolazi sa sigurnim opcijama plaćanja kao što je PayPal. Možete dodati sigurnosnu kopiju koja pohranjuje informacije u svom šifriranom obliku kako biste sačuvali povjerljive podatke vaših kupaca.
 • Vrlo interaktivna zajednica – Trenutno je aktivno oko 4,5 milijuna WooCommerce web stranica. Velika baza korisnika raspoređena je na nekoliko foruma gdje članovi dijele članke i vodiče o konfiguracijama koje su im uspjele. Velika baza korisnika također osigurava da WooCommerce uskoro neće biti ukinut. Dodatak će stoga ostati relevantan sve dok ga ljudi nastave koristiti.
 • Brojne opcije plaćanja – Uz WooCommerce možete prihvatiti čekove, plaćanje pouzećem, kartično plaćanje ili koristiti PayPal. Također možete odabrati u kojoj valuti želite odobriti plaćanje.
 • Lokacija – WooCommerce vam daje opciju da prema lokaciji kupca računate poreze, tako da vaša trgovina uvijek prikazuje ispravnu cijenu, bez obzira gdje se vaši kupci nalaze.
 • Korištenje na mobilnim uređajima – Većina online kupaca sada kupuje na svojim mobilnim uređajima ili tabletima, a da biste se približili ovoj rastućoj skupini, bitno je imati web shop koji se prilagođava i manjim ekranima. WooCommerce se čak i u osnovnom paketu može prilagoditi mobilnoj e-trgovini.

Nedostatci WooCommerce-a

 • Ako već imate stranicu koja nije napravljena pomoću WordPress-a, nećete moći koristiti ovaj dodatak. WooCommerce je povezan uz WordPress i nažalost ne možete ga odvojiti.
 • Dodatni troškovi – iako je preuzimanje i instaliranje WooCommerce-a besplatno, neki dodaci se ipak plaćaju. Često su ti dodatci nužni kako bi vaša trgovina bila funkcionalna, pa se za WooCommerce često kaže da ima “skrivenih” troškova.
 • Nije pogodno za početnike – za korištenje WooCommerca poželjno je osnovno poznavanje programiranja inače ćete se morati malo namučiti dok ne shvatite kako sve funkcionira, a i poznavanje WordPressa je poželjno.
 • Ne dolazi s mnogo ugrađenih značajki pa se morate osloniti na dodatke.
 • WooCommerce ne dolazi s bilo kakvim pravnim tekstovima kao što su uvjeti i odredbe, politika privatnosti, politika otkazivanja, pravila dostave, povrata i ostale procedure pa ćete daj dio morati sami odraditi.

WooCommerce ima brojne dodatke, a ovo su neki od najzanimljivijih:

1. Optin Monster

Najbolji softver za povećanje stope konverzije (konverzija se odnosi na pretvaranje redovitih posjetitelja vaše web stranice u kupce). Koristi se kako bi se smanjilo napuštanje košarice u procesu naplate, za povećanje prodaje, obavijesti o sniženjima, promo kodovima, besplatnoj dostavi i slično. Možete prikazivati timere, pop up prozore i nagradne igre, sve uz prilagodbu prema lokaciji kupca.

2. MonsterInsights

MonsterInsights je najbolji dodatak za Google Analytics za WooCommerce trgovine. On nudi poboljšanu analizu e-trgovine što Vam omogućuje jednostavno praćenje podataka u izvješćima Google Analytics. To vam pomaže da donesete najbolju odluku temeljenu na podacima kako biste unaprijedili svoje poslovanje i povećali prodaju. Uz ovaj dodatak možete vidjeti aktivnosti u košarici, najprodavanije proizvode i druge važne podatke.

3. Advanced Coupons

Advanced Coupons najbolji je dodatak za kupone. Proširuje ograničenu funkcionalnost kupona WooCommerce i omogućuje vam stvaranje boljih ponuda kupona. Nudi značajke kao što su BOGO ponude (buy one, get one free), URL-ovi kupona, zakazani kuponi, kuponi za automatsku primjenu, kuponi za dostavu i još mnogo toga. Jednostavan je za korištenje, a dostupna je i besplatna verzija naprednih kupona.

4. Wholesale Suite

WooCommerce Wholesale Suite je paket od tri dodatka koji vam omogućuju jednostavno postavljanje veleprodajnih cijena u WooCommerce-u. Možete postaviti minimalnu količinu koja se može naručiti kako bi iskoristili veleprodajni popust te njegovo povećanje s povećanjem količine. Istovremeno možete prikazivati i redovne cijene za maloprodajne kupce.

5. WooCommerce Subscriptions

WooCommerce Subscriptions omogućuje vam jednostavno dodavanje opcije pretplate u vašu e-trgovinu. Ovaj dodatak je idealan za proizvode koji zahtijevaju pretplatu odnosno plaćanja na mjesečnoj/godišnjoj bazi poput streaming platformi. Jedna od načina za prijavu je preko Blueshot hostinga koji dolazi s besplatnim premium proširenjima poput rezervacija.

WooCommerce – statistički gledano

 • WooCommerce dodatak preuzet jer više od 160 milijuna puta
 • Kada bi sve e-trgovine izrađene u WooCommerce-u činile zemlju, bila bi veća od 35% zemalja na svijetu
 • Dodatak WooCommerce dostupan na WordPress.org podržava 66 jezika
 • Na ThemeForestu postoji više od 1300 WooCommerce tema
 • Na WordPress.org postoji više od 1450 dodatka za WooCommerce
 • WooCommerce je drugi najbrže rastući sustav za upravljanje sadržajem (prvi je WordPress)

Tko su WooCommerce-ovi najveći konkurenti?

Shopify Plus, Shopify, BigCommerce, Magento i Squarespace neke su od najčešćih alternativa za WooCommerce.

 • Shopify Plus jedna je od najpopularnijih platformi za tvrtke s višemilijunskom prodajom. Shopify Plus je lakši za korištenje od WooCommerce-a. WooCommerce je više tehnička platforma koja će zahtijevati određenu razinu znanja. Nasuprot tome, Shopify Plus je jednostavniji za shvatiti početnicima. No s druge strane, Shopify Plus je jedina platforma koja ima transakcijske naknade, te su njezini dodaci i aplikacije općenito skuplji. Shopify Plus je “premium verzija” platforme Shopify koja nudi manje opcija i obično ju koriste manje tvrtke.
 • Squarespace je jedna od mlađih tvrtki u svijetu eCommerce-a koje je rad započela samo s web stanicama, a na kraju se proširila i na online trgovine. Squarespace je elegantna platforma za izradu web stranica i poznata je po brojnim kreativnim predlošcima. Squarespace Commerce plan nudi izradu osnovne, intuitivne i funkcionalne e-trgovine i izvrsna je platforma za male i srednje tvrtke, a u usporedbi s WooCommere-om je malo skuplji, ali jednostavniji za korištenje početnicima. Mnoge male tvrtke preferiraju Squarespace zbog jednostavne izrade i sjajnih tema.
 • BigCommerce ima više ugrađenih značajki od bilo kojeg konkurenta i omogućuje prodaju na društvenim mrežama (Facebook i Instagram) i Amazonu. Ako se odlučite za BigCommerce, ne morate se brinuti o hostingu i ažuriranjima, a korisnička podrška je uvijek dostupna putem telefona, e-pošte i chata. Jedan od većih nedostataka jest što uz BigCommerce morate plaćati mjesečnu naknadu za održavanje web trgovine. Osim toga, postoje ograničenja prodaje što znači da ne možete prijeći određeni iznos ukupne prodaje. Ako ga želite prijeći, morate odabrati skuplji mjesečni plan.
 • Magento je platforma za e-trgovinu prilagođena profesionalcima za web razvoj i srednjim do velikim online trgovinama. Preporučuje se korisnicima koji već imaju iskustva u razvoju web rješenja. Nudi napredne sigurnosne značajke, iznimno je stabilan i ima vrlo jednostavan proces naplate.

Iako postoje mnoge prednosti i nedostatci WooCommerce-a kao i jaka konkurencija, ova platforma je jedan od najuspješnijih WordPress dodataka. Trgovcima nudi mogućnost jednostavnog otvaranja online trgovine i prodaje bilo kome.
Platforma je potpuno otvorena za sve i stalno se razvija, a nove teme i dodaci za WooCommerce dodaju se svakodnevno. Uz odličnu integraciju s WordPressom, brojne mogućnosti prilagodbe, niske cijene i velik broj korisnika, WooCommerce će samo rasti i još dugo će biti jedna od vodećih platformi za e-trgovinu.

Za izradu optimalne web trgovine za vaše poslovanje, obratite se stručnjacima koji će vam zasigurno pomoći u izradi detaljne i funkcionalne trgovine s brojim naprednim dodacima. Osim toga, možete se osloniti na njih i u kreiranju vizualnog identiteta vašeg branda.

Web shop vizualni identitet