Custom CMS - prednosti i nedostatci

Custom CMS – prednosti i nedostatci

CMS (Custom Managmement System) služi za upravljanje web sadržajem, dokumentima, slikama, video materijalima i svime što je korisnicima vidljivo na vašoj stranici. Do sada smo već pisali o CMS-u i najpopularnijim CMS platformama, a u nastavku ćemo vam objasniti što je to custom CMS ili prilagođeni CMS, kako se razlikuje od ranije spomenutih platformi i koje prednosti i nedostaci dolaze uz njega.

Custom CMS je rješenje prilagođeno za stvaranje, pohranu i objavljivanje digitalnog sadržaja kada vam uobičajene platforme ne nude sve potrebne funkcionalnosti.
Većina ljudi je upoznata s popularnim sustavima za upravljanje sadržajem kao što su WordPress, PrestaShop, Shopify i slično. Iako ova rješenja mogu funkcionirati za neke web stranice i trgovine, važno je biti svjestan da jedna platforma ne može odgovarati svim načinima poslovanja i svim potrebama.

 

Koja je razlika između gotovih CMS rješenja i custom CMS rješenja?

Trenutno postoji mnogo gotovih rješenja za upravljanje sadržajem. Razlikuju se po funkcionalnosti, obliku plaćanja, dostupnosti i drugim karakteristikama. Neka gotova rješenja se mogu koristiti besplatno, ali imaju neke premium ili freemium značajke, plaćene dodatke i slično. Budući da je osnovno rješenje uglavnom besplatno za korištenje, ovi sustavi su jako popularni. Također se često koristi opcija mjesečne ili godišnje pretplate, a na taj način funkcioniraju poznate platforme kao što je Wix.

S druge strane, custom CMS sustavi su napravljeni po mjeri i prilagođavaju se za svakog kupca posebno te nude specifično rješenje. Njihov razvoj zahtjeva puno vremena i novca, ali krajnji rezultati se isplate jer se nijedno gotovo rješenje ne može u potpunosti prilagoditi posebnim zahtjevima i potrebama svake web stranice kao što custom rješenje može. U nastavku pročitajte više o značajkama custom CMS-a, a o gotovim rješenjima smo pisali u našem blogu Što je CMS?

 

Prednosti custom CMS sustava

  • Bolja funkcionalnost – Uz gotova rješenja, korisnik se mora prilagoditi značajkama koje su napravljene za tu platformu, ali custom CMS je dizajniran tako da savršeno odgovara potrebama različitih klijenta i svaka funkcija se može prilagoditi.
  • Bolja izvedba – Gotovi sustavi za upravljanje sadržajem dizajnirani su tako da budu svestrani i da nude što više značajki i zadovoljavaju različite zahtjeve velike ciljne publike. Prilagođeni CMS ne sadrži značajke koje klijentu nisu potrebne. U slučaju prilagođenih sustava za upravljanje web sadržajem, bolja izvedba rezultira većom brzinom učitavanja koja je povoljna za posjetitelje i korisna za SEO rangiranje.
  • Veća sigurnost – Gotova rješenja i njihov kod dostupni su svima, pa su njihove slabe strane vidljive i javnosti. Dakle, ako netko želi hakirati vašu stranicu, lako je upoznati se sa skrivenim nedostatcima u popularnim sustavima za upravljanje sadržajem i njihovim dodacima. Što je CMS popularniji, to je više na meti hakera. U custom CMS-u, kod je poznat samo razvojnom timu i klijentu. Ova tajnost pruža dodatnu zaštitu prilagođenom sustavu za upravljanje sadržajem.
  • Prilagođeni dizajn – Većina gotovih rješenja ima velik izbor predložaka i tema kojima možete uređivati detalje poput boje, ali ipak vam izbor ograničen na unaprijed napravljene teme koje možda ne odgovaraju u potpunosti vašim potrebama. Uz custom CMS dobivate savršen dizajn stvoren samo za vaše poslovanje i svaki detalj se bez iznimke može prilagoditi.
  • Potpuna korisnička podrška – Mnogi besplatni i plaćeni sustavi za upravljanje sadržajem mogu se pohvaliti prilično brzom korisničkom podrškom, ali svejedno se ne mogu usporediti s postprodajnom uslugom pouzdanog razvojnog tima. Predani tim programera najbolje zna kako ispraviti pogrešku, dodati nove značajke i poznaju svaki kutak vašeg web rješenja te im je u interesu da njihov CMS bude na dobrom glasu jer oni osobno odgovaraju za sve nedostatke.
  • Brzina učitavanja – Jedna od glavnih prednosti izrade CMS-a za prilagođenu web stranicu je brzina učitavanja vaše stranice. Prilagođeni CMS se učitava brže jer je izvorni pozadinski kod optimiziran da radi samo ono što je potrebno, a ne nešto više, dok gotova rješenja moraju imati neke značajke koje nisu svima potrebne, a usporavaju rad stranice.

 

Nedostaci custom CMS sustava

  • Dugotrajna izrada – budući da se svaki detalj u custom CMS-u radi prema potrebama specifičnog klijenta, vrijeme izrade je duže nego kod gotovih rješenja koja su nakon manjih prilagodbi odmah sprema za rad.
  • Cijena – zbog puno više uloženog vremena, truda i prilagođavanja, cijena custom CMS je viša od svih gotovih rješenja. Razvoj custom CMS i početno ulaganje je puno skuplje u usporedbi s popularnim platformama koje se obično mogu koristiti potpuno besplatno ili uz neke niže mjesečne/godišnje troškove.
  • Teže samostalno uređivanje sadržaja – uz gotova rješenja postoje brojne upute i velika zajednica korisnika od kojih uvijek možete tražiti savjete i ideje, kao i uspoređivati svoje stranice. Kada se odlučite za custom CMS u potpunosti ovisite o stručnjacima koji su ga izradili i sve probleme i nedoumice morate rješavati s njima. To otežava posao i ako želite promijeniti korisničku podršku ili želite da neki novi tim radi na vašoj stranici.
  • Nema besplatnih ažuriranja – Ako odaberete prilagođeni CMS, morat ćete platiti većinu izmjena i ažuriranja. Iznimka su izmjene i popravci ako se uoči neka pogreška, a sve ostalo što nije unaprijed dogovoreno i navedeno u ponudi, u većini slučajeva morat ćete dodatno platiti.

 

Custom cms prednosti i nedostatci

 

U kojem slučaju je custom CMS idealno rješenje za Vas?

O custom CMS rješenju se obično razmišlja kada se radi o velikom i kompleksom projektu koji treba rješenje u potpunosti prilagođeno po mjeri klijenta, kada su potrebne napredne značajke i posebna prilagodba. Kada je potrebno više dodataka oni vrlo brzo postaju skupi, a mora se i detaljno testirati njihova kompatibilnost. Također, ako su vaši podaci iznimno bitni i ne možete si dopustiti nikakvo curenje podataka te vam je sigurnost jako važna, nitko vam ne može garantirati bolju sigurnost od custom CMS-a. Ako imate komplicirane sigurnosne zahtjeve, gotova rješenja vjerojatno ne bi bila dobra opcija. Primjerice, strogi sigurnosni zahtjevi koji ograničavaju količinu dopuštenih softverskih licenci ili koji zahtijevaju ozbiljno pooštravanje mogu utjecati na ispravan rad platforme, a važno je računati na to da su gotove platforme osjetljivije na nasumične napade botova i drugih automatiziranih napadača. Još jedan od razloga zašto poduzeća često odabiru custom CMS je potpuno vlasništvo, a uz gotova rješenja nikada nećete posjedovati softver. Osim toga, trebamo spomenuti i originalnost.

Ako nudite novi, drugačiji i inovativan proizvod ili uslugu, ako se želite istaknuti i dokazati da imate nešto bolje i više od konkurencije, vjerojatno ćete htjeti pokazati svoju originalnost na neki način. Najveća pogreška bi bila da slučajno odaberete istu temu kao vaš konkurent i samo prilagodite detalje i boje svom brandu. Vjerujemo da nitko ne želi da njihova stranica izgleda kao i sve druge, ali takve stvari se ipak događaju jer iako je izbor tema velik, obično slična poduzeća odabiru slične teme uz neke prilagodbe. Ako odaberete custom CMS zasigurno ćete biti jedini s tim dizajnom. Jedinstvenost i specifičnost vaše web stranice je ono što vas čini drugačijim od konkurencije. Manja je vjerojatnost da ćete povećati stope konverzije ako ste „neoriginalni i dosadni“. Ako već imate okvirni plan razvoja vašeg poslovanja i znate da ćete raditi brojne promjene i dodavati nove usluge, custom CMS će najbolje rasti uz Vas i idealan je za sve projekte koji će se razvijati kroz duži vremenski period.

 

UX (User experience ili korisničko iskustvo)

Izgled web stranice ima vizualnu ulogu kada je u pitanju privlačenje korisnika i stjecanje prodaje. Prilagođeni sustav ima više mogućnosti da web stranicu učini vizualno atraktivnom, jednostavnom za korištenje i učinkovitom kada je u pitanju stvaranje zadovoljavajućeg korisničkog iskustva. Prvo pravilo dobrog CMS dizajna je predvidjeti koji će biti najčešće korišteni alati i učiniti ih odmah i lako dostupnima. Dobra stvar kod prilagođenih CMS-a je to što se mogu ograničiti samo na precizne potrebe korisnika. Ako se pomoću CMS-a treba dodati nova objava na blogu ili rezervirati smještaj, možete napraviti CMS koji obrađuje samo te elemente i potpuno ukloniti sve nepotrebne dodatke koje možete pronaći u drugim sustavima. Zbog toga je korisničko iskustvo još bolje jer se vrijeme učitavanja smanjuje. Idealan custom CMS treba biti razumljiv i intuitivan, dobro testiran i prilagođen običnim korisnicima tako da svi s lakoćom mogu koristiti stranicu.

 

Zaključak

Iako je custom CMS odlična opcija s neograničenim mogućnostima prilagodbe, ne znači da je idealno rješenje za sve. Ako vaši zahtjevi nisu veliki i imate ograničen proračun i vremenski rok, možda biste trebali odabrati jednu od platformi za gotova CMS rješenja. Razvoj CMS-a po narudžbi omogućit će vam izradu web stranice koja se prilagođava vašim potrebama i pomaže vam da prodate više i bolje se pozicionirate na tražilici, a moći ćete i rasti i razvijati se uz to rješenje. U odluci između gotovih i specifičnih rješenja može Vam pomoći Virtualna tvornica. Gotovi sustavi za upravljanje sadržajem mogu biti dobar izbor ako vam treba stranica za objavljivanje blogova ili neki manji projekt s nižim proračunom, no ako vam treba jedinstveno i specifično rješenje, najbolja opcija je pronaći stručnjake za izradu custom web rješenja i prepustiti im dizajn i programiranje rješenja koje odgovara vašim individualnim potrebama. Na taj će način vaša stranica privući više kupaca, imati veću sigurnost i brže će se učitavati, a imat ćete i stalnu podršku od stručnjaka koji su razvili taj sustav jer oni pružaju post-launch tehničko održavanje.

Pažljivo razvijen custom CMS dobar je temelj za svako online poslovanje koji zahtijeva sigurnu i prilagodljivu metodu dodavanja, uklanjanja ili mijenjanja digitalnog sadržaja. Custom CMS sustav je mudra investicija za svako poduzeće, online trgovinu i mnoge druge tvrtke koje su spremne platiti za dodatne pogodnosti koje nisu dostupne u gotovim rješenjima za upravljanje sadržajem.

Ako želite web rješenje izrađeno u custom CMS-u, slobodno nas kontaktirajte. Naši programeri napravit će idealno web rješenje za vas u VT CMS-u koji garantira visoku kvalitetu, rad najiskusnijih stručnjaka i unikatan dizajn. Bilo da želite migrirati cijeli CMS ili maksimalno iskoristiti postojeću konfiguraciju, mi vam možemo pomoći.