Prije desetak godina ne bismo mogli zamisliti da će jedna društvena mreža prednjačiti u digitalnim inovacijama. Ipak, to je uspjelo Facebooku, čime se u dinamici inovacija i konstantnog usavršavanja pridružio Appleu, Googleu i Amazonu.

Ako ste poduzetnici, marketingaši ili samo zagriženi korisnici ove društvene mreže, pripremite se na neke od Facebook noviteta koje će nam predstaviti tijekom 2016. godine:

1.Local Insights For Businesses

Prvom na popisu svakako će se radovati svi koji Facebook koriste u poslovne svrhe. Ova skupina značajki omogućit će nam da saznamo koliko je ljudi koristilo Facebook u krugu od 50 metara od vašeg posla te vam pružiti demografske podatke o njima. Na taj način ćemo još preciznije i uspješnije targetirati našu ciljnu skupinu.

2.Višejezične objave

Dosad smo morali pisati objave na različitim jezicima, imati zasebne stranice za korisnike koji govore drugim jezicima ili se oslanjati na vrlo loše automatske prijevode. Višejezične objave možete uključiti klikom na “Page Settings”, zatim na “General”,  pa “Post in Multiple Languages” i na kraju “Allow”. Na ovaj način omogućeno je jednostavno targetiranje globalne ciljne skupine!

3.Mnogo detaljnija ”About me” rubrika

Na raspolaganju ćete imati 101 znak u kućici odmah iznad podataka o poslu i mjestu stanovanja, gdje ćete moći upisati nešto o sebi. Taj opis može i ne mora biti javan, a možete dodati i do pet fotografija koje će se pojaviti u lijevom stupcu Timelinea. Ovu opciju još nismo dočekali u Hrvatskoj, ali uskoro stiže i kod nas.

fbb

4. Privatni odgovori na komentare

Još jedna super stvar su i privatni odgovori na javne komentare. Uz ”Reply”, dodana je i opcija ”Message”, tako da drugim korisnicima na neki komentar možemo odgovoriti privatnom porukom. U poslovnom smislu, odlična opcija za sve community managere i  reagiranje na neuljudne ili uvredljive komentare, a svi koji upravljamo društvenim mrežama znamo da oni mogu biti prilično česti, nerijetko i bez nekog posebnog razloga.

5. Glazbene priče

Dobra vijest za sve ljubitelje glazbe – dijeljenje kratkih glazbenih priča koje volimo! Ova je značajka zasad dostupna samo za iOS, no trebala bi stići i na desktop, a omogućava dijeljenje glazbenih isječaka u trajanju od 30 sekundi sa Spotifyja, Apple Musica i drugih servisa. Na ovaj način unijet ćemo malo veselja i glazbene inspiracije na naše Facebook profile i stranice.

6. Poboljšane opcije Facebook tražilice

Trebala bi omogućiti pretraživanje profila vaših kontakata po ključnim riječima, a ne samo po imenu i prezimenu, nazivu brenda… Jedva čekamo da ju isprobamo!

letters

7. Poboljšana značajka ”Events”

S ovom značajkom smo odnedavno već upoznali. Uvedeni su poboljšani algoritmi za predlaganje događanja na temelju sudjelovanja vaših prijatelja ili lokacije i događanja na kojima ste već bili. Domaćini mogu pregledavati tko je potvrdio dolazak, a korisnici imaju opciju “Interested In” kojom mogu pregledavati novosti bez potvrde o sudjelovanju. Dobra stvar za ispipavanje terena i osluškivanje želja, interesa i afiniteta fanova.

8. Uber + Messenger

Trenutno su se spojili samo u SAD-u, gdje je dovoljno preuzeti aplikaciju Uber za Messenger i povezati je s postojećim računom na Uberu. Nesumnjivo će uskoro zaživjeti i globalno.

9.Facebook reakcije

Krajem veljače smo  uz dobri stari ”Like” dobili još 5 dugoočekivanih reakcija na Facebook postove:“Love”,“Haha”,“Wow”,“Sad” i “Angry”. Nesumnjivo, ovo mnogima jedan od najdražih noviteta, s obzirom da sada napokon možemo reagirati u skladu s emocijom koju osjećamo. Već je odavno jasno da ne zaslužuje svaka objava ”Like”.  Sudeći prema masovnom korištenju Facebook Reactionsa, i domaći korisnici su ih prihvatili s oduševljenjem.

reactions

10. Još niži organski doseg

….Ako je to uopće moguće. Facebook nezaustavljivo povećava generiranje profita, a pritisak na oglašivače je jedan od načina za to. Nesponzorirane objave neće imati gotovo nikakvu vrijednost jer će biti vidljive zaista malom broju korisnika. Kad je Facebook marketing u pitanju, Virtualna tvornica je tu da spasi stvar svojim digitalnim supermoćima!  Javite nam se za suradnju, razbudit ćemo vašu Facebook stranicu i učiniti ju vidljivom (potencijalnim) kupcima vaših proizvoda i korisnicima vaših usluga.

Facebook noviteti u 2016. godini