Uvođenje eura na web shop

Uvođenje eura na web shop

Kako se najefikasnije prilagoditi promjenama u online poslovanju?

Već neko vrijeme znamo da nas od 1.1.2023. očekuje uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a pripreme za to su već počele. No, ono što nije toliko poznato je što je sve potrebno optimizirati na prodajnim mjestima kako bi prijelazno razdoblje prošlo najbezbolnije za poslodavce i njihove klijente.
Nemojte zaboraviti da prodajna mjesta uključuju i web shopove na području Hrvatske. Zato je Virtualna Tvornica ovdje za vas – da spremno i bezbolno dočekate viševalutni prikaz cijena, ali i da vas upoznamo sa svim pojedinostima i novostima koje možete očekivati u narednim mjesecima kada se radi o online poslovanju.

 

Faze prije i nakon uvođenja eura

Kako biste svoju web trgovinu dobro pripremili za nadolazeći period, potrebno je znati koje su faze koje prethode uvođenju nove valute. Postoje tri faze kojima je cilj omogućiti što lakši prelazak na euro, a potrebno je znati da se tijekom dvojnog prikaza cijena koristi fiksni tečaj konverzije: 1 EUR=7,53450 (koji je potrebno jasno iskazati).

* Provodi se u skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH, Zakonom o zaštiti potrošača te Pravilnikom o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda i usluga

I. Rujan 2022. – primarna valuta kuna

Prvog ponedjeljka u rujnu (5. rujna 2022.) počinje obvezno iskazivanje dvojnih cijena čime u svojem web shopu morate istaknuti cijenu proizvoda u kunama i eurima. Pritom cijena u kunama mora biti jasnije naznačena od one u eurima. Ovaj način prikazivanja cijena mora biti nedvosmislen, dok se prilikom preračunavanja uvijek mora koristiti puni iznos fiksnog tečaja konverzije. Period iskazivanja dvojnih cijena s naglaskom na kunu traje do 1. siječnja 2023.

II. 1. siječnja 2023 – 31. prosinca 2023. – primarna valuta euro

Ovo je datum kada u Hrvatskoj službena valuta postaje – euro. Prva dva tjedna nakon uvođenja bit će moguće plaćanje u kunama i eurima, a nakon tog perioda (i nadalje) ostaje dvojni prikaz cijena, ali s naglaskom na cijenu u eurima.

Iako dvojni optjecaj kune i eura na vašu online trgovinu nema izravnog utjecaja jer će se na njemu plaćanje odvijati u eurima, ipak je to potrebno znati jer velik broj građana koristi mogućnost plaćanja prilikom preuzimanja, pa će kupci tijekom ta dva tjedna moći dostavljaču ili prilikom preuzimanja u poslovnici platiti i kunama.

Dvojni prikaz cijena trebao bi trajati oko godinu dana, do 1.1.2024.

III. 1. siječnja 2024. – potpuno uvođenje eura

Od 1. siječnja 2024. Hrvatska u potpunosti prelazi na euro – time prestaje dvojno iskazivanje cijena te su cijene prikazane samo u euro valuti.

Ove tri faze potrebno je uvesti kako bi se građani lakše privikli na nove cijene i nove novčane vrijednosti iskazane u eurima, ali isto tako i da bi se spriječila neispravna povećanja cijena odnosno kako bi se zaštitili potrošači.

 

Kako pripremiti web shop na dvojni prikaz cijena?

Potrebno je na vrijeme pripremiti svoje poslovanje za nadolazeće promjene. Vaš web shop morat će prikazivati konvertirane cijene svih proizvoda, a nakon 1. siječnja glavna valuta će morati biti prebačena u euro – na vama je kako ćete prilagoditi prikaz valute. U Europi se cijena najčešće zapisuje kao “ 199,99“, ali moguće je vidjeti i druge oblike: “199,99 ” ili “199,99 EUR“.

Za prikaz cijena potrebno je koristiti fiksni tečaj HNB-a te se pobrinuti da vaši korisnici cijenu u eurima i u kunama vide i prilikom pretraživanja proizvoda, kada ga stave u košaricu, prilikom checkout procesa i prilikom same kupnje.

Dvotjedni period dvojnog plaćanja na vašu trgovinu ne bi trebao imati izravnog utjecaja jer će kunska sredstva na bankovnim računima i karticama biti automatski prebačena u eure.
Nakon tog perioda potrebno je isključiti mogućnost plaćanja u kunama, no otprilike će još godinu dana biti potrebno ostaviti dvojni prikaz cijena proizvoda, nakon čega će se cijene moći prikazivati samo u eurima.

 

Kako vam tim Virtualne Tvornice može pomoći?

Uvođenje eura na web shop u potpunosti prepustite našim stručnjacima kako bi:

1. Implementirali dvojni prikaz cijena (EUR / HRK)
2. Napravili konverziju i pretvorbu valute prema fiksnom / dinamičkom tečaju (spajanje s HNB-om)
3. Prilagodili cijene prema tečaju (fiksnom, dinamičkom ili prilagođenom)
4. Napravili adekvatne pripreme za što jednostavniju promjenu valute (euro), kada za to dođe vrijeme
5. Kreirali potrebnu standardizaciju za integraciju u WordPress i PrestaShop okruženje

 

Zašto je potrebno što prije započeti s prilagođavanjem cijena?

Jednostavan prikaz viševalutnih cijena

VT stručnjaci pobrinut će se da sve glatko funkcionira. Automatizirane funkcije koje će biti lako dostupne – kako vama tako i vašim korisnicima. Bez suvišnih komplikacija oko dodatnih izmjena u web shopu, kao i kod dodavanja novih proizvoda ili usluga.

Izbjegnite stres i ne radite sve u zadnji čas

S približavanjem roka za prikazom viševalutnih cijena i potražnja za izmjenama u online trgovinama bit će veća. U Hrvatskoj postoji velik broj, čak milijuni, webova koji prodaju usluge i proizvode – svi oni se trebaju prilagoditi promjenama koje će startati od rujna 2022.. Nemojte odgađati ove promjene za zadnji tren.

Prilagodite se propisanim odlukama

Budite sigurni da će vaše online poslovanje nesmetano funkcionirati prema bez ikakvih poteškoća i u skladu s propisanim odredbama. Uz stručnu IT pomoć jednostavno uskladite sve potrebne funkcionalnosti za nadolazeće direktive.

Kontaktirajte VT stručnjake već danas!

 

Kontrolni popis

Donosimo vam kratak checklist kojim možete utvrditi jeste li vi i vaš poslovanje spremni za uvođenje eura. Ako niste sigurni možete li staviti kvačicu pored svih tvrdnji, obratite se Virtualnoj Tvornici, prepustite sve nama i budite bezbrižni.

  • Jeste li upoznati s datumom uvođenja eura?
  • Jeste li utvrdili učinak eura na funkcioniranje i poslovnu aktivnost?
  • Jeste li izradili Akcijski plan (plan aktivnosti) pripreme za zamjenu kune eurom s jasnim rasporedom aktivnosti koje je potrebno napraviti?
  • Kako će se upravljati zamjenom valuta (vremenski okviri, dovoljan broj ljudskih i
    financijskih resursa, koordinacija s ostalim poslovnim funkcijama)?
  • Je li provjerena pravovremena dostupnost ažuriranja i zamjena informacijskih sustava?
  • Koji se sustavi moraju – iz poslovne i/ili tehničke perspektive – promijeniti i kada (npr. potreba za sinkroniziranom promjenom određenih sustava)?
  • Jeste li upoznati sa svim informacijama vezanim uz postupak uvođenja eura?

* Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom

Odakle krenuti?

Javite nam se! 🙂

Otkrijte kako pripremiti svoje online poslovanje za novu valutu jer proces prilagodbe zahtijeva određeno vrijeme za setup, programiranje i testiranje rješenja te je bitno da ono nesmetano funkcionira u svim okruženjima, kao i da se dobro prikazuje na različitim ekranima. Uvođenje eura na web shop prepustite našim stručnjacima, a vi se bezbrižno posvetite drugim prioritetima vašeg poslovanja.