Cijena web stranice

Cijena web stranice

Cijena web stranice vjerojatno je jedan od najvažnijih faktora kada razmišljate o izradi nove ili redizajnu postojeće web stranice. Mnogi čimbenici utječu na to koliko košta web stranica, poput dizajna, razgranatosti mape weba ili specifičnih funkcionalnosti za potrebe vašeg poslovanja. Priroda svakog poslovanja je različita, a to bi se trebalo odraziti i web stranici vaše tvrtke. Funkcionalnosti koje su potrebne online trgovini, potpuno su različite od onih koje su potrebne za web stranicu koja samo predstavlja tvrtku ili njene usluge i proizvode. Bez poznavanja detalja, teško je definirati točan trošak za izradu web stranice.

U nastavku navodimo neke elemente koji mogu utjecati na cijenu web stranice. Važno je napomenuti da ovo nije cjelokupan popis. Postoji niz drugih čimbenika specifičnih za svaku tvrtku i projekt koji mogu značajno utjecati na vrijeme i cijenu izrade web stranice.

 

Elementi koji utječu na cijenu web stranice

Funkcionalnosti

Funkcionalnosti imaju ključnu ulogu u određivanju cijene web stranice. Jednostavno rečeno, što više značajki dodate svojoj stranici, to će biti veći trošak. Funkcionalnosti web stranice mogu varirati od onih bitnih koje su sastavni dio vašeg poslovanja, do opcionalnih funkcionalnosti usmjerenih na poboljšanje korisničkog iskustva.

Dizajn

Unikatno dizajniran web iziskuje znatno veći angažman pri izradi u odnosu na pristup izradi koji se oslanja na instalaciju gotovog predloška. Dizajneri izdvajaju vrijeme za istraživanje, upoznavanje klijenta, specifičnosti poslovanja ali i analizu konkurencije. Odgovornost dizajnera je grafički oblikovati rješenja koje će na optimalan način korisniku omogućiti interakciju s webom, neovisno o specifičnosti rješenja. Osim dodatnog angažmana u fazi dizajna, autentično oblikovan dizajn obično rezultira i dodatnim poslom za programerski tim. Njihova odgovornost je maksimalno vjerno prenijeti sve detalje prema finalnom dizajnerskom rješenju – što je posao koji traži znatno više vremena i pažnje nego kad je riječ o gotovim predlošcima.

Online trgovina / web shop

Kako bi vaša online trgovina uspješno poslovala, postoje neki osnovni i napredni elementi koje je potrebno implementirati. Neki od elementa online trgovine uključuju registraciju za kupce, obradu plaćanja i fiskalizaciju računa, više opcija dostave i prilagođenu logiku dostave, loyalty programe, B2B trgovinu, kupone i brojne druge opcije.

Održavanje

Održavanje web stranice sastavni je dio vašeg poslovanja jer osigurava da vaša stranica ostane funkcionalna i sigurna. Neki zadaci koji su dio održavanja web stranice su popravljanje sigurnosnih propusta, redovito sigurnosno kopiranje stranice, anti-spam zaštita i intervencije.

Domena

Naziv domene je unikatan, tj. ne može biti više domena istog naziva. Domene se registriraju kod određenih institucija pod određenim pravilima koja nisu ista za sve domene. Domena se plaća na godišnjoj bazi, a cijena ovisi o nastavku (.hr, .com, .eu…). Ako je vaša odabrana domena jednaka imenu vaše tvrtke, onda ju možete registrirati besplatno.

Hosting

Hosting je usluga zakupa prostora na serveru na kojem je smještena web stranica. Cijena hostinga ovisi o tome koliko prostora vam treba (npr. 1 GB, 5 GB, 20 GB…) i kojeg providera odaberete.

Veličina stranice

Na veličinu stranice utječu sve datoteke koje se koriste za izradu web stranice, uključujući HTML dokument, sve uključene slike, tekstovi, video materijali i slično. Prilagođeni fontovi, videozapisi na cijelim ekranu i napredne animacije će uvelike utjecati i na veličinu i cijenu web stranice. Minimalistički pristup s jednostavnim tekstom i s bijelom pozadinom smanjuje veličinu stranice.

Platforma

Odabir najbolje platforme za izradu vaše stranice ovisi o veličini vaše trgovine, vrsti i broju proizvoda, širini tržišta i broju kupaca. Izbor platformi je jako velik, a mnoge su i besplatne za korištenje. Više o ovoj temi možete pročitati u našem blogu 6 najboljih besplatnih web shop rješenja.

Još neke od značajki koje mogu utjecati na cijenu su responzivnost, ERP/CRM integracija, SEO usluge, sustavi za rezervaciju, web aplikacije, višejezičnost, animacije, konfiguratori, chat, newsletter i brojne druge.

 

Samostalna izrada web stranice ili angažiranje stručnjaka?

Uz velik broj besplatnih open-source platformi, mnogi se odlučuju na samostalnu izradu web stranica. Platforme kao što su Squarespace, Wix ili Google Sites mogu biti jednostavan, brz i jeftin odabir za prvi korak. No ako želite dugoročno i kvalitetno rješenje, potrebno je uložiti malo više resursa.

Ako se odlučite samostalno izraditi web stranicu za svoju tvrtku, morate imati na umu da ste upravo Vi odgovorni za svaki aspekt web stranice. Morate paziti na prilagođenost različitim veličinama ekrana, osigurati sigurnost web stranice, pronaći odgovarajuće pluginove i održavati web stranicu. To može biti dosta zahtjevan posao za nekoga tko se nije susreo s programiranjem, dizajniranjem i vođenjem web stranice, ali uz malo uloženog truda, ovo može biti vrlo jeftino rješenje, a uz to ćete proširiti svoje znanje i naučiti nešto više o razvoju web stranica. Također, ako niste u toku s trendovima web dizajna, vaša bi web stranica mogla izgledati amaterski i negativno utjecati na to kako se vaša tvrtka doživljava.

S druge strane, možda ćete shvatiti zašto izrada web stranica nije jednostavan posao i zašto cijenimo iskusne stručnjake. Rad sa stručnim agencijama može zahtijevati značajna financijska ulaganja, osobito ako je projekt složen, ali na taj način ćete dobiti web stranicu koja će Vam služiti godinama bez ikakvih poteškoća. Digitalne agencije nude sveobuhvatne pakete koji uključuju usluge dizajna, održavanja i SEO optimizacije web stranica. Angažiranje web dizajnera za planiranje i izradu vaše web stranice stavlja vaš projekt u ruke profesionalaca. No to ne znači da se možete potpuno opustiti i da Vi nećete imati posla. Morat ćete surađivati ​​sa svojim web dizajnerom kako biste stvorili web stranicu koja predstavlja Vašu tvrtku. Priprema fotografija i tekstova kao i brz feedback i jasno komuniciranje želja su ključni za uspješan web projekt. Naši stručnjaci su tu sva vaša pitanja i nedoumice.

 

Prednosti angažiranja stručnjaka

Zašto je veći trošak pri angažiranju stručnjaka za izradu vaše web stranice opravdan? Zato što ne morate uložiti sate i dane na učenje i upoznavanje tehnologije potrebne za izradu i rad web stranice. Dobit ćete modernu, profesionalnu web stranicu koja točno predstavlja vašu tvrtku i vaš brend. Dobit ćete stručnu pomoć i savjete stručnjaka koji su prošli kroz brojne projekte i poznaju trendove i navike posjetitelja. Posjetitelji će imati dobro iskustvo na svim uređajima — stolnim računalima, tabletima i mobilnim uređajima.
Stručnjaci vam mogu pomoći u upravljanju i održavanju web stranice nakon što je pokrenete. Mogu vam preporučiti ideje i pomoći vam da izbjegnete zamke kojih se vjerojatno ne biste sami sjetili. Uz svoje iskustvo izrade web stranica, mogu vas savjetovati što napraviti kako bi korisničko iskustvo bilo što bolje.

 

U kojem slučaju je najbolje kontaktirati stručnjake?

Ako nemate tehničkog iskustva, ako vaše stranica treba zahtjevne funkcionalnosti, ako želite dugoročno i kvalitetno rješenje, ako imate nekoliko mjeseci za razvoj web stranice i ako nemate vremena za održavanje stranice. Angažiranje stručnjaka se preporučuje u svakom području, a posebice kada se radi o velikim projektima kao što je kreiranje web stranice ili shopa. Prije nego što se javite stručnjacima, razmislite što Vam je potrebno na novoj web stranici. Neka od pitanja koja će Vam web dizajneri postavljati kako bi odredili cijenu izrade Vaše web stranice:

  • Koliko je složena informacijska arhitektura (mapa weba)? Koliko podstranica želite imati?
  • Imate li unaprijed izrađen predložak koji želite da dizajner prilagodi?
  • Koje funkcionalnosti su potrebne?
  • Kako želite da vaša web stranica izgleda?
  • Tko će unositi sadržaj na web stranicu (vaša agencija ili Vi?)
  • Trebate li napredne CMS mogućnosti?
  • Hoće li se vaša web stranica integrirati s drugim softverom?
  • Trebate li mogućnost plaćanja putem interneta (e-trgovina)?

 

Savjeti za početak izrade web stranice

Počnite s osnovnim funkcionalnostima – iako bi bilo idealno da vaša stranica odmah ima sve moguće funkcionalnosti, to će u startu povećati cijenu i otežati vam snalaženje i učenje upravljanja web stranicom. Možda ćete s vremenom shvatiti što Vam je potrebnije na stranici, a što nije nužno. Mogućnost dodavanja funkcionalnosti i širenja stranice je uvijek tu. Mali početak ograničava potencijalne gubitke stoga razmislite koje značajke su nužne u ovom trenutku, koje kasnije, a koje su samo želja.

Korisničko iskustvo – Optimizirajte svoju web stranicu za izvrsno korisničko iskustvo. Bez obzira na to koliko mala vaša web stranica bila, pobrinite se da radi brzo i glatko na svim vrstama uređaja.

Budite oprezni – neobično niske cijene mogu biti znak za lošu izradu, neugodno iskustvo ili novčane gubitke. Kako se kaže – dobivate ono što platite. Cijena web stranice računa se prema satima rada uloženim u izradu web rješenja. U to je uključen dizajn, programiranje, unos sadržaja, prilagodba za mobilne uređaje, optimizacija za tražilice i testiranje. Izrada moderne, dobro projektirane web stranice oduzima puno više vremena nego što većina ljudi misli.

 

Koliko košta web stranica?

Ovisi koliko su zahtjevni vaši ciljevi. Kvalitetno i funkcionalno web rješenje je temelj za uspješno online poslovanje. Virtualna tvornica svako web rješenje u potpunosti prilagođava zahtjevima pojedinog klijenta. Tek nakon detaljnog upoznavanja s ciljevima, potrebama i željama svakog klijenta i njihovog projekta, možemo napraviti ponudu. Konkretno, dva čimbenika koji određuju koliko je posla potrebno jesu veličina i složenost web stranice. To znači da će moderna, profesionalna informativna web stranica s 5 podstranica sa standardnim prilagođavanjem koštati manje od visoko prilagođenog web shopa s 50 podstranica i nekoliko stotina proizvoda. Imajte na umu da se pri izračunavanju cijene web stranice razmišlja o resursima poput vremena, tehničkih vještina i dizajnerskih vještina.
Vaša je web stranica najpametniji i najjeftiniji prodajni agent kojeg ćete ikada zaposliti. Isplati se pametno uložiti!

Zatražite neslužbenu ponudu ili nam opišite svoju željenu web stranicu kako bismo mogli napraviti službenu ponudu prema zahtjevima Vašeg projekta!

Zatraži ponudu