Instagram oglašavanje

Instagram oglašavanje

Popularnost Instagrama kontinuirano raste, a time i prilike za brendove koji svoj utjecaj žele jačati kroz Instagram oglašavanje. Iako je u svojim počecima Instagram po broju korisnika i popularnosti kaskao za Facebookom, vremena su se itekako promijenila. Ukupnim brojem korisnika Facebook još uvijek vodi u ovoj utrci. No Instagram polako, ali sigurno napreduje. Ukupan broj korisnika još je krajem 2017. godine prešao brojku od 800 milijuna, a dnevno ga prema statistikama aktivno koristi 500 milijuna ljudi. Zato je Instagram oglašavanje nešto o čemu biste trebali razmisliti u strategiji marketinga.

Savršen instagram oglas

izvor: http://www.socialmediatoday.com/social-networks/how-create-perfect-posts-social-platforms-infographic

Otvaranje Instagram profila

Za početak, trebate otvoriti svoj poslovni račun. U principu, svaki račun je po stvaranju privatan te je sam postupak otvaranja vrlo jednostavan. Trebate samo valjanu mail adresu, telefonski broj ili Facebook profil te lozinku koju birate sami. Kod kreiranja profila pomoću Facebooka, Instagram automatski povlači vaše ime i prezime. Kod kreiranja pomoću maila ili telefonskog broja ćete ga morati sami unijeti. Temeljem Facebook identiteta, maila ili ručno unesenog imena i prezimena, Instagram predlaže i stvara vaše korisničko ime. Njega možete promijeniti, odmah ili u bilo kojem trenutku kroz postavke profila. Vodite računa o tome da je maksimalna duljina korisničkog imena 30 slovnih mjesta.

Nakon toga aplikacija će vam (ukoliko otvarate profil putem mobitela) ponuditi da se povežete s kontaktima koji imaju Instagram ili Facebook prijateljima koji ga imaju (ako je račun otvoren pomoću Facebook profila). Ako račun niste kreirali pomoću vašeg Facebooka, ali imate Facebook aplikaciju na svom mobitelu i prijavljeni ste u svoj profil, Instagram će predložiti da se povežete s vašim Facebook profilom. To možete, ali ne morate prihvatiti. U idućem koraku profilu dodajete profilnu fotografiju. Na kraju, podatke za prijavu možete spremiti kako ih ne biste morali svaki puta iznova upisivati.

To je to – imate svoj privatni Instagram profil!

Instagram oglasi

Nakon toga pristupate pretvaranju vašeg privatnog profila u poslovni, kroz postavke profila. Da biste to mogli učiniti, morate Instagram profil povezati s pripadajućom Facebook stranicom. Dakle, ako ste vlasnik frizerskog salona i želite napraviti Instagram profil za vaš salon, morate prvo imati Facebook stranicu vašeg salona. Na njoj morate imati administratorske ovlasti. Instagram će vas u prvom koraku prebacivanja profila na poslovni tražiti da odaberete stranicu s kojom ćete povezati profil. Ponudit će vam onu na kojoj ste administrator ili više njih, ako kojim slučajem imate ovlasti na više stranica. Odaberite onu koja vam je potrebna.

Sljedeći korak je dodavanje kontakt podataka – adrese, telefonskog broja i mail adrese. Ne morate dodati sve, to je vaša odluka. Često se ne stavlja puna adresa već samo grad i sl. Iznimka su ugostiteljski objekti i ostale uslužne djelatnosti, kod kojih je poželjno da korisnici znaju gdje se nalazite. Ukoliko dodate mail adresu ili telefonski broj, korisnici će vas jednim klikom unutar vašeg profila moći nazvati ili poslati vam mail.

Preostaje još jedan važan element – opis vašeg profila, tzv Instagram bio. Njegova duljina je ograničena na 150 slovnih mjesta, stoga pokušajte sažeto prikazati posebnost ili prednost vaše tvrtke/obrta pred konkurentima. Ako imate web stranicu ili web trgovinu, ovdje možete umetnuti poveznicu na nju. Iskoristite tu mogućnost jer ju u opisima objava nećete imati. Ukoliko nemate web stranicu, možda je neki medij izvještavao o vama ili se vaši proizvodi prodaju preko neke druge web trgovine. Postavite poveznicu koja na bilo koji način može pomoći vašem poslovanju, bilo podizanjem prodaje, bilo informiranjem o vašoj djelatnosti.

Kako objavljivati na Instagramu?

Poanta dijeljenja sadržaja na društvenim mrežama je pričanje priče o proizvodu, usluzi, brendu, iskustvu korisnika. Kako biste putem Instagrama prikazali priču Vašeg brenda, potrebne su Vam kvalitetne fotografije, jer su one primarni medij ove društvene mreže. Osim toga, tu su hashtag-ovi, odnosno oznake pomoću kojih Vaše objave dolaze do Vaše interesne grupe. Još jedna opcija je geotagiranje kroz koje je korisnicima moguće prema navedenoj lokaciji  pretraživati i pratiti objave. A krajnju interakciju s pratiteljima možete voditi putem komentara, tagova, lajkova i Direct poruka.

Bitno za naglasiti je da je riječ o mobilnoj aplikaciji koja u web pregledniku funkcionira samo s ograničenim mogućnostima. Na računalu je moguć pregled stranice, praćenje korisnika te lajkanje, ali ne i objavljivanje fotografija. No, neki programi su doskočili i tome, te je tako moguće uz njihovu pomoć objavljivati fotografije i na računalu.

Prilikom objavljivanja fotografija je korisno pripaziti na hashtag-ove, budući da će oni privući nove korisnike. Bitno je da su oni relevantni, ne preopćeniti i da ne pretjerate s istima (dozvoljeno je do 30, ali nekad je manje-više!). Kao što smo već ranije spomenuli, korisnici pretražuju lokale i trgovine putem lokacija, stoga je korisno uvijek geotagirati vašu objavu. Na koncu, bitno je održavati određenu konzistentnost s objavama. To ne znači da morate objavljivati sadržaje svaki dan, ali se preporuča biti aktivan. Ako ništa, onda barem kroz interakciju s fanovima i kroz lajkanje drugih stranica.

Primjer instagram oglasa

Instagram oglašavanje

Kao što je Facebookov algoritam promijenjen na način da je organski doseg maksimalno smanjen, slično se radi i na Instagramovom algoritmu. Zasad je još uvijek povoljan za poslovne korisnike i oglašavanje, ali u budućnosti možemo očekivati smanjenje organskog dosega te sve više više sponzoriranih objava. Puno poslovnih korisnika se već bacilo u Instagram oglašavanje, budući da njime mogu doseći puno veću publiku nego samo kroz organske objave. Ovo i dalje ne mijenja činjenicu da je postizanje većeg oganskog dosega jednostavnije na Instagramu nego li na Facebooku.

Ukoliko imate iskustva s kreiranjem oglasa za Facebook, razveselit će vas činjenica da Instagram oglase možete izraditi istim putem. Facebook Business Manager za kreiranje oglasa, odnosno Ads Manager, Power Editor i Facebook Ads API poslužit će vam u tu svrhu. Ako ste dosad koristili Facebook Business Manager, nećete imati nikakvih problema sa savladavanjem Vašeg prvog Instagram oglasa. Riječ je o identičnom postupku. Ovdje možete pronaći sjajan detaljni vodič.

Formati za Instagram oglašavanje

Oglas je moguće postaviti u tri formata. Kao foto oglas koji ima izgled regularne foto objave, ali s naznakom da je riječ o sponzoriranom sadržaju. Ista stvar vrijedi za video oglas i za carousel (više fotografija u nizu). Oglašavanje ovom platformom je korisno u svakom formatu, video će zasigurno privući pozornost veće publike, no lijepa fotografija proizvoda isto tako može privući pratitelja da klikne na Vaš web i dovede do konverzije. Osim toga, Instagram zasigurno povećava vidljivost Vašeg brenda i kreira više uključivu zajednicu.

Upute za instagram oglas

Prilikom objavljivanja fotografije ili videa, svakako obratite pozornost na pridržavanje naputaka koje je Instagram navodi na svojoj stranici, poput preporučenih dimenzija fotografije, manje količine teksta pa sve do formata Vašeg videa:

Preporučene stavke za sliku na instagram oglasuPreporučene stavke za video na instagram oglasu

Vaš oglas će dakle biti identičan organskoj objavi, s iznimkom da će u gornjem desnom kutu biti navedeno „Sponzorirano“ te će ispod fotografije korisnicima biti dostupan CTA u obliku „Saznaj više“ ili „Kontaktiraj nas“, što je vrlo  bitna opcija, budući da u opisu fotografije nije moguće staviti link. Ili bolje rečeno, možete vi staviti link, ali korisnik neće moći kliknuti na njega. Najnovije izmjene na Instagramu omogućuju pojavljivanje CTA kada korisnik klikne na samu fotografiju ili video Vašeg oglasa. Isto tako, kada korisnik preko oglasa dođe do Vašeg profila, tada će se Vaš CTA link također pojaviti odmah ispod imena Vaše stranice.

CTA instagram oglas          Instagram sponzorirani oglas

Raspored elemenata kod instagram oglasa

Sadržaj oglasa

Što se samog sadržaja objave tiče, odnosno fotografije i priloženog teksta, svakako je preporučivo imati fotografije visoke kvalitete koje će svojom kompozicijom i bojom privući pogled korisnika. Svoje fotografije možete poboljšati ukoliko se pridržavate pravila trećina i eventualno ih „uljepšati“ korištenjem brojnih filtera koje Vam Instagram nudi. Ovisno o području djelatnosti kojom se bavite, imat ćete više ili manje materijala. Prehrambena i modna industrija će dakako imati više prednosti u odnosu na druge branše, no ne dajte da Vas to obeshrabri. Sjajan je primjer Turkish Airlines aviokompanije koja je išla linijom manjeg otpora te je ukomponirala hranu u svoju oglašivačku kampanju „A Taste For Travel“. Sadržajem fotografija i videa možete uvijek lutati mimo eksplicitno zacrtanog, no pripazite da na Vašem profilu na kraju ne bude više malenih slatkih psića od Vaše ponude proizvoda.

Primaran cilj Vašeg oglašavanja će biti predstavljanje Vaših proizvoda i usluga, zatim zanimljivosti „behind the scenes“, poput pripreme nekog proizvoda te na kraju predstavljanja samih zaposlenika koji ih izrađuju, kako biste svojim fanovima „približili“ i predočili postupak nastanka i dolaska proizvoda na policu. Pri tome koristite zanimljive i trendi heštegove kako biste privukli što više korisnika. Uvijek je dobro pratiti druge objave na Instagramu kako biste vidjeli koji heštegovi se često koriste u zadnje vrijeme, npr. „Star Wars“ su dominirali čitavim prosincom 2015, te su mnogi brendovi taj uzlet heštega iskoristili da svoje objave povežu s aktualnom temom.

Instagram hashtag

Uključite fanove

Uvijek je bitno uključiti fanove u aktivnosti te ih potaknuti na objavljivanje vlastitih fotki i stavljanje hashtag-ova. Na taj način jačate svoju zajednicu i personalizirate čitavo iskustvo. S obzirom kako je kod Instagrama riječ o objavljivanju zanimljivih fotografija, predlažemo da Vaše fanove mobilizirate kroz nagradne natječaje. U zamjenu za njihovu originalnu fotografiju, ponudite im neki proizvod iz Vašeg asortimana. S obzirom da se većina Instagram korisnika trudi objavljivati zanimljive i kreativne fotografije na vlastitim profilima, ovaj natječaj će biti pravi izazov za njih! Brojne uspješne nagradne kampanje su odrađene putem Instagram-a. Vrijedan spomena su je u svakom slučaju Starbucksov natječaj za dizajn nove papirnate čaše koji je pomeo cijeli Instagram.

Instagram stories

Zašto vam je potrebno Instagram oglašavanje?

Kako smo već spomenuli, Instagram komplicira svoj algoritam te on postaje sve sličniji Facebookovom. Stoga, u budućnosti možemo očekivati da će bez plaćenih oglasa gotovo nemoguće biti dosegnuti širu publiku. Osim ukoliko ste veliki influencer! Konkurencija u oglašavanju na ovoj društvenoj mreži raste iz dana u dan, no to ne znači da nema prostora i za vaš brend. Pravilnim targetiranjem, kvalitetnim sadržajem i mudrim odabirom hashtag-a možete puno toga postići po pitanju podizanja svijesti o vašem brendu. Ali i prodajnih konverzija.

Dobro je znati…

Možda ste već negdje čuli kako je Instagram društvena mreža za mlade. Taj podatak podržava činjenica da 59% ljudi u dobi između 18 i 29 godina ima Instagram profil. Dakle, ukoliko je ovo vaša ciljana skupina ili njen dio, Instagram oglašavanje bi vas definitivno trebalo zanimati. Slijede ih oni u dobi između 30 i 49 godina te 33% ljudi u toj dobnoj skupini aktivno koristi Instagram. Prema tome, oglašivački potencijal ne staje s pripadnicima generacije Y.

Da je hashtag i dalje važan, pokazuje podatak da objave koje sadrže bar jedan hashtag generiraju 12,6% veći angažman korisnika. Stoga ni mogućnost oglašavanja nije iskorijenila njihovu snagu i važnost. Često ih tvrtke ili pojedinci brendiraju ili stvaraju vlastite koji postaju njihov prepoznatljiv simbol. Odličan primjer toga je Severina, koja je postigla da svaki iole aktivniji korisnik Instagrama kao prvu asocijaciju na “volim što se volimo” ili “ljubav se ljubavlju vraća” navodi nju.

volim što se volimo

Prema procjenama, 80% korisnika prati neki poslovni profil na Instagramu. Vide to kao jednostavan način da budu u toku s novostima svojih omiljenih brendova, a usput “pokupe” i pokoji dobar savjet. Primjerice, svaki proizvođač dekorativne kozmetike postavit će s vremena na vrijeme tzv. tutorial na svoj profil. Svaka žena koja se često i rado šminka voli ih pogledati. Time će možda privući i dio publike koja ne koristi njihove proizvode. Zatim ih kroz kvalitetne tutoriale uvjeriti da daju šansu njihovu brendu.

Oglašavanje kroz Instagram Stories

Dok su Instagram Stories već “lanjski snijeg”, oglašavanje putem njih nije. Sam princip pao je na plodno tlo te postao omiljen sadržaj mnogima, a nakon novog loga Instagrama bila je to druga najeksponiranija vijest o Instagramu u medijima ikad. Riječ je zapravo samo o kopiji Snapchat-a kojom Zuckerberg i njegov tim nastoje pridobiti i taj dio sve više rastuće društvene mreže, jer nisu uspjeli u naumu da ju otkupe. Prednost u odnosu na Snapchat je lakši pristup široj publici. No i dalje je riječ o identičnom konceptu objavljivanja fotografija i videa koji se brišu nakon 24 sata. Doduše, video snimci su ograničeni na 10 sekundi, što je odstupanje od Instagram-ovog principa duljine videa do čak 60 sekundi u ostatku aplikacije.

Posebnost Instagram Stories oglasa je njihovo gotovo pa neprimjetno uklapanje u ostatak sadržaja. Korisnici sadržaj Stories-a većinom skeniraju, prebacujući se na idući za svega par sekundi. U toj brzini često ni ne stignu primjetiti riječ “sponzorirano”, pisanu sitnim fontom ili ju primjećuju tek sporadično u toj “vrtnji” fotografija i snimki.

Za kraj bismo samo ustvrdili kako Instagram itekako može poslužiti kao sjajan vizualni alat za promidžbu Vašeg brenda. Uz malo kreativnosti, vještine i truda, moguće je i okupiti zajednicu vjernih fanova koji će umjesto Vas širiti dobru riječ o vašem proizvodu ili usluzi. Što se samog oglašavanja putem Instagram platforme tiče, iako ne postoji još opcija za targetiranje Vaših pratitelja, Instagramova značajna prednost je što Vašem brendu donosi bitan porast prometa na Vaše CTA odredište.

Za sva pitanja vezana uz community management na Instagramu ili Facebooku, slobodno nam se obratite! Rado ćemo Vam uskočiti sa savjetima za uspješno vođenje Vaše stranice.