Facebook Marketing i Medicinske Djelatnosti

Facebook Marketing i Medicinske Djelatnosti

Gotovo polovica korisnika traži recenzije i preporuke pružatelja zdravstvenih usluga, a svaka treća osoba raspravlja o svojem zdravlju i zdravstvenim problemima. Uz to, 54% pacijenata će tražiti pomoć oko svojih problema online.

Uspjeh svake kompanije u velikom dijelu ovisi o marketingu njezinih proizvoda i usluga. U moderno doba, sa stalnim razvitkom novih tehnologija, sve se veći naglasak stavlja na digitalni marketing.

Jedan od najvažnijih elemenata digitalnog marketinga su društvene mreže. Iako su prvotno bile usredotočene na povezivanje pojedinaca, danas imaju iznimno veliku ulogu u poslovanju i promoviranju kompanija, brandova i djelatnosti.

Facebook je i dalje najvažnija društvena mreža, što pokazuje podatak da preko 1.5 milijuna kompanija ima otvorenu vlastitu Facebook stranicu.

Facebook se može koristiti u razne svrhe i na razne načine. Ipak, Facebook marketing i medicinske djelatnosti idu ruku uz ruku iz raznih razloga.

 

PRISUTNOST NA FACEBOOKU

Ako već nemate ostvareno prisustvo na Facebooku, vrijeme je da pokrenete vlastitu stranicu, te privučete fanove. No kako možete Facebook iskoristiti u svrhu promoviranja vaše kompanije ili branda? Štoviše, koliki utjecaj Facebook može imati na medicinske djelatnosti?

Digitalni marketing, pogotovo onaj putem društvenih mreža, u velikoj mjeri mijenja način na koji gledamo zdravlje, te način na koji dolazimo do relevantnih informacija.

zdravlje online

Oko 90% korisnika vjeruje medicinskim stručnim informacijama dijeljenim putem društvenih mreža, a više od 40% kaže da medicinske informacije dobivene putem društvenih mreža direktno utječu na njihov pogled na vlastito zdravlje.

Ako vaše poslovanje spada u medicinsko područje, radilo se o privatnoj klinici ili farmaceutskoj instituciji, Facebook vam omogućuje izravan i osoban kontakt s postojećim i potencijalnim klijentima.

Gotovo polovica korisnika traži recenzije i preporuke pružatelja zdravstvenih usluga, a svaka treća osoba raspravlja o svojem zdravlju i zdravstvenim problemima. Uz to, 54% pacijenata će tražiti pomoć oko svojih problema online.

Korisnici društvenih medija su i dalje pretežito mlađe generacije (18-30), no ovi statistički podaci potvrđuju važnost Facebooka u medicinskoj industriji. Vaši pacijenti već traže informacije putem interneta – no jeste li vi prisutni da ih pružite?

 

INTEGRACIJA POSLOVANJA

Kako biste ostvarili uspješne marketinške rezultate putem Facebooka, najprije se morate zapitati kako izgleda vaš idealan klijent – Kakve informacije traži? Kojeg je spola, starosti i statusa? Koje ga stvari zanimaju?

Nakon definicije klijenta prema na kojem ćete bazirati vaše digitalne aktivnosti, potrebno je razraditi detaljan plan pokretanja, vođenja i održavanja Facebook profila.

doktor i medicinske djelatnosti

Vašu poslovnu stranicu trebate gledati kao ekstenziju službene web stranice, te ostaviti dojam stručnosti i profesionalnosti. Mayo Clinic je američka klinika koja to odlično radi; dizajn je komplementaran njihovoj web stranici, a način vođenja ostavlja dojam stručnosti, iako se ne radi o potpuno službenim objavama.

Također, evo još nekoliko stvari koje vam Facebook omogućuje:

“Glas korisnika”

Prethodno smo već spomenuli kako korisnici Facebooka vole pratiti novosti, pronalaziti informacije i primati zdravstvene savjete putem interneta i društvenih mreža. Ako vaša stranica ostavi potreban dojam stručnosti, privući ćete korisnike željne znanja. Također, mogućnost ostavljanja recenzija i preporuka će povećati popularnost vaše kompanije i privući nove potencijalne klijente.

Širenje vašeg branda i poruke

Facebook je poseban jer, za razliku od službene web stranice, ima “laganiji” ton komuniciranja. S korisnicima se povezujete na osobnoj razini, čime prestajete biti “hladna kompanija” koja samo objavljuje informacije, već postajete svojevrsni “prijatelj” koji je spreman pomoći oko zdravstvenih poteškoća.

zdravlje online

Popularnost i lakše pronalaženje klijenata

Facebook stranica koja je komplementarna službenom webu, ključnim pojmovima i vašoj djelatnosti će vam omogućiti bolju poziciju na internetskim tražilicama kao što je Google. Sljedeći put kada netko upiše pojam poput “privatna ordinacija Zagreb”, veće su šanse da će uprava vaša institucija biti prikazana među početnim rezultatima, ako imate dobro integriran Facebook profil.

Prepoznajte važnost i utjecaj Facebooka, te shvatite kako vam može unaprijediti vaše poslovanje.

Za stručnu pomoć oko pokretanja i vođenja Facebook profila, te planiranja i provođenja Facebook marketinga i kampanja, obratite se Virtualnoj Tvornici.