Kako mikro poduzetnik može osigurati profitabilno online poslovanje? SEO, WordPress i Yoast plugin

U novom postu, donosimo Vam edukativnu stranu WordPress platforme, Yoast plugina koji intuitivno pomaže pri optimizaciji za tražilice i o SEO-u o kojem ste vjerojatno puno čuli, ali niste sigurni što SEO zapravo jest.

SEO je najprofitabilniji oblik internet marketinga na duge staze. Ne iziskuje plaćanje nikakvih oglasa, a servira informacije/ponudu potencijalnim kupcima upravo u trenutku kad koriste tražilicu i to upravo za informiranje o uslugama ili proizvodima vezanim uz Vaše poslovanje

Ovaj članak je koristan i za one koji već imaju web stranicu/shop ili se tek sad planira izrada web shopa ili stranice.

Kao mali poduzetnik na zasićenom tržištu, bitno je boriti se na svim platformama kako bi baš Vaše poslovanje profitiralo i iskočilo iz mase konkurencije s kojom se svakodnevno susrećete. S marketinške strane, možda i najbitnija stavka od koje bi bilo dobro da krenete je jednostavna, funkcionalna i moderna web stranica. Poanta weba nije da se pokazuje prijateljima i da samo služi svrsi lijepog izgleda, nego da bude web stranica bude kvalitetnog prometa koji čine kvalificirani posjetitelji – oni koji traže informacije o Vašoj ponudi. Sve o optimizaciji za tražilice, odabiru ključnih riječi i alatima koji Vam u tome mogu pomoći, pročitajte u daljnjem tekstu.

Search Engine Optimization ili optimizacija za tražilice će vašu stranicu podići na najpoznatijoj svjetskoj tražilici (Google) i koja će Vam naposljetku donijeti nove kupce i korisnike. Sadržaj na Vašoj web stranici mora biti relevantan i autentičan, te informativan za korisnike.  Google cijeni webove s dobrim sadržajem i zato ih „nagrađuje“ boljim položajem na tražilici. No, to je tek jedan of faktora u cijeloj SEO priči – prilično mistificiranoj metodi marketinškoj tehnici koja se nedvojbeno može svrstati među dugoročno najprofitabilnije oblike online marketinga.

Optimizacija se, po nekom klasičnom poimanju, može podijeliti na dvije osnovne: vanjska i unutarnja optimizacija.

VANJSKA OPTIMIZACIJA

Pod nju spadaju sve radnje koje obavljamo izvan same domene naše stranice. Domena je ime stranice koju izabiremo pri kupnji iste – npr. www.virtualna-tvornica.com – to je domena, tj. njezin naziv.

Za podizanje Vaše stranice na tražilici na što više mjesto, Google Vas treba prepoznati kao vjerodostojnu stranicu s kvalitetnim sadržajem. Do izgradnje povjerenja između Vaše stranice i Google tražilice nije lako doći, riječ je o dugoročnom procesu, ali neke korisne savjete možete pročitati u nastavku. Preporučljivo je da svoj web povežete sa stranicama koje već sada imaju veliki autoritet u virtualnom svijetu. To su npr. YouTube ili Facebook. Nužno je spomenuti da ako svoje linkove dijelite na stranicama u koje Google nema povjerenja, npr. stranice s ilegalnim sadržajem, Googleov algoritam vas čak može i obrisati s tražilice.

Screenshot_4

Prikaz podjele stranice putem društvene mreže Facebook

Najlakši i najbrži način za širenje atraktivnog sadržaja su društvene mreže, putem kojih za samo nekoliko minuta možete željene sadržaje s Vašeg weba podijeliti s tisućama ljudi. To će pospješiti posjećenost Vaše web stranice i samim time će stranica dobivati na većoj važnosti i podizat će se njezina pozicija na tražilicama.  Društvene mreže su danas bitan faktor za položaj web stranice, ali ne svodi se sve samo na Facebook, a niti isključivo na društvene mreže. Postoji cijeli niz postupaka i aktivnosti kojima osnažujete kredibilitet stranice i dugoročno ostvarujete pomake na tražilici. Međutim, temelj svega je ipak Vaše web sjedište – web je neophodno napraviti prema određenim standardima i uz veliku pažnju detaljima koji na duge staze donose osjetne rezultate u poslovanju.

UNUTARNJA OPTIMIZACIJA

Ova optimizacija se odnosi na sve radnje koje se obavljaju unutar domene.

NAZIV DOMENE već sam po sebi ponekad opisuje vašu djelatnost. Domena može biti nazvana po vašoj djelatnosti, a može nositi i ime firme – što je dobro za kreiranje brenda. U ranijim verzijama Google tražilice, odnosno algoritma, naziv domene igrao je važniju ulogu nego što je to danas slučaj. Ukoliko svoje usluge želite nuditi građanima Hrvatske, dobro je da imate lokaliziranu domenu, tj. da vam je domena .hr. Ukoliko imate tvrtku ili obrt, hr. domena je za Vas besplatna. Ako želite svoje usluge nuditi i izvan Hrvatske, vaša domena može biti i .com ili recimo .eu

Bitno je da imate kvalitetno napisane sadržaje, uključujući kratki opis stranice koji uvelike može doprinijeti dobrom ili lošem rangiranju na Googleu. Ključne riječi – za koje se želite dobro pozicionirati na Google tražilici – odaberite razmatrajući pojmove koji bi Vaši potencijalni kupci mogli upisivati u tražilicu. Pokušajte se staviti u položaj kupaca i njihovih potreba, te pretpostaviti kojim formulacijama bi se pokušali informirati o onome što im Vi zapravo možete ponuditi. U pravilu, nije preporučljivo ići na vrlo općenite pojmove jer je konkurencija za takve pojmove već vjerojatno jako žestoka i neke webove bi bilo gotovo nemoguće nadmašiti. U svakom slučaju, pametno definirana mapa weba i autentični, informativni sadržaji izuzetno su važni za dobar položaj na tražilicama. Redovito ažuriranje weba, sa svježim i relevantnim sadržajima, također je važno da dobar položaj. Google voli da dajete svoj doprinos internetskim prostranstvima informacija, no imajte na umu kako c/p metoda, odnosno kopiranje postojećih sadržaja, nije ispravna metoda. Baš naprotiv, takvo što vjerojatno bi rezultiralo padom položaja weba na tražlici.

KORISNI SAVJETI ZA SEO

Pri postavljanju fotografija na vašu stranicu, fotografijama odredite ime koje opisuje što se nalazi na fotografiji kako bi se one mogle pronaći na samom Googleu u trenutku kada korisnik upisuje te ključne riječi. Npr. ako prodajete med i imate fotografiju teglice meda, možete ju nazvati „Cvjetni med“, a ne „abccbba23662372016“.

Navigacija na web stranici mora biti jednostavna i trebala bi sadržavati ključne riječi za koje se želite dobro pozicionirati. Za korisnika je najbitnije da kroz navigaciju prolazi u svega nekoliko koraka, na taj način će brže doći do informacija koje traže – a time se i zadržati na web stranici, što je pozitivan faktor za ranking.

URL-ovi na vašim stranicama bi trebali biti kratki i bilo bi dobro da ne sadrže suvišne znakove. Ponekad i putem CMS sustava možete samostalno mijenjati nazive URL-a. No, pripazite, jer izmjena URL-a bez propisne redirekcije znači da će se izgubiti ranking koji ste do tada imali, pošto stvarate potpuno novi URL. Ako ste odlučili svoju staru stranicu redizajnirati, bitno je da na primjeren način napravite poveznice na stare URL-ove kako bi si zadržali rang na Googleu.

Još jedna jako važna stvar na koju morate obratiti pažnju je responzivmobilna stranica_VTnost Vaše stranice. Ukoliko web stranica nije responzivna, tj. automatski prilagodljiva mobilnim uređajima – to je vrlo loše za SEO. Google takve stranice degradira i smatra ih staromodnima. Točnije, smatra da takve stranice korisnicima pružaju suboptimalno iskustvo prilikom mobilnog surfanja. S obzirom na to da se danas sve više prometa odvija upravo na ovaj način, Google je nedavno mijenjao algoritam upravo s namjerom da bolje položaje oslobodi za webove koji su napravljeni u tzv. responsive design

Kako bi bili sigurni da je Vaša stranica jednostavna i kako bi unos podataka na nju Vama naknadno bio jednostavan, odlično rješenje za izradu je WordPress platforma.

WordPress je platforma za izradu web stranica, blogova i sličnih izdavačkih stranica, koja ima naglasak na dizajnu, jednostavnosti i funkcionalnosti. WordPress također ima i inačicu na hrvatskom jeziku te će Vam i to uvelike pomoći pri izradi i uređivanju stranice.

Pazite na gustoću ključnih riječi, odnosno broj ponavljanja na određenu količinu teksta. Nipošto nemojte pretjerivati – Googleov algoritam je daleko od primitivnijih stadija kada je tzv. keyword stuffing mogao biti pozitivan korak u nastojanju da se web dobro rangira na tražilici. Iako ne postoji striktno propisano o gustoći ključnih riječi, možete računati cca dvije ključne riječi na 300 riječi sadržaja – to nije pravilo, samo je preporuka.

U nastavku Vam donosimo primjer u kojem je korišteno previše ključnih riječi na malu količinu teksta.

Too-Many-Keywords

Mi prodajemo humidore  po mjeri. Naši humidori po mjeri su ručno rađeni. Ako razmišljate o kupovini humidora po mjeri, kontaktirajte našeg specijalista za humidore po mjeri na custom.cigar.humidors@example.com.

Sada kada smo prošli osnove SEO-a, zašto je bitan i u čemu će Vam pomoći – orijentirati ćemo se na alat u sklopu WordPressa koji Vam dodatno pomaže pri optimizaciji web za tražilice.

S obzirom na to da je puno današnjih web stranica napravljena u WordPressu, donosimo Vam kratki pregled plugina Yoast.

Yoast SEO plugin

WordPress platforma, koju smo već gore u tekstu spomenuli, nudi mnogo pluginova koji su vrlo korisni pri izradi i uređivanju web stranice. Donosimo vam malo drugačiji plugin čije će vam značajke pomoći da svoju stranicu rangirate više na Googleu i poboljšate SEO vaše stranice.

Što je plugin?

To je dodatak koji proširuje temeljnu funkcionalnost nekogu sustava (u ovom slučaju WordPressa), a ovisan je o samoj platformi. Pomoću plugina možete na svojoj stranici omogućiti neke dodatne funkcionalnosti i pomoći će vam iako niste programer, informatičar ili dizajner. WordPress broji mnoštvo pluginova, no danas ćemo se zadržati na onome koji pomaže pri optimizaciji i postizanju boljeg rankinga na tražilicama i pomoću njega vaša stranica može postići zavidne rezultate na tražilicama.

Plugin sadrži mnogo različitih komponenata, a najvrijednije su one u kojima Vam nudi analizu kvalitete untarnje optimizacije Vašeg weba i navodi korisnika na nužne korake kako bi se poboljšala kvaliteta optimizacije. Povjerenje Yoastu daje veliki broj SEO stručnjaka jer je riječ o pluginu koji omogućuje postizanje izuzetno moćnih rezultata u internet marketingu i stvara vrlo profitabilan kanal prometa do vaše ponude.

Kako bi se vaša stranica na Googleu što bolje rangirala, nužno je u opis stranice unijeti ključne riječi koje opisuju vaše poslovanje i proizvode. Duljina posta i ključne riječi će vam pomoći pri optimizaciji na Googleu.

Kada pišete novi članak na svojoj stranici, u naslovu ukomponirajte ključne riječi, koje će biti i u meta opisu i na taj način Google će ih prepoznati i istaknuti (podebljati).

Screenshot_15

Kada za neku određenu stranicu napišete meta opis, unesete ključne riječi i naslov, Yoast će vam napraviti predpregled, točnije prikaz kako će se to pojavljivati na Google tražilici kada korisnik pretražuje ključne riječi vašeg sadržaja. Plugin će vam napisati koje ste sve potrebne stvari uklopili u sadržaj i po tome se možete ravnati, tj. biti sigurni da ste sve uklopili i da će se ta stranica dobro indeksirati na Googleu.

Screenshot_14

Ovdje u primjeru vidite da su sve stavke uključene u predpregled rezultata pretrage: naslov članka, naslov stranice, URL stranice, sadržaj i meta opis.

Ali također u primjeru možete vidjeti da Yoast daje upozorenje o prikazu naslova na Googleu – plugin upozorava da je naslov predugačak. U predpregledu se prikazuje kako će objava izgledati na tražilici. Kako bi to izbjegli, smanjite broj riječi u meta naslovu stranice i prikazivat će vam se cijeli naslov.

Analiza stranice

Yoast analiza vam ukazuju na propuste kao što su:

  • zaboravili ste staviti fotografije na post
  • ime fotografije niste prilagodili ključnim riječima
  • duljina posta (objave) je predugačka
  • niste unijeli meta opis

Ako u sadržaju napišete ključnu riječ koja je u množini, tj. ista je kao vaša ključna riječ (keyword), Yoast ju ponekad neće prepoznati kao ključnu riječ i napisati će da niste iskoristili ključne riječi u paragrafu, ali Vi znate da jeste. Primjer, ako vam je ključna riječ „smještaj“, a vi u sadržaj unesete riječi „mnoštvo smještajnih kapaciteta“ – Yoast neće to prepoznati kao ključnu riječ, kao ni Google. Tražilice to tretiraju kao drugu riječ/pojam, odnosno ne prepoznaju množinu.

Također je nužno da ključnu riječ upotrijebite na početku samog sadržaja/paragrafa.

Ukoliko vam naslov teksta sadrži riječi koje nisu iz hrvatskog jezika, primjerice engleski termini koji sadrže riječi poput the, to, which, at, on…, Yoast će vam napisati da koristite stop words koje bi trebalo promijeniti. Te riječi tražilica neće prepoznati kao riječ i kada se pretražuje naziv iz primjera Call to Action, tražilica će tražiti samo Call i Action. Ne postoji točna lista tih riječi, nego ih Yoast sam prepoznaje kao stop words. Tražilica će maknuti takve riječi zbog relevantnijih rezultata pretraživanja.

Screenshot_6

Dijeljenje sadržaja putem društvenih mreža uz pomoć Yoast-a

Već smo spomenuli kako je bitno kvalitetan sadržaj dijeliti putem društvenih mreža. Ukoliko želite poseban naslov kreirati i meta opis za neku od stranica koju ćete dijeliti na Facebooku, Yoast vam nudi i tu mogućnost.

Screenshot_7

Sada kada ste s nama prošli sve bitne stavke Yoast plugina i SEO-a, tj. optimizacije za tražilice, vrijeme je da ih počnete primjenjivati i na svom webu. S obzirom na promjenu Googleovog algoritma za pretraživanje i veliku konkurenciju,  poželjno je uložiti i u oglašavanje. Oglašavanje putem Googlea je vrlo učinkovito i u svakom trenu možete kampanju pauzirati ili zaustaviti. Sami odabirete budžet, koji kada želite možete povećati ili smanjiti. Uložite u svoje poslovanje kako bi si povećali profitabilnost i podigli rang na najvećoj svjetskoj tražilici.

Screenshot_1

Na samom kraju, vjerujemo da ste se uvjerili u učinkovitost optimizacije za tražilice i WordPressovog plugina koji Vam pomaže da posao podignete na jednu novu razinu i gledate kako brojke posjeta vašoj stranici rastu. Uz praćenje svih koraka na koje vas plugin upozorava i obavještava, vaš web će postići visok rang na tražilici. Kako bi bilo sigurni da će vaša stranica biti među prvima, ako ne i prva na tražilici, ulaganje u Google AdWords (oglašavanje) je poželjno. Kao što smo već rekli, konkurencija je velika i učinkovitim marketinškim kampanjama postat ćete „prijetnja“ vašoj konkurenciji i oni će se početi „bojati“ vas. Kako bi bilo sigurni da će vaša stranica doseći visoku poziciju uz sve alate koje vam virtualni svijet nudi,  posavjetujete s našim timom i zajedno ćemo postići željene rezultate.