ERP rješenja za efikasnije poslovanje

ERP rješenja za efikasnije poslovanje

Mnoga suvremena poduzeća svoje poslovanje ne mogu zamisliti bez ERP-a, no velik je broj i onih koji još nisu upoznati s ovim pojmom. Krenimo stoga redom, od same definicije.

Enterprise Resource Planning predstavlja uobičajeni naziv poslovnog programa koji objedinjuje više odjela i procesa unutar jedne tvrtke i tako olakšava upravljanje istima. Pomoću ovakvog poslovnog softvera možete integrirati aktivnosti različitih odjela – nabave, zaliha, distribucije, praćenja narudžbi i sl. Glavna odlika ERP-a je da se svime upravlja iz iste baze podataka i tako pruža priliku različitim poslovnim sektorima da dođu do njima relevantnih podataka, sve na jednom mjestu.

Zahvaljujući sustavu, protok informacija postaje donekle automatiziran i brži, čime se štedi vrijeme, a samim time i resursi. S većim pristupom uslugama u oblaku ovaj je proces postao jednostavniji i jeftiniji, što je ovakva rješenja učinilo prihvatljivim i za mala i srednja poduzeća, a ne samo velike korporacije.

Ako imate sustav koji prati sve resurse u realnom vremenu, tj. svaki pomak u poslovanju se evidentira u trenutku kada se dogodi, tada menadžer ispred sebe ima izvještaj koji poput kontrolne ploče pokazuje kuda se i na koji način kreće poslovanje tvrtke.

Dakle, svaki ovakav sustav karakteriziraju integracija, rad u realnom vremenu, zajednička baza podataka za sve sastavnice sustava te ujednačen izgled i modul svih sastavnica.

Značajno je to da zahvaljujući takvom sustavu možete pratiti svoje troškove u hodu i pravovremeno ih racionalizirati, dok klasičnim knjigovodstvom uvid u brojke dobivate tek na kraju, nakon što je neki segment posla odrađen. Ta saznanja možete upotrijebiti za daljnju prilagodbu poslovanja, no “šteta” na onom provedenom je već učinjena.

Znakovi da vam je potrebno (novo) rješenje

 1. Sustav koji trenutno koristite otežava ili čak onemogućuje rast vašeg poslovanja i širenje tržišta.
 2. Dijelovi sustava kojeg koristite nisu u potpunosti kompatibilni, a svakom izmjenom razlike i međusobni disparitet se sve više povećavaju.
 3. Sustav kojeg koristite ne zadovoljava niti vaše klijente niti vaše djelatnike.

Uvođenje ERP rješenja

Samo pravilno provedena nabava i implementacija sustava osigurat će vam učinkovitije, kvalitetnije i jeftinije poslovanje, veće povjerenje poslovnih partnera te bolju tržišnu poziciju.

Razmišljate li o uvođenju ovakvog poslovnog rješenja u vaše poslovanje, postavite si nekoliko pitanja:

 • Zašto uvodim (novo) temeljno rješenje?
 • Koje segmente poslovanja želim unaprijediti?
 • Koje segmente želim uvesti u poslovanje?
 • Koje poslovne procese želim unaprijediti?
 • Koje poslovne procese želim uključiti u poslovanje?
 • Mogu li pomoću ovog rješenja dobiti informacije koje su mi potrebne?

Pomoću odgovora na ta pitanja doći ćete do smjernica o tome kakvo rješenje vam je potrebno.

Važno je znati…

Kvaliteta informacija koje ćete dobiti izravno ovisi o podacima koje unesete, stoga je pravilno korištenje i edukacija o korištenju ključ uspješnosti ovakvog rješenja. Važno je kvalitetno pročistiti podatke jer ako se, primjerice, isti proizvod na nekoliko mjesta nalazi pod nekoliko različitih šifri, sustav ne može kvalitetno pratiti status tog proizvoda niti izraditi valjane izvještaje.

Napravite podjelu između bitnih i nebitnih podataka kako ne biste nepotrebno opterećivali sustav suvišnim informacijama. Ako se u nekom trenutku pojavi potreba za neki informacijama koje do tada nisu bile u sustavu, možete ih na jednostavan način naknadno dodati.

ERP analitika

Srodni sustavi

Pored temeljnog rješenja koje je u fokusu ovog teksta, nastajali su neki srodni sustavi koji ga nadopunjuju i pokrivaju dijelove procesa koje ERP sustav nije pokrivao ili je pokrivao samo djelomično. Neki od njih su:

 • sustavi za upravljanje odnosima s kupcima i dobavljačima (Customer/Supplier Relationship Management Systems)
 • sustavi za upravljanje životnim ciklusom proizvoda (Product Lifecycle Management Systems)
 • sustavi za planiranje i izvještavanje (Business Intelligence Systems)
 • sustavi za upravljanje strategijom poduzeća (Strategy Management Systems)

Sve više proizvođača temeljnih sustava automatski dodaje u njih i neke od spomenutih srodnih sustava pa tako u sve većem broju slučajeva svoje potrebe možete pokriti jednim poslovnim programom.

Odoo

Jednim od najboljih ERP rješenja smatra se sustav Odoo. Na globalno razini stoji uz bok rješenjima koja su prilično skuplja, a pritom ih u mnogim segmentima nadmašuje. Prema statistikama, instalira ga više od 1000 korisnika dnevno te je ukupan broj njegovih korisnika premašio 50 tisuća.

Uz standardne module, Odoo sadrži brojne druge funkcionalnosti poput Upravljanja projektima i Upravljanja znanjem. Zahvaljujući tome, ovo rješenje standardno omogućuje 7 različitih pregleda podataka, što će zasigurno dobro doći svakom menadžeru. U osnovi, Odoo je besplatan, ako vam nisu potrebne dodatne opcije unutar njega ili hosting. Više o cijenama saznajte na poveznici.

Broj slobodno dostupnih modula unutar sustava Odoo broji se u tisućama. Za one module koji čine okosnicu sustava po pristupačnoj se cijeni mogu dobiti i jamstva izdavača. Omogućava potpunu pokrivenost poslovnih procesa na jednom mjestu zahvaljujući modernoj i brzoj web aplikaciji. Dostupne su i široke mogućnosti dogradnje, prema vašim potrebama i poslovnom rastu.

 

Odoo je rješenje koje vam na jednom mjestu nudi upravljanje web stranicom, CRM-om, internetskom trgovinom, projektima, obračunima,  proizvodnjom, skladištenjem, računovodstvom, te inventarom. Kao krajnji rezultat, štedite vrijeme i resurse, a svoje poslovanje uspješno držite pod kontrolom.

Druge mogućnosti

 • ERPNext

Ovaj sveobuhvatan sustav dolazi iz Indije. Omogućava nadzor i upravljanje računovodstvom, CRM-om, ljudskim potencijalima, proizvodnjom, prodajom, kupovinom, projektima, zalihama… Preporučuje se malim i srednjim tvrtkama. Dostupno je besplatno probno razdoblje od 30 dana, nakon čega se korištenje naplaćuje minimalno 70 američkih dolara mjesečno. Cijene provjerite na poveznici.

 • NetSuite

Među popularnije opcije smjestio se i Oracleov proizvod NetSuite. Zamišljen je kao rješenje koje odgovara malim, srednjim i velikim tvrtkama te različitim industrijama. Na njihovoj službenoj stranici možete pronaći više informacija o samom sustavu, dok informacije o cijeni nisu tako jasno istaknute. Zavisno o paketu za kojeg se odlučite, cijene se kreću od 79 američkih dolara na više.

 • QAD

QAD je inačica namijenjena prvenstveno za upravljanje proizvodnjom, tj tvrtkama koje se bave proizvodnjom, bilo na lokalnoj, bilo na globalnoj razini. Pored upravljanja proizvodnim procesom, nudi i ostale mogućnosti uobičajene za ovakve sustave, poput upravljanja financijama i analitike. Podatke o cijeni morat ćete zatražiti direktno od njih, budući da ponude s cijenom izrađuju na upit.

 • OpenBravo

Ako okosnicu vaše djelatnosti predstavlja prodaja, vjerojatno ćete prije ili kasnije naići na OpenBravo – rješenje koje je u prvom redu namijenjeno upravljanju prodajom i naplatama. Glase za visoko funkcionalnu i fleksibilnu platformu, prilagođenu računalima i mobilnim uređajima. S obzirom na karakteristike sustava (mobilni POS, kontrola zaliha…), pogodan je za trgovce i vlasnike ugostiteljskih objekata. S obzirom na nešto više cijene usluge, ne ubraja se među povoljnija rješenja, no to možete procijeniti i sami na njihovoj stranici.

[box type=”bio”] Sva dodatna pitanja o korištenju i implementaciji ovakvih sustava slobodno uputite timu Virtualne tvornice.[/box]