Koji payment gateway odabrati

Koji payment gateway odabrati

Izrada web shopa otvara niz pitanja, a koji payment gateway odabrati važna je odluka za buduće poslovanje. U ovom tekstu pokušat ćemo prenijeti što više korisnih informacija vezanih uz sustave za online plaćanje. Želimo vam donošenje dobrih i informiranih poslovnih odluka.

Prema najnovijim istraživanjima trend kupovine putem Interneta u Hrvatskoj nezaustavljivo raste. Prema najnovijim istraživanjima čak 45% Hrvata se odlučuje na ovaj oblik kupovine. Očekuje se kako bi do 2020. taj udio mogao narasti i do 70%. Isto tako, svijest o prednostima korištenja online trgovine nezaustavljivo raste. Stoga ne čudi kako se sve više poduzetnika slaže kako je izrada web shopa jedna od najprofitabilnijih poslovnih odluka današnjice.

Kada je u pitanju izrada web shopa, jedan od elemenata koji imaju presudnu ulogu u realizaciji kupnje je način plaćanja proizvoda. Koji payment gateway odabrati? Uzevši u obzir kako sve više ljudi kupnju obavlja online, kupcima u vašoj web trgovini je potrebno, osim opcije plaćanja pouzećem i virmanski, omogućiti i opciju plaćanja kreditnim karticama. Kako bi to realizirali, bit će potrebna integracija web shopa s nekim od dostupnih payment gateway sustava. Nastavite čitati kako bi saznali o čemu se konkretno radi te koje su karakteristike i prednosti nekih od najčešće korištenih sustava za kartično plaćanje.

Vaša web trgovina zaslužuje najbolje – obratite se timu Virtualne Tvornice za besprijekornu izradu web shopa i podršku kod odabira optimalnog payment gateway sustava.

Što je payment gateway?

Payment gateway sustav je naziv za platformu koja služi za autorizaciju online financijskih transakcija koje se odvijaju u realnom vremenu. Dakle, riječ je o integriranom softverskom rješenju koje automatizira proces naplate proizvoda. Odnosno usluga između kupca (naručitelja), web shopa (trgovine) i banke.

Proces naplate se odvija tako da payment gateway zaprima podatke s kreditnih kartica. Zatim ih prosljeđuje prema banci koja zatim autorizira ili odbija transakciju. Informacija o odobrenju, odnosno odbijanu transakcije povratno se, posredstvom payment gateway sustava, povratno dostavlja platitelju i banci, odnosno kartičnoj tvrtki. Ukratko, kada se radi o internetskoj trgovini Payment gateway ispunjava identičnu svrhu kao i  POS uređaji u fizičkim trgovinama. On posreduje između prodavača i banke kako bi omogućili realizaciju sigurne naplate.

 

Plaćanje putem Interneta i sigurnost

S obzirom na to kako ovaj način transakcija podrazumijeva obradu osjetljivih informacija, posebna pažnja se posvećuje mjerama zaštite podataka kupaca u procesu online kupovine. To su podaci kao što su brojevi kreditnih kartica, kontrolni broj kartice itd. Zbog toga payment gateway sustavi, osim brzine izvršenja transakcije, imaju integriranu zaštitu podataka kupaca. To znači da funkcioniraju prema najsuvremenijih sigurnosnim standardima kartičnog plaćanja. Na principu nekoliko različitih slojeva enkripcije podataka. Stoga podaci koje kupac upisuje prilikom kupnje nisu dostupni čak niti trgovcu.

Uz to, svaka ozbiljna web trgovina mora imati, osim vidljivo istaknutih informacija o zaštiti osobnih podataka, integriran neki od SSL (Secure Sockets Layer) certifikata. Njihova je osnovna funkcija osiguravanje sigurnog prijenosa podataka na relaciji web preglednik – poslužitelj web shopa. Zaštita podataka se odvija tako što SSL kriptira unesene podatke i tako sprečava neovlašteno korištenje, presretanje i zlouporabu osobnih podataka nužnih za realizaciju online kupovine. Uz to, banke vlasnicima kartica omogućuju dodatnu zaštitu prilikom online kupnje. Kao što je, primjerice, korištenje 3-D sigurnosnog standarda. To su tokeni koji se mogu koristiti u posebno označenim web shopovima (npr. MasterCard SecureCode, Verified by Visa itd.).

 

Koji payment gateway odabrati

Kako bi odabrali odgovarajući payment gateway sustav potrebno je uzeti u obzir kriterije kao što su, primjerice, vrsta i dizajn web shopa, količina ostvarenog prometa te brzina obrade transakcija. Isto tako, potrebno je razmisliti i odlučiti o uvjetima kupnje i odrediti iznose koje će biti moguće otplaćivati u obrocima. Implementacija i korištenje payment gateway sustava dolazi uz određenu cijenu. Ppotrebno je računati i na određeni iznos provizije koji će biti potrebno platiti kartičnim kućama.

Kako bi vam olakšali odluku koji payment gateway sustav za vaš web shop, nastavite čitati i saznajte najznačajnije karakteristike, cijene i funkcionalnosti popularnih sustava za kartičnu naplatu u hrvatskim web shopovima.

PayPal

Visoka razina anonimnosti prilikom kupnje kreditnim karticama te jednostavno rješavanje pritužbi i reklamacija čine PayPal jednim najpopularnijih servisa za online plaćanja. Uz to, PayPal usluga je, uz cijenu transakcije od samo 2.9% + 30¢ po transakciji, jedna od trenutačno najisplativijih opcija dostupnih na tržištu. Otvaranje korisničkog računa je besplatno, dodatno se naplaćuju napredne opcije. Sustav odobrava uplate u 26 stranih valuta, među kojima su i kune dok je korisnicima iz Hrvatske omogućena registracija uz MasterCard, Visa i Visa Electron kartice.

WSpay

WS Pay je jedan od najpoznatijih hrvatskih softverskih rješenja za online naplatu kod kojega se za implementaciju u web trgovine koriste unaprijed pripremljene moduli kompatibilni s velikim brojem različitih open source platformi. Isto tako, priključenje WSPay platforme je besplatno, uz godišnju pretplatu u iznosu 2.380 kn (+ PDV) i to neovisno o iznosu ostvarenih transakcija. Važno je spomenuti i to kako korištenjem ovog payment gateway sustave ne plaćate proviziju na transakcije, s  iznimkom Maestro kartice (0,8%).

CorvusPay

CorvusPay je sustav za elektronsku naplatu koji kupcima vaše web trgovine omogućava jednokratna i obročna plaćanja. Također nudi i  ponavljajuća plaćanja (pretplate), kao i plaćanja uz pohranu kartičnih podataka (Wallet). Integracija sustava je besplatna, ali uz ugovornu obvezu u trajanju 2 godine. Isto tako, za korištenje je potrebno plaćanje mjesečne naknade u iznosu od 220 kuna za promet do 44.000 kn. Uz naknadu za svaku ostvarenu transakciju u iznosu 0,5% po transakciji.

e-ToMiTreba

Riječ je o usluzi Raiffeisen banke koja omogućava elektroničku trgovinu korištenjem kreditnih kartica MasterCard i Visa. Otvaranje korisničkog računa  i korištenje sustava se ne naplaćuje, s time da se za svaku transakciju plaća provizija od 5% neovisno o iznosu.

PBZ Card MyCheckOut

MyCheckOut je sustav za prihvat i autorizaciju kreditnih kartica pri kupnji roba i usluga na Internetu u vlasništvu Privredne Banke Zagreb. Ovaj payment gateway podržava elektronsko plaćanje karticama American Express, MasterCard te Visa, Visa Electron i Visa Business Electron debitne čip kartice. Naknada za priključenje iznosi 1500 kn, uz 2500 kn godišnje naknade za korištenje. Isto tako, naplaćuje se i naknada od 4 do 5 % po transakciji.

2Checkout

2Checkout je još jedan u nizu popularnih payment gateway sustav kojega odlikuje dostupnost na 15 jezika, responzivan dizajn te iznimno visokom razinom sigurnosti pri realizaciji transakcija. Ova platforma omogućava plaćanje u 87 različitih valuta među kojima su i hrvatske kune. Dok su od poznatijih kartičnih brendova podržani su MasterCard, American Express, Diners i Visa. Naknade za priključenje nema, kao niti mjesečne naknade za korištenje. Uz proviziju od 2.4% + 30¢ po transakciji, ovaj sustav za online plaćanje je, uz PayPal, jedna od najpovoljnijih payment gateway opcija.

T-com PayWay

Još jedan vrlo popularan sustav za autorizaciju online plaćanja u hrvatskim web shopovima je T-comov PayWay. Uz to što omogućuje automatsku naplatu i predautorizaciju te mogućnost korištenja različitih kreditnih kartica. Pruža uvid u statistike i izvještaje o transakcijama te omogućuje povrata sredstava nakon završetka transakcije. Usluga PayWay je dostupna je u dva paketa:

  • u Standard opciji cijena priključka iznosi 1000 kn te se uz to plaća mjesečna naknada od 200 kn + provizija od 1-5% po transakciji.
  • S druge strane, paket Aktiv dolazi po cijeni od 1000 kn za priključak te mjesečnu naknadu od 2000 kn. Napomena: u navedene cijene nije uračunat PDV.

 

Da bi posjetiteljima svoje web trgovine olakšali kupovinu i osigurali optimalno korisničko iskustvo, vrlo je važno ponuditi nekoliko načina plaćanja proizvoda ili usluga. S posebnim naglaskom na plaćanje kreditnim karticama. Kako bi to realizirali, potrebna je integracija. Točnije, spajanje vašeg web shopa s payment gateway sustavom. On mora biti u skladu s karakteristikama vaše web trgovine i, dakako, potrebama kupaca.

 

Možemo li vam pomoći s pitanjem koji payment gateway odabrati?

Kako bi vaši komercijalni rezultati od prvoga dana išli u željenom smjeru, obratite se timu Virtualne Tvornice. Osim izrade kvalitetnog web shopa, pružamo savjetovanje i podršku pri odabiru i integraciji payment gateway sustava. Sve u skladu s karakteristikama vaše web trgovine i poslovnim ciljevima.