Facebook Marketing u Sportu

Facebook Marketing u Sportu

Sport je sastavni dio svakog društva, a sportska industrija čini opuštajuću okosnicu na ozbiljnost svakodnevnog života. Iako se čini kako sportske djelatnosti nemaju potrebe za marketingom i promocijom, potreba je iznimno velika. U moderno doba, sa stalnim razvitkom novih tehnologija, sve se veći naglasak stavlja na digitalni marketing, odnosno na digitalnu komunikaciju.

Jedan od najvažnijih elemenata takve komunikacije su društvene mreže. Iako su prvotno bile usredotočene na povezivanje pojedinaca, danas imaju iznimno veliku ulogu u poslovanju i promoviranju kompanija, brandova, djelatnosti i institucija.

Najvažnija društvena mreža je i dalje Facebook, što pokazuje podatak da preko 1.5 milijuna kompanija ima otvorenu vlastitu Facebook stranicu. Iako se Facebook može koristiti u razne svrhe i na razne načine, Facebook marketing u sportu bi trebao biti neizostavan element poslovanja.

 

VAŽNOST DRUŠTVENIH MREŽA

Jeste li znali da 66% sportskih fanova barem jednom dnevno traži informacije online? Štoviše, 35% osoba starosti 18-34 godina svakodnevno traži informacije i nove sadržaje o sportu putem društvenih medija.

američki nogoment rugbi super bowl

Za vrijeme utakmice američkog Super Bowla 2015. je na Facebooku objavljeno preko 65 milijuna objava. Povrh svega, 70% sportskih fanova je izjavilo da su, ako prate određeni sportski brand putem Facebooka ili drugih društvenih mreža, u potpunosti otvoreni promoviranju branda, komentiranju na objavama ili kupnji relevantnih proizvoda.

Nema sumnje da društvene mreže općenito, a pogotovo Facebook, imaju iznimno važnu ulogu u promociji branda, te interakciji s obožavateljima i pratiteljima. Je li vaša organizacija prisutna na Facebooku da ostvari ove pogodnosti?

 

PRISUSTVO NA FACEBOOKU

Ako već nemate ostvareno prisustvo na Facebooku, vrijeme je da pokrenete vlastitu stranicu, te privučete fanove. No, nije sve tako lako – potrebno je imati plan i ciljanim objavama navesti fanove na promociju, interakciju i kupnju.

Mashable, jedan od vodećih portala za društvene mreže, predlaže nekoliko načina kako je to moguće učiniti:

 

Utakmica dostupna svima

Činjenica je da svi fanovi, čak niti većina njih, neće biti u mogućnosti doći na svaku utakmicu kluba kojeg prate. Upravo zbog toga možete društvene mreže, pogotovo Facebook, iskoristiti kako biste približili utakmicu i druga događanja onima koji nisu u mogućnosti prisustvovati.

Na primjer, možete postaviti vlastiti link za prijenos uživo te ga besplatno podijeliti s fanovima na Facebooku. Također, možete konstantno objavljivati nove promjene i rezultate, čak i postaviti posebnu stranicu za takve informacije, te ju za vrijeme bitnijih promjena objavljivati na vaš profil.

košarka

U krajnjem slučaju, jednostavne objave kao što su slike stadiona, igrača, navijača, utakmice ili drugih događanja su dovoljna da privučete pozornost vaših obožavatelja i ostavite dojam da niste zaboravili na one koji vam se nisu mogli pridružiti uživo.

Pružajte ekskluzivan sadržaj

Nagradite vaše Facebook fanove što prate vaš profil– objavljujte važne novosti ili drugdje nedostupan sadržaj da ih potaknete da neprestano iščekuju novu objavu. No, umjesto samo promoviranja prodaje ulaznica i popusta, nudite druge nagrade ili besplatne stvari.

Potaknite fanove da dijele svoja iskustva, te komentirajte i odgovarajte na ono što su napisali na vaš zid. Time započinjete i održavate diskusiju, te povećavate interakciju s fanovima, dajući im povoda da se vrate na vaš profil.

Osoban dodir

Iako je dobro biti profesionalan i obraćati se u ime organizacije, ponekad je dobro pružiti i osoban dodir. Snimite kratki video u kojem igrači čestitaju određeni blagdan. Napravite grupnu fotografiju posvećenu fanovima. Dijelite svakodnevne i zanimljive dogodovštine kluba i njegovih članova. Time pokazujete da se ne radi o nekoj hladnoj, udaljenoj organizaciji, već o ljudima koji žive svoj života kao i drugi.

Prepoznajte važnost i utjecaj Facebooka, te shvatite kako vam može unaprijediti vaše komunikaciju i važnost.

Za stručnu pomoć oko pokretanja i vođenja Facebook profila, te planiranja i provođenja Facebook marketinga i kampanja, obratite se Virtualnoj Tvornici.