Autorska prava na internetu

Autorska Prava na Internetu: Pogrešna Tumačenja i Pravilno Korištenje

Radilo se o statusu na društvenoj mreži ili članku na službenom blogu, sigurno ste nekada iskoristili sadržaj čija prava za korištenje niste posjedovali. Uostalom, to “svi rade” pa mnogi niti ne razumiju zašto bi ovdje mogao postojati neki problem.

Iako se o tome ne govori puno, takve metode rada mogu imati vrlo kobne posljedice za pojedinca i organizaciju. Naime, svaki put kada koristite sadržaj bez dopuštenja vlasnika, činite kazneno djelo. Kao što je u dućanu potrebno platiti proizvod prije korištenja, isto je potrebno i s digitalnim proizvodima.

Većina ljudi zanemaruje autorska prava; putem tražilice ili društvenih mreža pronađu privlačnu sliku te je kopiraju i iskoriste za svoje potrebe, bez da unaprijed provjere smiju li je koristiti.

Upravo zbog ovakve prakse, američka tvrtka Getty Images, koja se bavi licenciranjem fotografija, je prije nekoliko godina tražila odštetu od brojnih hrvatskih stranica.

Dotični portali i pojedinci su neovlašteno koristili razne fotografije, zbog čega se od njih tražila novčana odšteta u iznosu od nekoliko tisuća kuna po slici. U protivnom, Getty Images je prijetio kaznenom prijavom, koja može dovesti i do zatvorske kazne.

Iako su mnogi šokirani ovakvim postupkom, slične neugodne situacije lako se mogu izbjeći poznavanjem zakona i poštivanjem autorskog vlasništva.


VLASNIŠTVO I AUTORSKA PRAVA

Generalno pravilo koje biste trebali imati na umu prije nego iskoristite neki sadržaj je:

Ako niste autor ili nemate izričito dopuštenje od autora, odnosno onoga tko posjeduje autorska prava, ne smijete koristiti sadržaj.

Popularno pogrešno tumačenje je da, ukoliko se navede izvor (npr. Google, Facebook, Twitter) ili se naglasi da nije autor rada, korisnik ne može snositi posljedice jer se radi o pravilnom korištenju. Ta pretpostavka je netočna iz dva razloga:

  1. Internetske tražilice, društvene mreže i slične stranice ne posjeduju autorska prava pa, prema tome, ne mogu dozvoliti ili zabraniti korištenje. Te stranice služe samo za distribuciju i pronalaženje isključivo tuđeg sadržaja.
  1. Ako je korištenje dozvoljeno uz navođenje izvora, to mora biti naznačeno uz sam sadržaj.


VRSTE LICENCI

Licence za korištenje se uglavnom naplaćuju, no veliki broj autora omogućuje uporabu njihovog rada sasvim besplatno, ukoliko se poštuju određeni uvjeti. Najčešće vrste naplatnih licenci su:

Royalty-free (RF) – Radi se o jednokratnom plaćanju za neograničeno korištenje nekog medija (fotografije, videa, dizajna i sl.). Cijena ovisi o rezoluciji i kvaliteti korištenog medija.

Popularne agencije: iStock, Shutterstock

Rights-managed (RM) – Za svaku uporabu je potrebno ponono kupiti prava na korištenje. Svakom kupnjom se dozvoljava korištenje samo za određeni medijski format (web, tisak i sl.), a prava su vremenski ograničena. Cijena ovisi o svrsi uporabe.

Popularne agencije: Getty images, Corbis

 

 S druge strane, najpopularnija besplatna opcija je Creative commons (CC). Ova licenca ima nekoliko verzija, te autor može primijeniti različitu licencu za svaku sliku.

Svaka verzija navodi što je dozvoljeno, odnosno što je zabranjeno, te koji su uvjeti korištenja. Neke vrste traže samo poveznicu na autora i licencu, dok druge zabranjuju komercijalno korištenje ili mijenjanje izvornog materijala.

Creative commons je najbolja opcija za legalno i sigurno korištenje sadržaja na webu, budući da postoji velika količina kvalitetnih radova distribuiranih pod ovom licencom. Neke od najpopularnijih stranica za takve radove su:

  1. Flickr (potrebno uključiti CC pretraživanje)
  2. Pixabay
  3. Unsplash
  4. Gratisography

Iza svake fotografije stoji nečiji rad i trud koji je potrebno poštivati. Ako trenutno neovlašeno koristite sadržaj na vašem blogu, stranici ili profilu, iskoristite prethodno navedene stranice kako biste našli zamjenu. Na taj ćete način izbjeći potencijalne probleme sa zakonom, a web učiniti ljepšim mjestom ne samo za autore, nego i za korisnike.

Gdje nalazite materijale za svoju stranicu ili profil? Podijelite s nama u komentarima.